Strona 9 z 24 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 231

Wątek: Fotografia IR / w podczerwieni

ann
    Guest

Domyślnie Fotografia IR / w podczerwieni

Witam,mam na imię Anna. Posiadaczką canona 400d jestem od lutego br. Przez ten czas zdążyłam już poznać swojego canonka tyle o ile. Jest to moja pierwsza lustrzanka.
    Mam do was pytanie : czy ktoś z was próbował kiedyś fotografować canonem w podczerwieni? Jeśli tak to jakie osiągneliście efekty ?

Domyślnie

Ja fotografowałem i efekty nie były zadowalające, w kompakcie o wiele lepiej mi wychodziło.
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

ann
    Guest

Domyślnie

No właśnie , z fotografowaniem w IR kompakt radzi sobie całkiem nieźle nie trzeba nastawiać długich czasów tak jak w przypadku canona gdzie miarodajne efekty mozna uzyskać dopiero przy co najmniej 25 sekundowym czasie. Mój Sony DSC-h2 ( bo takowym fociłam wcześniej) całkiem nieźle naświetlał już przy czasach zaledwie kilkusekundowych. Wiem, że Nikony też kreślą przy krótkich czasach ( ok. 2 sek). Tylko Canon jakiś dziwny jest

Domyślnie

Olympus też dobrze sobie radzi U mnie żaden czas nie dawał dobrych rezultatów, zieleń nie chce wychodzić biała. W kompakcie nawet na live view mozna zobaczyć świecącą diode od pilota :P
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Domyślnie

A canony nie mają jakichś filtrów podczerwonych przypadkiem? Jest taki model do astrofoto 20Da bodajże... Ten jeden nie ma takiego filtra wbudowanego... To nie przez to nie wychodzi IR na canonach?

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

ann
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diabel03 Zobacz posta
    Olympus też dobrze sobie radzi U mnie żaden czas nie dawał dobrych rezultatów, zieleń nie chce wychodzić biała. W kompakcie nawet na live view mozna zobaczyć świecącą diode od pilota :P
    to prawda i widać to co chce się sfocić
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta
    A canony nie mają jakichś filtrów podczerwonych przypadkiem? Jest taki model do astrofoto 20Da bodajże... Ten jeden nie ma takiego filtra wbudowanego... To nie przez to nie wychodzi IR na canonach?
    Tak i owszem czytałam, że można samemu ten filtr zdemontować ( gdzieś nawet ktoś zamieścił instrukcję obrazkową do tej operacji), ale aparat będzie się nadawał tylko i wyłącznie już do IRóW. O modelu 20Da też czytałam, ale przecież nie będę wymieniać mojego 400d dla IRów, bo o zakupie drugiego aparatu mowy nie ma
    Riccardo dzięki za linka, to mnie jeszcze bardziej upewnia w przekonaniu, że jeżeli 300d dał radę to czemu 400d nie ma sobie poradzić. Zastanawiam się jednak czy może jasność obiektywu ma również wpływ ja jakość IRków.
    Ostatnio edytowane przez ann ; 16-08-2008 o 22:42 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ostrzeszów

Domyślnie

U nas w astronomii nie tyle chodzi o wyjęcie, tylko o podmianę filtra. Filtr IR z matrycy wymienia się na specjalny filtr firmy Baader. Przez tą operację Canon zaczyna być super-czuły na czerwień, dlatego jest to potrzebne że większość mgławic świeci na czerwono. Można jednak robiĆ nim nadal normalne zdjęcia, oczywiście po skorygowaniu balansu bieli.
    Sorry za Offtopic.

Możesz spróbować swoich sił w Photoshopie, ale nigdy nie osiągniesz efektu prawdziwego IR. Oto moja próba przekształcenia fotografii RGB na IR:

ann
    Guest

Domyślnie

Aaaa, chyba że chodzi o podmiankę filtra, ale ja nie chcę grzebać w bebechach canona. Chyba dam mu spokój i nie będę go więcej molestować, a do IR będę używać Soniaka . Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem :*

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ann Zobacz posta
    Riccardo dzięki za linka, to mnie jeszcze bardziej upewnia w przekonaniu, że jeżeli 300d dał radę to czemu 400d nie ma sobie poradzić. Zastanawiam się jednak czy może jasność obiektywu ma również wpływ ja jakość IRków.
    proszę Czy jasność to nie wiem, ale wiem że jedne obiektywy się do tego nadają, inne nie. Musisz poszukać. Ja stosując 350d (bez przeróbek) i 50/1.8 i Hoya R72 (chyba) oraz obróbkę z linka którego podałem, uzyskiwałem całkiem przyzwoite rezultaty. Ważne jest też położenie słonca i kąt padania. Ale to już musisz doczytać Powodzenia.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Strona 9 z 24 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów