I bardzo dobrze zrobiłaś. Teraz pstrykaj i się chwal![]()
I bardzo dobrze zrobiłaś. Teraz pstrykaj i się chwal![]()
Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum i pozwólcie, ze zaczne od kilku słów o sobie, bowiem wtedy będzie Wam łatwiej pomóc mi w tym, czego potrzebuję.
Fotograafuję cyfrowym kompaktem Kodaka od jakichś 3-4 lat, w ciągu tego czasu zdążyłam zakochac się w fotografi na dobre, a ograniczenia sprzętowe zaczynają doskwierać mi coraz mocniej. Braki aparatu najbardziej uniemożliwiają mi robienie zdjęć sportowych i makro oraz tych, w trudnych warunkach oświetleniowych.
Zdecydowałam się na system Canona ponieważ widzę tutaj docelowo dużo dobych szkieł z przeznaczeniem do tego co najbardziej kocham czyli fotografi soprtowej oraz znalazłam pasującą mi cenowo i jakościowo puszkę 450D (której odpowiednika nie ma w Nikonie jak dla mnie). Mały rozmiar jest dla mnie zaletą, bowiem robiłam nim zdjęcia i pasuje mi a dzięki niemu będzie poręczniejszy do zabierania, wieć tutaj prosze o nie doradzanie mi namysłu co do 40D bo to nie teraz. Kiedys na pewno body bede zmieniała ale w tym momencie i tak nie wykorzystm w pełni mozliwosci 450D a bede mogła wiecej przeznaczyc na szkła bo to przecież one odgrywaja kluczowa role w jakosci zdjec. I tutaj po tym przydługim (przepraszam...) wstępie mam do was prośbę o pomoc w doborze docelowego zestrawu szkiel jak również tego poczatkowego.
To na cym najbardziej mi zależy to jakies jasne szkiełko ogólno-portretowe bo aparacik ma tez sluzys do dokumentowania rodzinnych imprez czy wycieczek ale to jako dodatek. Najbradziej interesuje mnie sport i zwierzęta, wiec oczekuje dobrych jakosciowo zdjęć z zawodów jeździeckich oraz podczas pokazów psich sportów (rowniez w foceniu mojego psiaka i konia). Potrzebuje również obiektywu ktory umozliwi mi zagłebienie sie w tajniki makrofotografi co w obecnym wypadku jest niemozliwe.
I teraz sedno doradźcie co zrobić na poczatek mam do wydania max 2500 zł (miłobyłoby zmiescic sie w ciut mniejszej kwocie aby starczyło na dodatki), ale nie uwzglęniam w tej kwocie tele bo na ten mam jeszcze czas do przyszłego sezonu a wole uzbierac na cos lepszego choc bardzo prosze o rady bo zgłupiałam czytajac miliony testów myslałam o sigmie 70-200, albo canonie 70-300 bardzo prosze o pomoc (cena tele milo zeby byla do 2000zł ale wyzsze opcjer tez rozwaze bo tak jak mowie wole dozierac do czegos lepszegho).
A drugiproblem to zastanawiam sie nad zestawem startowym czy brac kita czy nie.... jednimowie ze nie najgorszy inni ze beznadzieja, a nie chce kupowac z kitem ktorego po krotkim czasie bede musiala wymieniac... z racji ze sume startowa mam niewielka myslałam o 50/1,8 zachwalanym wiele razy na tym forum, czy ogniskowa 50 mm (nie mam jeszcze az takiego wyczucia) jest w miare uniwersalna i nada sie zarowno do portretow jak i zdjec rodzinnych? Bardzo prosze o informacje czy rowniez za pomoca tego obiektywu bede w stanie zrobic zdjecia szybko poruszajacym sie psom, czy koniom w sytuacji gdy bede blisko nich? I czy nada sie do makro?
W docelowym zestawie chciaabym miec dobre tele (do robienia zdjec na zewnatrz ale szybko poruszajacych sie obiektow), jakas stalke do portretów i makro - czy jest taki obiektyw zeby bylo to 2 w 1? I co jeszcze do takiego zestawu polecacie wziac kita ktory mi zapewni szerszy kat czy lepiej postarac sie o cos lepszego jesli tak to prosze o rade...
bardzo przepraszam za przydlugiego posta,ale chciałam wszystko ujac za jednym razem aby potem nie musiec dopowiadac zbyt wiele i zasmiecac forum zbednymi postmi mam nadzieje ze mi pomozecie skompletowac odpowiedni zestraw startowy najbardziej zalezy mi na radzie odnosnie kupowania badz nie kiita i czy kupienie zamiast niego 50/1,8 to dobrty pomysl, z gory bardzo wam dziekuje i czekam![]()
wypowiem się w kwestii kita, jeśli twoje body kosztować będzie tyle samo - samo co z kitem to bierz zestaw startowy - to szkiełko też cię ucieszy, na twoim miejscu jednak wzięłabym 40d (można do 2500 spokojnie kupić) do sportu na pewno lepszy
pozdrawiam
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
dzieki za szybka odpowiedz, co do 450d to jednak z kite te 200-30zl jet tanszy i za to moglabym kupic juz 50/1,8 dlatego sie zastanawian co zrobic
zas co do 40d myslisz ze odczuwalna bedzie dla mnie roznica i zalety jakie oferuje to body w stosunku do 450d? mysle ze kazde lusyto bvedzie dla mnie szokiem w przesiadce z małpki, a intreresuje mnie sprzet nowy i z tego co widze to 40d z kitem kosztuje jednak ponad 2600 (wg ceneo) ikupujac go pozniejbede mogla sobie pozwolic na dodatkowe szkła i sama niewiem czy jakosczdjec bedzie dla mnie przypierwszym lustre odczuwalna? bo zawsze mowiono mi ze lepiej wziac tanza puszke i lepsze szkła tym bardziej ze 450 ma duzo ze starszego brata, a widzialam zdjecia z zawodow z 400d i sigmy 70-300 i powiem ze jakosc mnie zadowala a z lepszym szkem moze byc tylko lepiej czy sie myle?
Witam serdecznie![]()
Na początek zacznijmy od kita - bez dwóch zdań BRAĆ. Nowy kit Canona w zakresie 18-35 mm przy dobrym oświetleniu zachowuje się bardzo dobrze, a kosztuje grosze. Rozsądna alternatywa zaczyna się od tysiąca złotych (Tamron 17-50). 50 f/1.8 to dobre uzupełnienie kita, ale gdybyś chciała się ograniczyć tylko do niego, brakowałoby Ci szerokiego kąta.
Jeśli chodzi o tele, polecam Canona - 70-200 f/2.8 lub 70-200 f/4 ze stabilizacją. Ostry obraz na obu końcach ogniskowej, szybki i celny autofocus, solidna, świetnie wykonana konstrukcja, nie rozjeżdża się przy zmianie ogniskowej i ostrzeniu, więc nie zasysa kurzu. Wg mnie te w gruncie rzeczy dość podobne szkła nie mają w tym segmencie konkurencji. Będziesz musiała wydać blisko 3000, ale ręczę, że warto.
O macro nie napiszę nic, bo się nim nie interesuję, więc mógłbym tylko namieszać
Pozdrawiam.
Ja osobiscie z kita bym nie rezygnowal, naprawde ma szeroki kat i tam gdzie inni odchodza dalej z kompaktami zeby wszystko uchwycic na zdjeciu, kitem mozna podejsc i chwycic wiecejJuz nie raz sie przydal i mysle ze i Tobie sie przyda
Moze nie jest to 10-22mm ale jest i tak szerzej niz niejeden kompakt
Do zdjec gdzie nie ma miejsca jest super
![]()
zas co do 40d myslisz ze odczuwalna bedzie dla mnie roznica i zalety jakie oferuje to body w stosunku do 450d? mysle ze kazde lusyto bvedzie dla mnie szokiem w przesiadce z małpki, a intreresuje mnie sprzet nowy i z tego co widze to 40d z kitem kosztuje jednak ponad 2600 (wg ceneo) ikupujac go pozniejbede mogla sobie pozwolic na dodatkowe szkła i sama niewiem czy jakosczdjec bedzie dla mnie przypierwszym lustre odczuwalna? bo zawsze mowiono mi ze lepiej wziac tanza puszke i lepsze szkła tym bardziej ze 450 ma duzo ze starszego brata, a widzialam zdjecia z zawodow z 400d i sigmy 70-300 i powiem ze jakosc mnie zadowala a z lepszym szkem moze byc tylko lepiej czy sie myle?[/QUOTE]
tak będzie szokiem ale jakim radosnym,
ceneo to jedno a zakup body to drugie, u naszych tipów z forum na pewno dostaniesz sprawdzoną puszkę i w dobrej cenie,
ostatnie zdanie - to prawda ale po jakimś czasie i tak kupisz klasę wyższą puszkę a jeśli nie masz teraz kaski na super szkiełko to i tak musisz być cierpliwa i dozbierać - lub możesz jak ja nie zapłacić czynszu z dwa trzy miechy
pozdrawiam
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
no no.. to teraz masz dylemat;-) ja zreszta stoję przed podobnym wyborem, bo sam mam zamiar sobie kupić 450D z jakimś zestawem szkiełek. Ale od poczatku: jesli dobrze zrozumialem to masz 2500 tysiaca na same szkła? (to masz dobrze, bo mi odchodzi od tego cena korpusu;-))
A jak robisz zdjęcia rodzinie, to to nie sa portrety?;-) ogniskowa 50 mm obejmuje pole widzenia przyblizone do oka ludzkiego, jesli założysz ją jednak do swojego 450D otrzymasz w przeliczeniu ogniskową 80 mm czyli z pewnym przyblizeniem. jeśli potrafisz to sobie wyobrazić bedziesz miała kąt widzenia ok 27'. jesli chodzi o okoliczności w ktorych aparat mialby sie sprawdzić, to sa to dość rozbiezne przypadki. w imprezach rodzinnych i dokumentowaniu wycieczek przydałby się standardowy zoom, ktory ma zakres ogniskowych podobny do szkla kitowego (ew trochę wiecej przy dłuzszym koncu), a do sportu, zwierząt i koni to zazwyczaj bedziesz potrzebować jakiegoś teleobiektywu (bo raczej nie podejdziesz na 2 metry od galopującego konia, żeby mu zdjecie zrobić:smileczy ogniskowa 50 mm (nie mam jeszcze az takiego wyczucia) jest w miare uniwersalna i nada sie zarowno do portretow jak i zdjec rodzinnych?skoro jednak mowisz, że na to masz jeszcze czas do przyszłego sezonu, a w podaną cene nie wliczasz obiektywu tele, to ja proponuje coś takiego. do portretów kup sobie Canona 50 mm 1.4 USM; ma metalowy gwint do bagnetu zamiast plastikowego, jeszcze lepsze światło, od wspomnianej przez Ciebie portretówki, porzadną skale ostrości i napęd USM, który jest zdecydowanie cichszy i szybszy od standardowego (nie wiem czy to wyczytałaś ale wielu użytkownikow Canona 50 mm f/1.8 skarży się, że jego AF pracuje jak wiertarka:smile
. wtedy będziesz juz kompletnie ustawiona do portretów. jako drugi obiektyw to miałbym dla Ciebie trzy typy, ale skoro zalezy Ci na zdjeciach macro, to mam dwa wyjscia: możesz sobie kupić Sigmę 17-70 mm F2.8-F4.5 DC MACRO, bardzo dobra optycznie, tylko winieta może trochę przeszkadzać na krotszym koncu, albo naprawdę świetnego Tamrona 17-50 mm f/2.8 SP Di II XR LD ASL IF, a macro najwyzej w późniejszym obiektywie tele. Tamron jest drozszy od wspomnianej Sigmy, ale rekompensuje to naprawde świetna optyką;-) Jesli dobrze trafisz, możesz kupic te dwa szkla (portretowka = Tamron) za mniej niż 2400 zl (niestety na dodatki może nie starczyć:smile
jesli cos sie nie podoba w moich typach to zachecam do dyskusji. pole do popisu jest spore i zawsze można sie dostosować do wymagań;-)
Ostatnio edytowane przez Slider ; 07-09-2008 o 17:46
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Mnie się wydaje, że jednak 2500 na aparat i później 2000 (lub więcej) na tele
PS: Pole widzenia obiektywu 50 mm to 46.8 stopnia. Oko ludzkie widzi znacznie, znacznie więcej - około 120 stopni, a mniej więcej 50 stopni ma obszar, który widzimy bardzo wyraźnie. Tym niemniej oko obejmuje jednak znacznie więcej, niż obiektyw 50 mm.
Ostatnio edytowane przez Iras_PL ; 07-09-2008 o 17:59
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.