Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 231

Wątek: Fotografia IR / w podczerwieni

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Filtr do podczerwieni

Czy warto kupić filtr do podczerwieni?Chciałem jakoś urozmaicić zdjęcia.może ktoś ma przykładowe zdjęcia z tym filtrem ,następnie kiedy się go używa?
    Acha i połówkowy szary też chciałem kupić i może jakiś polecicie?Najlepiej gdzieś w sklepie w Warszawie.A może taki http://www.allegro.pl/item323322896_...c_gray_67.html ?
    Ostatnio edytowane przez wojtek_j ; 03-03-2008 o 22:03
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    kiedy się go używa?
    Używa się go, kiedy chce się wykonać fotografię w podczerwieni, innych zastosowań nie znam

Potrzebujesz też do tego odpowiedniego nośnika, który tą podczerwień Ci zarejestruje... Twoje body raczej sobie z tym nie poradzi, z racji filtra przed matrycą.
    Ostatnio edytowane przez an_zak ; 03-03-2008 o 22:33

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Używa się go, kiedy chce się wykonać fotografię w podczerwieni, innych zastosowań nie znam

Potrzebujesz też do tego odpowiedniego nośnika, który tą podczerwień Ci zarejestruje... Twoje body raczej sobie z tym nie poradzi, z racji filtra przed matrycą.
    Czyli co do pory kiedy bym chciał go użyć już wiem a czemu piszesz że nie poradzi sobie mój aparacik?To jaki trzeba mieć?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    Czyli co do pory kiedy bym chciał go użyć już wiem a czemu piszesz że nie poradzi sobie mój aparacik?To jaki trzeba mieć?
    Myślałem że to filtr kupuje się do aparaty a nie aparat do filtra
    Ostatnio edytowane przez wojtek_j ; 03-03-2008 o 22:39 Powód: Automerged Doublepost
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Coś już napisał Awatar Marylka
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Możesz kupić Hoye IR R72, nakręcany na obiektyw, lub Cokin IR

http://canon-board.info/showthread.php?t=3366&page=4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta

Nie najlepszy ale mój jedyny, bo filtr miałem przez dosłownie chwilę. Generalnie lepsze efekty są w kolorze jeżeli umie się to odpowiednio obrobic. Bzdura, że musisz zmieniac aparat. Poprostu będziesz musiał zwiększyc czas naświetlania i już.
    Witaj Goomis

powiedz proszę czy to zdjęcie robiłeś EOS 40tką?
    pytam bo mam problem - właśnie kupiłem filtr IR i bez żadnej wiedzy wkręciłem go na aparat (30D) ... wielkie rozczarowanie!
    zdjęcia wychodzą czarne - w ogóle nienaświetlone -
    także przy czasie 2 sec, 4 sec, 10 sec, 30 sec.....
    Pomyślałem, że to może jakiś filtr spawalnczy...
    Ale wkręciłem go z moim (tym samym) obiektywem do 350tki (EOS 350D) i pstryka jak marzenie...
    Wydaje się więc, że EOS 30D ma jakiś fitr na matrycy, który nie przepuszcza tego widma akurat, a 350D tego filtra nie ma... No i wydawałoby się, że skoro ma go 30tka to pownna go mieć i 40tka... Byłoby dziwne, gdyby było inaczej, ale może... 40tka ma jakieś ustrojstwo do czyszczenia matrycy, live view i inne cuda więc może ma i inne filtry ...
    Będę wdzięczny za wszelkie uwagi
    pozdrawiam
    Krzysiek
    Ostatnio edytowane przez Krissu ; 07-08-2008 o 13:21

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krissu Zobacz posta
    czy to zdjęcie robiłeś EOS 40tką?
    zajrzałem w EXIF i tam stoi napisane "Canon Eos Digital Rebel" co na nasze znaczy 300D :-)

Cytat Zamieszczone przez Krissu Zobacz posta
    kupiłem filtr IR i bez żadnej wiedzy wkręciłem go na aparat (30D) ... zdjęcia wychodzą czarne - w ogóle nienaświetlone -także przy czasie 2 sec, 4 sec, 10 sec, 30 sec...
    wkręciłem go z moim (tym samym) obiektywem do 350tki (EOS 350D) i pstryka jak marzenie...
    sprawa bardzo interesująca - sam jestem ciekaw co z tego wyniknie?

PS. mam nadzieję, że nie będzie to zbieg okoliczności, że akurat teraz padło Ci 30D (odpukać!)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Fotofil
    Miasto
    3city

Domyślnie Czym robicie zdjęcia w podczerwieni?

Witam, ciekaw jestem czym robicie swoje zdjęcia z filtrem IR? Wiadomo ogólnie że temat jest ciężki. Nie wszystkie obiektywy, nie wszystkie kompakty chcą nam ładnie pokazać to czego ludzkie oko nie widzi. Chciałbym dokupić jakiś aparacik do InfraRed i nie chcę już kolejny raz eksperymentować. Mam też Canona A640. Nie mam tulei więc nie mogę sprawdzić. Czy może ktoś już eksperymentował z kompaktami Canona? A może też jakiś inny mały kompakcik?
    Miłym dodatkiem do odpowiedzi byłaby przykładowa fotka.

To stare zdjęcie robione jeszcze Canonem 350D + 18-55.

„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
    wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
    Henri Cartier-Bresson

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

to to się tak da IR na 350d??
    pozdrawiam serdecznie
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Początki nałogu Awatar Fotofil
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    to to się tak da IR na 350d??
    pozdrawiam serdecznie
    Jest sporo grzebania, ale się da. Bardzo ciężko jest uzyskać niebieski kolor nieba lub wody. Filtr który jest na matrycy 350D jest bardzo silny.
    „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
    wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
    Henri Cartier-Bresson

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów