Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Wątek: Canon 450d - PROSZE pomozcie w wyborze szkla :)

wolfik
    Guest

Domyślnie

witam sam posiadam 450 i dla mojego amatorskiego focenia zupelnie wystarczy. nie wiem dlaczego wszyscy tak kochaja 40 ale jesli chodzi o zakup nowego to roznica to pare ladnych stowek miedzy samymi body.
    zostalo ci niewiele czasu na zakup szkielek ale to kitowe szkielko nie jest zle a pozniej mozesz cos dokupic bez pospiechu.....
    jesli jednak nalegasz ja polecalbym canona 70-300mm f/4-5,6 IS kosztuje troche ale jest cool

wiatm
    masz racje co do body...450 calkiem niezle dla amatorskiego focenia starczy.....
    roznica miedzy body 40 a 450 w sklepie to ladnych kilka stowek tak wiec warto sie skupic na szkielku.....
    ja polecam canona 70-300mm f/4-5,6 IS troche kosztuje ale ma to co potrzebujesz....

a na dodatek to przy amatorszczyznie to szukaj raczej czegos z is-em bo mozesz pozniej byc lekko rozczarowany....

wiatm
    masz racje co do body...450 calkiem niezle dla amatorskiego focenia starczy.....
    roznica miedzy body 40 a 450 w sklepie to ladnych kilka stowek tak wiec warto sie skupic na szkielku.....
    ja polecam canona 70-300mm f/4-5,6 IS troche kosztuje ale ma to co potrzebujesz....

a na dodatek to przy amatorszczyznie to szukaj raczej czegos z is-em bo mozesz pozniej byc lekko rozczarowany....

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolfik Zobacz posta
    hmmm, jestem amatorem, robię amatorskie fotki, używam 70-200/4 L, który nie ma IS i nie jestem rozczarowany. W czasach analogowych używałem canona 75-300 USM i sigmy 70-300 APO Macro i też nie byłem rozczarowany. Trzeba tylko pamiętać o ograniczeniach.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

na allegro roznica 100zl
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cokolwiek kupisz - pamiętaj, że jak kupisz gorszy aparat i gorszy obiektyw - stracisz kasę, bo za parę miesięcy będziesz chciała sprzedać co masz i kupić lepsze. Ja tak zrobiłam na początku i żałuję - teraz wolę poczekać i kupować rzeczy dobre, a nie półśrodki.
    Kup 40D z kitem i C 70-200 f/4 jeżeli Ci wystarczy kasy. Ten zestaw zadowoli Cię przynajmniej na rok.

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolfik Zobacz posta
    witam sam posiadam 450 i dla mojego amatorskiego focenia zupelnie wystarczy. nie wiem dlaczego wszyscy tak kochaja 40 ale jesli chodzi o zakup nowego to roznica to pare ladnych stowek miedzy samymi body.
    zostalo ci niewiele czasu na zakup szkielek ale to kitowe szkielko nie jest zle a pozniej mozesz cos dokupic bez pospiechu.....
    jesli jednak nalegasz ja polecalbym canona 70-300mm f/4-5,6 IS kosztuje troche ale jest cool
    ale juest o niebo gorszy od 70-200 f4 L

czy niezbędny jest statyw do dużych zoomów?
    juz pisalem wystarczy monopod za 100zl
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Domyślnie

ja bym sie zastanowił nawet nad tańszą puszką niż 450d (nie sprawdzałem cen wiec nie wiem czy np 350d jest duzo tansza)
    skupiłbym sie na zakupie jak najlepszego szkła (jak najjasniejszego); również budżet na szkło bym wyżyłował
    jesli kupisz dobre szkło to będziesz je miec min 5-6 lat a wartośc tego szkła spadnie minimalnie
    co dziejej sie z puszkami to wystarczy spojrzec na ostatni rok... w kwietniu 2007 na urodziny kupiłem sobie w Niemczech 30d - po odliczeniu cashbacku wyszło 3250pln co było taniej niż u tipów na allegro w tym okresie

podsumowując - najpierw najlepsze szkło jakie można a z tgo co zostanie pucha

jesli jednak w przyszłości chcesz sie przesiąść na FF to radze wziąć kredyt i od razu zakupić docelowy sprzęt - wyjdzie taniej
    przerabiałem to bo dopiero 3-cia moja pucha to FF wraz ze zmianą szkieł; jakbym zrobił to na początku miałbym teraz w kieszeni np 35 1.4

teraz jestem mądry, ale za późno -czy skorzystasz z doświadczenia?
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kupno 450D to będzie dla mnie "przesiadka z malucha do mercedesa", więc nie myślę nawet o FF - to byłoby jak "z malucha do prywatnego odrzutowca."
    Chcę kupić dobre szkło, ale bez szaleństw - to będzie moja pierwsza lustrzanka - może się okazać, że jestem w tym taka kiepska, że trzeba było zostać przy kompakcie (odpukać!)
    A Wasze doświedczenie i rady są ogromną pomocą i bardzo za to dziękuję

wolfik
    Guest

Domyślnie

Eloss tu sie z toba zgadzam ja wczesniej tez bawilem sie tylko compaktami i 450 to pierwsze lustro dla mnie....z tego co widze to bedzie mi ono napewno sluzylo pare latek bo przy moim ograniczonym czasie poswieconnym na fotografie nie mam szans sie realizowac jak szanowni koledzy....tylko ze jest ta druga istota sprawy .... strasznie mnie ciagnie do tego.....Tak powiedzmy sobie szczerze pospiech tutaj nie ma dobrego wplywu i moze przemysl dobrze zakup dobrego obiektywu np L bo moze sie okazac ze sie naprawde nie wciagniesz tak bardzo......

Dopiero zaczyna

Domyślnie kupiłam !!!

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady.
    Kupiłam 450D + kit (18-55/3,5-5,6 IS) oraz 70-300/4-5,6 IS. W komplecie dostałam ładny plecaczek i kartę 8GB. Na dzisiaj mają mi sprowadzić jeszcze 50/1,8.
    W efekcie zakupów w domu brudno i mąż chodzi głodny, a ja pstrykam.
    Ćwiczę robienie zdjeć na meblach, bo boję się wyjść z aparatem na zewnątrz - obecne jest tu 39st plus koszmarna wilgotność i po wyjściu na zewnątrz momentalnie parują okulary, więc boję się o aparat - na szczęście jutro wyjeżdżam i będę testować
    Ostatnio edytowane przez eloss ; 03-09-2008 o 10:36

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

No to gratulujemy zakupu;-) jak bedziesz mogła to napisz w miarę niedalekiej przyszłości jak sie sprawuje ten zestaw, bo też przymierzam sie do czegoś podobnego (o ile nie tego samego);-) narazie foce tym co widać poniżej, ale nie narzekam, jestem w miare zadowolony ze sprzętu, co też nie zmienia faktu, że przydałoby sie wreszcie coś nowego.. poszerzyć warsztat foto i asortyment. No bo przecież w koncu "kto stoi w miejscu ten się cofa";-) a ja nie chce należec do ogona:smile:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów