Strona 17 z 24 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 231

Wątek: Fotografia IR / w podczerwieni

archie2311
    Guest

Domyślnie

Krzysiek, widze ze Ci sie spieszy wiec pisze szybko. Po pierwsze podsylam link, gdzie mam zdjecie zrobione w niedziele. Wszystkie dane mozesz zobaczyc rozwijajac dane EXIF pod zdjeciem. http://www.digart.pl/praca/3584160/P...roby_z_IR.html ja kupowalem dwa razy. Najpierw kupilem raz tanio i dziadostwo, a potem za 35 funtow Hoya R72 ze srednica 67mm. Cala historie mjej drogi masz powyzej. ja osobiscie juz teraz jestem zadowolony z mojej pierwszej IR, aczkolwiek ten tani filtr mnie rozczarowal. Jesli chcesz wydawac kase pomysl. Na swojej aukcji masz cene 129 + 10 pln za wysylke. Cena na www.ebay.co.uk jest rozna ale ja mojego wyrwalem nowego za 35 funta nie pamietam tylko kosztow wysylki ale byly chyba free. Wiec masz roznice w cenie 30-40PLN (nie wiem po ile funt stoi). Jesli dasz mi czas do wieczora sprawdze po powrocie z pracy namiary na te filtry bo bylo chyba z 10 sztuk w ofercie i podesle Ci link. W kazdym badz razie efekt kolorowy na Hoyi wychodzi bo ten filtr rowniez przepuszcza swiatlo widzialne. Balans bieli w 30D ustawiasz robiac zdjecie np mocno oswietlonego sloncem trawnika z zalozonym (!) filtrem. Zdjecie bedzie bardzo czerwone, ale wtedy w menu szukasz CUSTOM WB i tam pokaze Ci sie to wlasnie czerwone zdjecie ktore zrobiles. Wciskasz set i potem juz przeskakujesz na wybor balansu bieli na wyswietlaczu na ten Twoj ( takie dwa trojkaciki skierowane ostrymi dziubkami do siebie z kropka w srodku). I potem na tym ustawieniu pstrykasz normalnie fotki tylko ostrosc na oko albo bez filtra, potem filtr i czas okolo 15-20s na ISO 200 albo relatywnie dluzszy na iso 100. Potem Mix kanalow w PS, jasnosc i kontrast i usuniecie ziarna poprzez filtr kurz i rysy. reszte wg uznania. Ja np redukuje do czerni i bieli bo troszke mnie drazni ten zafarb. teraz juz to wiem, ale jeszcze kilka dni temu klalem jak szewc. jak bys cos jeszcze potzrebowal pisz. Bede na grupie wieczorem.

Coś już napisał Awatar krzysiek187
    Miasto
    Waw

Domyślnie

dzięki wielkie chłopaki o to mi chodzi szybko i zwięźle.
    fakt do wyjazdu zostały zaledwie 2 dni, więc chyba odpuszczę sobie kupno 'na teraz' tego filtra i dołożę więcej do Hoyi.

co do obiektywu to oba o jakich myślę 10-22 oraz 28-135 nie mają hot spota i są wyszczególnione jako nadające się do IR.

niestety cena filtra podskoczy ponieważ jeden to 72mm drugi 77mm
    30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek187 Zobacz posta

niestety cena filtra podskoczy ponieważ jeden to 72mm drugi 77mm
    kup 77mm i redukcje 77->72
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Coś już napisał Awatar krzysiek187
    Miasto
    Waw

Domyślnie

ale ten fitr kosztuje 600 PLN...
    chyba sobie odpuszczę IR w takim wypadku
    wolę kupić 50 1.8 za tą cenę
    30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam
    czy hotmirror po usunieciu musi byc zastapiony czyms innym (ir albo czyste szkielko)
    lub inaczej czy matryce nie mozna czyscic ? ,bo jesli nic przed nia nie bedzie to bedzie trzeba czyscic ja bezposrednio.
    Tom

mateuszw106
    Guest

Domyślnie

Witam
    Czy 450d da się robić zdjęcia w IR ??

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

da ... od tego sa filtry IR
    Canon FF

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotofil Zobacz posta
    Z HiTechem cokina jest masakra. Sam filtr też badziewny strasznie.
    No właśnie takiej opinii poszukiwałem, a szkoda, bo cena bardzo kusi, ale jak nei warto to dam sobie spokój. Mam system Cokin P i gradacyjne filtry HiTecha które są rewelacyjne, ale skoro odradzasz IR
    Problem polega na tym że 77mm Hoyi to bardzo duże pieniądze za filtr, ktory jest do "zabawy" :/
    Mam C40D - 17-55 IS.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misio4u Zobacz posta
    A ktos testowal 5Dmk2 z hoya R72?
    wlasnie testowalem i sie bardzo zawiodlem
    Przykladowe parametry ekspozycji dla prawidlowo naswietlonego zdjecia w poznym sloncu(godzina 18) to:

20s
    f5
    iso 2000

Zablokowany

Domyślnie

Temat wrze, a przynajmniej ciągnie się już od dawna i wciąż wiele posiadaczy aparatów zadaje te same pytania.
    Po przeczytaniu całości mam wrażenie że wiem wszystko i nic jednocześnie bo :
    gdzie sprawdzić czy c40d ma filtr antyIR - nikt nie wspomniał nic na te temat, czy wszystkie canony mają tego typu szkło na matrycy?

wielu mówi uzyskaniu efektów po zmianie filtra na matrycy - ale - niektórzy mówią też że po zastosowaniu odpowiedniego filtra IR też się da tylko czasy dłuższe. nie jestem tej drugiej teorii pewna, a rozmontowywać czegokolwiek w moim 40d lub 5dmkII nie mam zamiaru, a jaki sens będzie miał zakup filtra by przekonać się że **** nic nie da się zrobić bez tej operacji.
    Po za tym , skoro na matrycy jest antyIR, to filtr IR o jakiej czułości zamontować na obiektywie? czy to zmienia sytuację?

z tego co google mówią to by uzyskać dobry efekt to musi być baardzo duże ostre światło, wysoka czułość iso i b. długi czas , bo inaczej wyjdzie czarna kupa i nic z tego - szkiełko strasznie zaciemnia ev. prawda to?

help !

Strona 17 z 24 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów