Kupuję swoją pierwszą w życiu lustrzankę – Canona 450D. Wybór nie był łatwy, ale aparat to pestka, teraz obiektyw… Od dwóch dni nie robię nic innego jak tylko czytam fora, opinie, artykuły – wszystko, co tylko uda mi się znaleźć w necie. Postanowiłam się poradzić (chociaż boję się zadawać pytania fachowcom, bo mam nieprzyjemne doświadczenia jeśli chodzi o zadawanie pytań na forach – kiedyś umieściłam posta w nieodpowiednim wątku, innym razem uznano, że moje pytanie jest durne…)
Do rzeczy: pragnę mieć wszechstronny aparat, żeby nie minęła mnie jakaś okazja na fajne zdjęcie, i tak skłaniam się do kupna:
1 obiektyw kitowy Canona 18-55mm f/3,5-5,6 IS
2 Canon 55-250 f/4-5,6 IS albo 70-300mm f/4-5,6 IS – skąd taka różnica w cenie tych dwóch obiektywów (ok. 900 i 1800zł)?
Czy nie będzie mi brakowało czegoś jaśniejszego? Nienawidzę lamp błyskowych!
Czy obiektyw nr2 wystarczy mi do zrobienia zdjęć np. ptakom? Jasność na dużym zoomie nie jest specjalnie imponująca, ale może wystarczająca – nie mam pojęcia jak to jest w praktyce. Może powinnam zainwestować w coś lepszego? A może zamiast Canona kupić Tamrona 70-200 f/2,8 Mogłabym rozszerzyć budżet na ten cel, ale czy ma to sens na początku mojej przygody z fotografią, kiedy dopiero się uczę?
Poradźcie, proszę :smile:
Taka moja rada. Ja teraz bym kupił 40D. Ktoś tu na forum sprzedaje nówkę od towersa. I jeden obiektyw na poczatek.
Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8
Co do body to zostanę przy 450D - jest tańszy i różnice w cenie wydam na obiektywy. Doradź mi co do szkieł, please.
A czy te Tamrony mają stabilizację? Czy jej brak przy takim zoomie będzie mi utrudniał życie?
Pomysł z 50/1,8 jest świetny - dziękuję![]()
Ostatnio edytowane przez fret ; 30-08-2008 o 19:09
450D kupisz 100-150 zeta taniej tylko niz nowe 40D u uzytkonika himi.... pomysl za 150zl mozesz miec aparat o klasę lepszy
[SIGPIC][/SIGPIC]
Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX
Brzmi fajnie, tylko w praktyce dla mnie niewykonalne - nie mieszkam w Polsce, a aparat muszę kupić w ciągu trzech dni, bo wyjeżdżam. Jeszcze sprawdzę w sklepie jaka jest różnica między 450D a 40D i wtedy zdecyduję. Czy 40D to nie za bardzo wypasiony aparat dla początkującego amatora ? (jak narciarz z super sprzętem jeżdżący pługiem)
A co powiesz na te obiektywy, do których się skłaniam?
40D jest po prostu duzo bardziej rozbudowane, a mowiac o amatorce tez ma automat i programy tematyczne, a pozwala jako lepszy aparat niz 450d na szerszy rozwój.
a co do obiektywów to na początek będą ok... 18-55 IS jest ok, 55-250 tez nienajgorszy chociaz tutaj lepiej pomyslec o 70-200 4 L ktore bądź co bądź jest 2 times more expensive
[SIGPIC][/SIGPIC]
Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX