-
Krzysiek, widze ze Ci sie spieszy wiec pisze szybko. Po pierwsze podsylam link, gdzie mam zdjecie zrobione w niedziele. Wszystkie dane mozesz zobaczyc rozwijajac dane EXIF pod zdjeciem. http://www.digart.pl/praca/3584160/P...roby_z_IR.html ja kupowalem dwa razy. Najpierw kupilem raz tanio i dziadostwo, a potem za 35 funtow Hoya R72 ze srednica 67mm. Cala historie mjej drogi masz powyzej. ja osobiscie juz teraz jestem zadowolony z mojej pierwszej IR, aczkolwiek ten tani filtr mnie rozczarowal. Jesli chcesz wydawac kase pomysl. Na swojej aukcji masz cene 129 + 10 pln za wysylke. Cena na www.ebay.co.uk jest rozna ale ja mojego wyrwalem nowego za 35 funta nie pamietam tylko kosztow wysylki ale byly chyba free. Wiec masz roznice w cenie 30-40PLN (nie wiem po ile funt stoi). Jesli dasz mi czas do wieczora sprawdze po powrocie z pracy namiary na te filtry bo bylo chyba z 10 sztuk w ofercie i podesle Ci link. W kazdym badz razie efekt kolorowy na Hoyi wychodzi bo ten filtr rowniez przepuszcza swiatlo widzialne. Balans bieli w 30D ustawiasz robiac zdjecie np mocno oswietlonego sloncem trawnika z zalozonym (!) filtrem. Zdjecie bedzie bardzo czerwone, ale wtedy w menu szukasz CUSTOM WB i tam pokaze Ci sie to wlasnie czerwone zdjecie ktore zrobiles. Wciskasz set i potem juz przeskakujesz na wybor balansu bieli na wyswietlaczu na ten Twoj ( takie dwa trojkaciki skierowane ostrymi dziubkami do siebie z kropka w srodku). I potem na tym ustawieniu pstrykasz normalnie fotki tylko ostrosc na oko albo bez filtra, potem filtr i czas okolo 15-20s na ISO 200 albo relatywnie dluzszy na iso 100. Potem Mix kanalow w PS, jasnosc i kontrast i usuniecie ziarna poprzez filtr kurz i rysy. reszte wg uznania. Ja np redukuje do czerni i bieli bo troszke mnie drazni ten zafarb. teraz juz to wiem, ale jeszcze kilka dni temu klalem jak szewc. jak bys cos jeszcze potzrebowal pisz. Bede na grupie wieczorem.
Uprawnienia umieszczania postów