Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Canon EF-25 Extension Tube

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaex Zobacz posta
    po co Ci fotki zrobione przy pomocy pierścienia pośredniego? to jest pusta rurka która zmniejsza minimalną odległość ostrzenia i uniemożliwia ostrzenie na nieskończoność. Canon ma je wyjątkowo drogie, ale jako jednye oferują w systemie canona af. Jeżeli go nie potrzebujesz bierz tańsze produkty innych firm. kalkulatorek jak bardzo to zmieni specyfikację obiektywu znajdziesz w googlach.
    Pierścienie pośrednie właśnie po to wymyślili aby zmniejszyć minimalną odległość ostrzenia i uzyskać większą skalę odwzorowania, czyli uzyskać większe powiększenie obiektu na matrycy lub kliszy.
    Wszystkie pierścienie które posiadają styki informacyjne przenoszą całą automatykę łącznie z autofokusem niezależnie jakiej firmy one są. Inna sprawa że autofokus może nie złapać ostrości ze względu na bardzo małą głębię ostrości i stratę światła - zależy ile tych pierścieni założymy między korpus i obiektyw. Generalnie przy robieniu zdjęć makro ostrość ustawiamy ręcznie.
    Jeśli twój obiektyw to EF-S 60/2,8 to musisz uważać aby pierścień Canona miał na końcu rzymską II bo innego nie założysz fizycznie na ten obiektyw.
    Jeszcze bardziej musisz uważać na pierścienie niezależne z tego samego powodu. Niestety nie jest to jednoznacznie na nich określone.Samo oznaczenie DIGITAL lub DG nic nie znaczy, to jest tylko chwyt marketingowy producenta. Moje SOLIGORY mają oznaczenie DG a i tak nie można ich założyć na obiektyw EF-S. Napewno KENKO robi pierścienie kompatybilne z mocowaniem EF-S ale z nowszej serii.Co do innych firm to sie nie będę wypowiadał czy takie również produkują.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rallus Zobacz posta
    Pierścienie pośrednie właśnie po to wymyślili aby zmniejszyć minimalną odległość ostrzenia i uzyskać większą skalę odwzorowania, czyli uzyskać większe powiększenie obiektu na matrycy lub kliszy.
    Wszystkie pierścienie które posiadają styki informacyjne przenoszą całą automatykę łącznie z autofokusem niezależnie jakiej firmy one są. Inna sprawa że autofokus może nie złapać ostrości ze względu na bardzo małą głębię ostrości i stratę światła - zależy ile tych pierścieni założymy między korpus i obiektyw. Generalnie przy robieniu zdjęć makro ostrość ustawiamy ręcznie.
    Jeśli twój obiektyw to EF-S 60/2,8 to musisz uważać aby pierścień Canona miał na końcu rzymską II bo innego nie założysz fizycznie na ten obiektyw.
    Jeszcze bardziej musisz uważać na pierścienie niezależne z tego samego powodu. Niestety nie jest to jednoznacznie na nich określone.Samo oznaczenie DIGITAL lub DG nic nie znaczy, to jest tylko chwyt marketingowy producenta. Moje SOLIGORY mają oznaczenie DG a i tak nie można ich założyć na obiektyw EF-S. Napewno KENKO robi pierścienie kompatybilne z mocowaniem EF-S ale z nowszej serii.Co do innych firm to sie nie będę wypowiadał czy takie również produkują.
    Produkują: np.Meisite [polecam] i inne.:-)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rallus Zobacz posta
    Pierścienie pośrednie właśnie po to wymyślili aby zmniejszyć minimalną odległość ostrzenia...
    Moja wypowiedź odnosiła się do prośby o zdjęcia z wykorzystaniem pierścieni

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Ogólny wzór na powiększenie jest następujący x=l/f, gdzie l to grubość pierścieni a f to ogniskowa obiektywu. Ale ten wzór raczej odnosi się do normalnych obiektywów. Twój makro ma juz sam z siebie powiększenie 1:1. Jako zbliżony przykład podam ci że w wizjerze 20d po założeniu 100 macro przy największym zbliżeniu widać 21mm z linijki jako obiektu testowego a po dołożeniu dwóch pierścieni 12 mm widać już tylko 15 mm.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Poniżej są linki do zdjęć, jaki zrobiłem ostatnio obiektywem C100mm macro 2.8 z pierścieniami (chyba Marumi), Założyłem 1 pierścień ok. 30mm. Jakość zdjęć nie jest powalająca, gdyż robiłem je praktycznie po ciemku - tydzień temu ok. 20:40.
    Chyba muszę sobie coś takiego kupić. Aaaaa - AF działa OK, choć dość wolno.
    http://picasaweb.google.pl/soltysiak...69048734365330
    http://picasaweb.google.pl/soltysiak...69062197188082
    Regulamin pkt 8.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    bielsko-biala/londyn

Domyślnie

kupilem canon ef 25 i lipa(chociaz sam jestem sobie winny,bo niedoczytalem instrukcji z 60mm)mianowicie jak wiadomo 60mm jest to ef-s i jest tylko kompatibilny z canon ef25 II,a ten moj jest pierwsza wersja tylko do EF....wiec teraz musze sprzedac 60mm i postarac sie kupic 100mm.A swoja droga ten pierscien dziala na moim 50mm i "4-!05mm wiec warto go zatrzymac.dzieki za wszelkie podpowiedzi aha zaplacilem za niego £45 co przy dzisiejszym kursie funta niejest zbyt wielka cena.
    Canon 5D,canon 24-70mm ,canon speedlight 550ex,canon BG-E4

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Nie musisz zmieniać obiektywu. Jak chcesz to możesz powiększyć średnicę otworu w plastyku w tym pierścieniu tak aby weszła do niego "dupka" z twojej 60. Bo tylko taka jest różnica między pierścieniami z wersji pierwszej a drugiej. Jest to tańsze rozwiązanie niż kupno nowego obiektywu. Co prawda 100 ma tą zaletę że daje ci na cropie większe odwzorowanie (powiększenie )

Dopiero zaczyna
    Miasto
    bielsko-biala/londyn

Domyślnie

hmm..no tak ale jakos wole nieingerowac w tej tubie tym bardziej ze mam slabe pojecie ile tam tzeba tego ''wyzlobic''ale masz racje jest to napewno duzo tansze rozwiazanie,aczkolwiek z tego co wiem to 100mm jest warta swojej ceny.pozdrawaim
    Canon 5D,canon 24-70mm ,canon speedlight 550ex,canon BG-E4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Temat stary ale mam pytanie..
    Matematycznych teori znajduje mase, ale czy ktos moze po ludzku napisac z ilu bedzie ostrzyc obiektyw majacy 300mm, ostrzacy z 1.5m gdy podepne Canon Extension Tube EF 25 II ??

Dokladnie jest to 300/4 IS..

W opisie C.Extension Tube EF 25 II czytam czesto o powiekszeniu "0.7x", ale czego? Danej odleglosci? 150cm * 0,7x ? 105cm ale czy o to chodzi.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

tu chyba idzie o skalę odwzorowania

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów