Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: 30 tysięcy na długą optykę

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja bym kupił 40D i do tego 400/2.8 i do tego TCx1,4 i TCx2 (to da 560/f4 i 800mm/f5.6) czyli AF będzie jeszcze chodził bez problemu - wiadomo że 1nka to to nie jest ale bardzo dobrze się sprawdza (szybka, cicha) - do tego jeszcze crop x1.6 i jest porządna lufa do przyrody..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Właśnie taka kombinacja o jakiej arturs mówisz wydaje mi się najbardziej odpowiednia. Nie wiem natomiast, czy 40D ma sprawny AF, jak on sobie będzie z tym 400/2.8 radził?

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez terenowiec Zobacz posta
    Właśnie taka kombinacja o jakiej arturs mówisz wydaje mi się najbardziej odpowiednia. Nie wiem natomiast, czy 40D ma sprawny AF, jak on sobie będzie z tym 400/2.8 radził?
    Jeśli masa 400/2.8 Tobie niestraszna to też bym proponował ten zestaw . Co do AF na tym szkle w połączeniu z 40D to szybkość jest bardzo dobra nawet w połączeniu z TC 1.4. Z TC 2.0 nie wiem.
    pozdrawiam Krzysiek

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

50D, do czasu 70D (tam mają wstawić AF )
    Z super optyką wstrzymałbym się o 12-miesięcy bo w przyszłym roku minie 10 lat jak wypuścili 300/400/500/600.
    Jeśli kupować coś teraz to tylko gdy zarobi na siebie. Nowe wersje mają śmigać na matrycach 65 MPx FF/30 MPx 1.6...

Zapomnij o TC, to protezy, koleś ostatnio pokazywał zdjęcia z safarii na 1Ds3 plus 500/4 - tego bokeh żaden 1.6 czy TC nie zrobi...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jeśli kupować coś teraz to tylko gdy zarobi na siebie. Nowe wersje mają śmigać na matrycach 65 MPx FF/30 MPx 1.6...
    Z calym szacunkiem ale nie wiem jak Ty sobie te poprawki wyobrazasz... Przeciez to sa szkla(400 2.8 IS np) w zasadzie idealne optycznie - jak Ty chcesz w nich cokolwiek poprawic?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Z calym szacunkiem ale nie wiem jak Ty sobie te poprawki wyobrazasz... Przeciez to sa szkla(400 2.8 IS np) w zasadzie idealne optycznie - jak Ty chcesz w nich cokolwiek poprawic?
    IS,
    waga (patrz 800 vs. 600, 200/1.8 vs. 200/2)
    matryce 30 1.6/65 FF
    powłoki
    dekielki na osłony!!!

Zapraszam do mega hydeparku 5D i co dalej strona 299

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

matryce 30 1.6/65 FF
    Chodzi mi glownie o sprawy optyczne - jak mozna szklo ktore zabija wykresami poprawic? Bo rozumiem ze hiper super megapikselowe matryce wymagaja jeszcze wyzszej rozdzielczosci. Nowe powloki - okej, bedzie 5-10% lepiej. Co dalej?

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    A mogli ny np. zrobić magnezowy korpus, a nie stalowy jak do tej pory, szkła były by wtedy lżejsze ca 25%

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Brak stabilizacji nie jest problemem, gdyż zawsze zdjęcia robione byłby ze statywu. A cena jest o 15-20k niższa nisz szkło Canona
    Stabilizacja nawet na stywie to rzecz bardzo przydatna - niestety w warunkach terenowych statyw w 90% nie jest zupełnie stabilny ze względu na niestabilnośc podłoża . Dodatkowo dochodza wibracje od lustra którego w fotografi przyrodniczej raczej nie da sie podnosić wcześniej. One sa bardzo odczuwalne właśnie na tak długich lufach.
    To że w moim podpisie jest to co jest, wynika własnie z faktu że w styczniu z USA wraca mój kuzyn i moge sobie sprowadzić w cenie amerykańskiej odpowiednik z IS - łatwiejszy do stosowania w ciężkich warunkach choć wg wielu fachowców uznawany za gorszy optycznie od swojego poprzednika

50D, do czasu 70D (tam mają wstawić AF )
    Z super optyką wstrzymałbym się o 12-miesięcy bo w przyszłym roku minie 10 lat jak wypuścili 300/400/500/600.
    Po pierwsze to że w przyszłym roku mija 10 lat to jeszce nic z tego nie wynika - trzeba mieć naprawde wiele samozaparcia żeby teraz wstrzymywać sie z zakupem i czekać na szkła których może nie być. Trzeba równiez spojrzeć na to w ten sposób - czy zdjęcia uzyskiwane obecnie dostępnymi szkłami sa na tyle słabe żeby trzeba było myśleć o zmianie ?? Chyba nie .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Odnośnie terminu, to najdalej w listopadzie muszę mieć w ręku fakturę VAT. Jak nie znajdę zestawu foto, to będę musiał kupić Nissana pickupa, albo jaką maszynę ksero, a tego nie chcę. Wolę sprzęt foto, z którego intensywnie korzystam. Wracając do tematu stabilizacji, to nie neguję, że jest ona dobra, jednak 800 Canona znacznie przekracza wyznaczony limit 30k na optykę i body. Sigma z korpusem spokojnie by się w tym przedziale łapała. Pytanie, co to za obiektyw?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów