Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Canon EF-25 Extension Tube

TomS_83
    Guest

Domyślnie Canon EF-25 Extension Tube

Witam, zakupiłem niedawno Canona 20D i chciałem się zapytać czy pierścień pośredni Extension Tube EF 25 II można zastosować z każdym obiektywem Canona? czy po założeniu tego pierściena uzyskam współczynnik 2,3?

Pozdrawiam...
    :-)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

mozna stosowac z kazdym obiektywem EF (EF-S nie), tansze sa pierscienie np Soligora albo kenko (zestaw ~450zl) i rownie dobre, co do powiekszenia to napisz z jakim obiektywem bedziesz go uzywal.

TomS_83
    Guest

Domyślnie

Np: z tym EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM

TomS_83
    Guest

Domyślnie

Czy te tańsze pierścienie Soligora i konko można zastosować z obiektywami innych firm np: sigmy

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

masz na stronie wypisane jakie uzyskuje sie powiekszenia dla tego obiektywu

LINK
    wystarczy poszukac ;-)

generalnie pierscien 25mm to nie jest zbyt wiele, zamiast jednego cannona lepiej kupic 3 pierscienie np soligora

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS_83
    Witam, zakupiłem niedawno Canona 20D i chciałem się zapytać czy pierścień pośredni Extension Tube EF 25 II można zastosować z każdym obiektywem Canona?
    Z każdym choć zalecane są ogniskowe od 50mm wzwyż. A raczej wzdłuż

czy po założeniu tego pierściena uzyskam współczynnik 2,3?
    Jaki współczynnik?

Cytat Zamieszczone przez Jac
    mozna stosowac z kazdym obiektywem EF (EF-S nie)
    Ależ można. Nic nie przeszkadza, popatrz sobie na fotkę tego pierścienia. Dupka EF-Sów ma się gdzie zmieścić. Znalazłem dodatkowo taki tekst:
    Compatible with EF-S lenses, as well as EF and TS-E lenses (...) EF-S 18-55mm can be used at middle and tele zoom settings
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Ależ można. Nic nie przeszkadza, popatrz sobie na fotkę tego pierścienia. Dupka EF-Sów ma się gdzie zmieścić. Znalazłem dodatkowo taki tekst:

Compatible with EF-S lenses, as well as EF and TS-E lenses (...) EF-S 18-55mm can be used at middle and tele zoom settings
    opieralem sie na soligorze w ktorym trzeba recznie poszerzyc ta srednice wewnetrzna, sprawa banalnie prosta po wnetrze jest z plastiku i latwo sie to robi pilniczkiem (okraglym)...

ale i tak oryginal canona nie jest wart tej kasy

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    ale i tak oryginal canona nie jest wart tej kasy
    A ja kupilem wlasnie oryginal, ale EF 12mm w Polsce za okolo 250zl.

Potrzebowalem tylko ten waski aby nieco skrocic ostrzenie w szklach (glownie w EF 100/2.0 - 0,9m), zamiast targac dodatkowo szklo makro.
    No i niestety soligor/kenko to tylko w zestawach sa za 600zl, a pojedynczo jak juz sie trafi na allegro to byly w tej samej cenie co oryginalny Canon.

A co daje dodatkowo Canon - w srodku dobrze wytlumiony (nie widac metalowych pretow przenoszacych polaczenia elektryczne do obiektywu), caly metalowy, no i bardzo porzadny woreczek skoropodobny.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    bielsko-biala/londyn

Domyślnie Canon EF-25 Extension Tube,jak to dziala i czy warto?

witam mam zamiar dokupic do swojego obiektywu makro c 60mm f2.6,wlasnie c extension tube,i zastanawiam sie jaki bedzie efekt?tzn.niebardzo rozumiem jak to przeliczyc i jakie zblizenie uzyskam,takze zastanawiam sie jak taki konwerterek bedzie sie mial do c 24-105l?za wszelkie podpowiedzi dziekuj a moze ktos ma jakies fotki zrobione wlasnie przy pomocy ef-25?
    Canon 5D,canon 24-70mm ,canon speedlight 550ex,canon BG-E4

Coś już napisał

Domyślnie

po co Ci fotki zrobione przy pomocy pierścienia pośredniego? to jest pusta rurka która zmniejsza minimalną odległość ostrzenia i uniemożliwia ostrzenie na nieskończoność. Canon ma je wyjątkowo drogie, ale jako jednye oferują w systemie canona af. Jeżeli go nie potrzebujesz bierz tańsze produkty innych firm. kalkulatorek jak bardzo to zmieni specyfikację obiektywu znajdziesz w googlach.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów