Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 68 z 68

Wątek: Canon 450d - PROSZE pomozcie w wyborze szkla :)

Domyślnie

No wiesz, nie wiem jak u innych, ale u mnie z kasą nie tak lekko. Aparat pociągnął mi po kieszeni bardzo mocno i kosztował wiele wyrzeczeń, a 70-200 prawdopodobnie odbije się na czterech kółkach, którymi będę jeździł przez najbliższe lata. Fotografia to drogie hobby i pewne koszty trzeba ponieść. Z jednej strony potrafię zadowolić się kitem, z drugiej 70-200 to dla mnie cenny zakres, dlatego uważam to szkło za dobrą inwestycję. Patrząc na preferencje koleżanki (przyroda i sport), też nie powinna żałować ewentualnego kupna, no ale tutaj lepiej niech się sama wypowie.

Odniosę się również do stwierdzenia, że 200 mm może nie wystarczyć. Czy zdjęcie z bardzo ostrego obiektywu 200 mm, odpowiednio skadrowane na komputerze, nie da lepszego efektu, niż średniej jakości 300 mm?

Domyślnie

wow ! Nie bylo mnie troszke a tutaj taka dyskusja jakiej sie nie spodziewałam za co wam bardzo dziekuje - nikt nie krzyczy ze takich pytan byly tysiace, nikt nie odsyla do archiwum czy testow (i dobrze bo to mam za soba), wiec na wstepie juz mi sie tutaj podoba. Dzisiaj odpisuje na szybko pewnie jutro jeszcze z dwa razy przeczytam co napisaliscie i wymienione obiektywy jeszcze raz przeanalizuje cenowo i testowo.

Teraz w qwoli wyjasnienia to na start mam max 2500 mile widziane mniej i w tkim razie zdecydowalam ze kupie 450d z kitem bo jednak zoom to zoom i jak dobrze pojdzie to 50/1,8 zeby portretowka jasniejsza byla. Mysle ze na start to bedzie dobry zestaw zeby sie oswoic zobaczyc czym to sie je itd.

A nastepy w kolejnosci to faktycznie bylby tele. Tu sprawa wyglada tak ze zalezy mi na jakosci bo kiepskie fotki to teraz sobie oge zrobic, zalezy mi by w pochmurne dni zdjecia byly ostre (Sigma 70-300 bez statywu bylo o nie ciezko) i moge poczekac dluzej zeby kupic cos lepszego niz od razu cos slabszegbo. Bo jedak ja jestem idealistka i wiem ze jak bede chciala zaoszczedzic to potem robiac zdjecia ciagle niedoskonalosci bede sobie wypominac. Ale mimo wszystko mysle ze tak w 3000 z tym tele bym sie chciala zmiescis wiec z tego co widze 70-200/2,8 odpada..;/ No a jednak na swietle mi zalezy wiec ten 70-200/4 tez chyba nie bardzo...;/ w zwiazku z tym nie wiem co byscie mi polecili?

I taki zestaw obiektywow mysle ze by mi starczyl potem w miare rozwijania hobby mysle ze wymienilabym kita na tamrona 17-50 bo chyba o nim najwiecej tu dobrego wyczytalam ale to dalsza przyszlosc.

Tak sobie mysle z tym makro nie jakies super profesjonalne ale zeby amatorsko sie pobawic to nada sie do tego kazdy z wymienionych przez was tele czy musi miec w nazwie magiczne makro (tak jak sigma 70-300 apo makro)?

Mam nadzieje ze jeszcze nie macie mnie dosc i po tym moim uporzadkowaniu tematu jeszcze dodacie kilka zdan i jakies rady

Edit, przegladam po raz setny optyczne i widze ze jednak z tymi canonami choc sie marza to finansowo moze byc niestety ciezko i w zwiazku w tym zauwazylam tamrona 70-200/2,8 i Sigme
    70-200 F/2.8 APO EX DG HSM MACRO II mial ktos z nimi do czynienia? Jest sens sie interesowac? Czekam na opinie a tymczasem ide zaglebic w testy...
    Ostatnio edytowane przez MagdaS ; 07-09-2008 o 22:57

Domyślnie

Na wstępie gratuluję wyboru. Niedawno dokonałem identycznego (a łatwo nie było) i nie żałuję. Uzupełnienie 50/1.8 to również krok w odpowiednim kierunku - dobry optycznie, gorzej wykonany, ale wart każdej złotówki.

70-200 f/2.8 dzisiaj kosztuje 3500, ale z tego co pisałaś, kupować chcesz na początek sezonu (wiosna?), więc powinien stanieć. Możesz również liczyć na cashback Canona - jeśli kupisz w czasie jego trwania, dostaniesz kilka stówek zwrotu.

Pisałaś o fotografowaniu ze statywu. Jeśli w Sigmie problemem było tylko utrzymanie w ręku dłuższego czasu naświetlania, to 70-200 f/4 IS świetnie się sprawdzi. Testy pokazują, że stabilizacja tego modelu pozwala osiągnąć dziesięciokrotnie dłuższe czasy fotografowania, a to już coś (wg producenta aż 16-krotnie, ale tak dobrze raczej nie jest). Jaśniejsza wersja uzyskuje przewagę kiedy fotografujesz szybko poruszające się obiekty, które rozmazałyby się niezależnie od wykorzystania statywu/stabilizacji. To jest indywidualny wybór, uzależniony od zastosowania obiektywu.

Jeśli chodzi o testy, bardzo polecam optyczne.pl. Subiektywne opinie to jedno, ale wykresów MTF nie da się oszukać.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    wow ! Nie bylo mnie troszke a tutaj taka dyskusja jakiej sie nie spodziewałam za co wam bardzo dziekuje - nikt nie krzyczy ze takich pytan byly tysiace, nikt nie odsyla do archiwum czy testow (i dobrze bo to mam za soba), wiec na wstepie juz mi sie tutaj podoba.
    A widzisz.. bo my jesteśmy od burzy mózgów i dyskusji, a bezposrednio zainteresowanym podsyłamy tylko gotowce, żeby nie musieli sie meczyć.. Ale ile przez to tracą emocji!;-) w sumie te szkła są bardzo popularne i zbieraja same dobre opinie, przez co sam się wdałem w dyskusje i paru ciekawych rzeczy się dowiedziałem.. Tym raziem się jednak nie rozpisze na 30 akapitów jak zwykle, bo zasnąłbym przed klawiaturą, ewentualnie jutro cos podpowiem jak nieco otrzeźwieje. to tak na dobranoc;-)

PS: Nikt nie krzyczy, bo jesze żadnego moderatora tu nie było;-)
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 07-09-2008 o 23:36
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    zauwazylam tamrona 70-200/2,8 i Sigme
    70-200 F/2.8 APO EX DG HSM MACRO II mial ktos z nimi do czynienia?
    a jak sądzisz - że przeszły zupełnie niezauważone...? ;-)

chyba najwyższa pora, aby przedstawić Jej Wysokość Wyszukiwarkę:
    http://canon-board.info/search.php?q...00&titleonly=1
    http://canon-board.info/search.php?q...00&titleonly=1

Sigma EX DG http://canon-board.info/showthread.php?t=12060
    Sigma EX DG II http://canon-board.info/showthread.php?t=32338

Tamron http://canon-board.info/showthread.php?t=32715

Tamrom vs Sigma http://canon-board.info/showthread.php?t=33845
    Tamron vs Canon http://canon-board.info/showthread.php?t=32911

to tylko "główne" wątki, znajdziesz duuuuużo więcej....
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    chyba najwyższa pora, aby przedstawić Jej Wysokość Wyszukiwarkę
    Ja chetnie bym z niej korzystał, gdyby działała jak należy;-) wyszukiwarka Google potrafi znaleźć 34 000 000 wyników w ciągu 0,003s. a ta? jedyne co w miare chodzi to tagi, ale niestety nie wszystkie wątki sa oznaczone i to też zawęża troche pole manewru. Zresztą nie tylko ja mam problemy z tutejszą wyszukiwarką, więc pytanie: czy jest na to jakiś upgrade?:smile:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Ja chetnie bym z niej korzystał, gdyby działała jak należy;-)
    działa, działa... ma słabe strony, ale mozna sobie poradzić.

otwierać osobne okno:
    http://www.canon-board.info/search.php

zaznaczać szukanie tylko w tytułach i pisać krótko "70-200", "kita", "jaki obiektyw", itp...
    ponadto starać się przewidzieć, jak inni mogli napisać; a więc na przykład oprócz "70-200" przeszukać jeszcze frazy "70-200mm" oraz "70-200L".

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    wyszukiwarka Google potrafi znaleźć...
    mozesz szukać googlem:
    http://myphotosign.com/szukaj.php
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Dzięki, bardzo rzeczowa pomoc:smile:

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów