Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Wątek: Canon 450d - PROSZE pomozcie w wyborze szkla :)

Domyślnie

Nie owijam w bawełnę. Piszę, co zrozumiałem z posta koleżanki. Wydaje mi się, że 2500 chce wydać teraz na aparat (z kitem lub 50/1.8) i drobiazgi, a w przyszłości tele i inne szkła. Doradzasz tak, jakby miała teraz 2,5 patyka na szkła, a tak (raczej, bo może ja pokićkałem) nie jest.

O 70-200 wypowiedziałem się wcześniej - albo jaśniejszy, albo z IS, bo f/4 bez stabilizacji to szkło na bardzo dobre warunki oświetleniowe. Do fotografowania koni na zawodach raczej jaśniejszy.
    Ostatnio edytowane przez Iras_PL ; 07-09-2008 o 18:23

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    albo jaśniejszy, albo z IS, bo f/4 bez stabilizacji to szkło na bardzo dobre warunki oświetleniowe.
    i tak i nie;-) z jednej strony szkoda troche rezygnować ze stabilizacji lub swiatla f/2.8 skoro sa dostepne w tym samym wariancie obiektywu. z drugiej jednak strony ta biedna stabilizacja bedzie nas kosztować 1600 zł, a lepsze światlo jeszcze wiecej. po drugie zauważ, że jest to zoom, ale dla calego zakresu swiatlo ma stałe, a wiekszość obiektywów przy 200mm ciemnieje do f/4.5 albo nawet f/5.6, choć to już te tańsze;-) na koniec nie wiemy czy kolezanka nie bedzie wybredna i czy te 200mm bedzie jej starczyło, ale mam nadzieje, że tak:smile:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Przy najdłuższej ogniskowej bez stabilizacji utrzymasz w ręku 1/320 sekundy. Boję się, że się to okaże zbyt mało, kiedy słońce schowa się za chmurami, a fotografować przy najwyższych czułościach to nie jest najlepsza opcja. Koleżance najbardziej zależy na fotografowaniu sportu i zwierząt, więc 70-200 ma szanse stać się jej ulubionym szkłem. Myślę, że warto zainwestować w optymalne rozwiązanie.

Domyślnie

ostatecznie moglbym przyznac Ci rację, ale nie bylbym sobą gdybym spasował tak łatwo otóż jeśli naszą pozycją wyjściową ma być Canon 70-200mm f/4 bez stabilizacji, to ja bym poszedł trochę niżej i za 200 zlotych taniej kupilbym Canona 70-300 mm f/4-f/5.6 EF IS USM. Ma stabilizację, cichy i szybki napęd, i dodatkowe 100mm. przy 200mm jest pewnie troche ciemniejszy, ale w koncu ma upragniony IS. nie pchałbym sie w profesjonalne obiektywy z tak wyśrubowanymi parametrami, a koleżanka miejmy nadzieję, nie bedzie rozdzierała szat, bo w nazwie zabrakło tej magicznej literki:smile:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

takie małe OT
    ileż to sztuk magicznej literki pomysłowo wpasowałeś w swoją stopkę, w przyszłości wymienioną na stałki L bądź zoomki L;-)
    pozdrówka
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Domyślnie

O, akurat o wilku mowa:smile: jak widać, Ty masz w swoim asortymencie wspomnianą L-kę o którą sie rozwodzimy, wiec powiedz może jak się sprawuje w sporcie (nie jako kij baseballowy:smile i spór bedzie rozstrzygnięty;-)

Domyślnie

właśnie tak czytam i czytam wątek z 2.8 , moje szkiełko jest kochane, super ostre i strach się z nim rozstać ale nieraz brakowało światła - tyle że nie mam aż tak dużego doświadczenia w fotografii sportu, ostatnie fotki z mistrzostw lekkiej atletyki - to brakowało mi raczej ogniskowej niż światła, ja polecam gorąco
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Domyślnie

Słabego światła Canona 70-300 IS USM samo IS nie zniweluje. Stabilizacja nie zatrzyma w ruchu biegnącego konia. Na dodatek ten obiektyw najlepsze właściwości osiąga na f/8-11, a do sportu to stanowczo za mało. Jest słabszy optycznie, a na 300 mm ostrość jest bardzo niska. Zdecydowanie ostre na obu końcach 70-200 bardziej wskazane. Światło 2.8, ostatecznie 4 z IS.

Domyślnie

tak tak oczywiście o zmianie na 70-300 IS USM nie ma mowy a tylko 70-200 2.8 (ale to w przypływie gotówki)

Domyślnie

Tutaj chyba najwiecej do powiedzenia powinna mieć sama zainteresowana, a jednak jej nie ma;-) bo widzę, że wszyscy tutaj na brak środkow nie narzekają, kazde szkielko jest w zasiegu ręki, a i do pierwszego zawsze starczy:-) to jakoś nie mój poziom, więc chyba zmienię hobby:neutral:

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów