Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: 5D i pomiar światła

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Po co zadawał pytania świadczące o pogardzie dla instrukcji obsługi i jednoczesnie chwalił się nowym nabytkiem? Mnie też to irytuje, jak ktoś kupuje nowy sprzęt bez zastanowienia, nie opanowując nawet w podstawach poprzedniego i nie interesuje mnie, czy zaczyna od 5D, czy od 350D. Jak by na to nie patrzeć jest to forma lekceważenia innych forumowiczów.
    Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    fret, tylko zauwaz iz czasem mozna przeczytac instrukcje dwa, trzy razy i nadal nie umiec wskazowek/informacji tam zawartych zastosowac w praktyce.
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Uważam, ale uważam też, że nie ma sensu chwalić się nowym sprzętem póki nie opanuje się choć trochę starego. Taki elementarny sv.
    Raczej nie nowym bo już jakiś czas go ma - w zasadzie prawie równolegle z 5D, a że nie pisał o nim.. no cóż.. napisał i dostał za swoje od.. hmmm.. chyba zazdrośników ?

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Dzieje się tak gdy nie ma się pojęcia o czym się czyta a to świadczy o niewiedzy na tematy fotografii, ale to oczywiście nie jest wina tej osoby. W takich przypadkach warto pytać, bo po to jest to forum.
    A co do instrukcji to właśnie tam jest nadmiar informacji opisanych w suchy sposób który mówi jak a nie dlaczego i kiedy zastosować.. i o to Waldek pytał

Mi chodzi o osoby, które idą na łatwiznę i zadają czasem głupie pytania bez grama zaangażowania ze swojej strony.
    A co do zaangażowania to już chyba pisałem. Komu z was chciałoby się codziennie o 3 rano gonić z aparatem do lasu.. Waldek ma więcej zaangażowania od nas wszystkich tu razem wziętych.. polecam jego wątek galeriowy i wcześniejsze posty
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Ja pierdzielę, ludziska maja sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy i nawet nie przeczytając instrukcji zadają pytania na poziomie "przedamatorskim" .
    Ubawiłem się nieźle czytając cały ten wątek a najbardziej podobały mi się stwierdzenia:
    Kilkadziesiąt tysięcy to dużo czy mało, bo dla mnie po hobby rafa koralowa, porównując koszty to kieszonkowe.

Sam mnie sprowokowałeś abym pisał o pieniądzach, pisałem o sprzęcie a Ty o pieniądzach, co ma piernik do wiatraka.
    No to po co chodzić do szkoły, może nam ona ostro wykrzywić dotychczasowe spojrzenie na świat .

oraz:

Pisząc o 5D. Chciałbym mieć to mocno ograniczające mnie body .

Co za ludzie?
    Ano ogranicza mnie nieco, chociaż jest super jeśli wyczuje się poprzez ciężką pracę słabe punkty 5D.
    Po pewnym czasie i wyczuję słabe punkty 1D.

Mało fotografujesz, przepraszam, ale przypuszczam.
    Mniej czasu na forum, więcej w plenerze.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Waldek, sorry, trochę się rozpędziłem pewnie z zazdrości .
    Masz rację mało fotografuję ale i na forum zaglądam sporadycznie czasem nie byłem tu przez kilka miesiecy .
    Gratuluję hobby i życzę też sukcesów w fotografii, bo po zaangażowaniu wnioskuje że na pewno przyjdzie na nie czas.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie

Dobra wrzucajcie na luz! Waldek dlaczego skończyłeś z rafą?

Domyślnie

Waldek, sorry, trochę się rozpędziłem pewnie z zazdrości .
    Masz rację mało fotografuję ale i na forum zaglądam sporadycznie czasem nie byłem tu przez kilka miesiecy .
    Gratuluję hobby i życzę też sukcesów w fotografii, bo po zaangażowaniu wnioskuje że na pewno przyjdzie na nie czas.
    Napisałem maila w odpowiedzi i sam nie wiem, dlaczego nie poszedł

Powtarzam.
    Ja też przepraszam, moja odpowiedź była niegrzeczna.

Z początku czytałem forum od A do Z, obecnie już jedynie śledzę z braku czasu (ciągłe fotografowanie) wątki, w których coś napisałem, a jest ich raptem około 4.

W sumie jestem nieco zagubiony w swojej pasji, fotografując począwszy od scen dynamicznych – sport, pokazy, poprzez koncerty a skończywszy na fotografii studyjnej.

Nadal szukam swojego miejsca, wychodząc z założenia, że jak wszystko to byle jak, specjalizacja moim zdaniem to przyszłość.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Dobra wrzucajcie na luz! Waldek dlaczego skończyłeś z rafą?
    Dwa podstawowe powody.
    1. Podstawowy to byłem ciągle „uwiązany” jak piesek na łańcuszku, masa stresów w utrzymaniu biotopu na wysokim poziomie, te nękanie przez dziennikarzy żenujące, już od dwóch lat żadnego nie wpuszczałem, czy to ze stacji TV, czy gazetowego do domu.
    Żyć nie dawali, te ciągłe telefony.
    Jak odmówiłem kategorycznie i już sprzedałem rafę to zmontowali z wielogodzinnego materiału film skręcony przed laty i puścili jako nakręcony w 2008 roku – pal ich sześć, od sąsiadów się dowiedziałem i małżonka w pracy.

2. Kłamał bym, że nie odgrywał tu czynnik finansowy, sama opłata za energię elektryczną miesięcznie to 40D prosto ze sklepu, a uwierz, że to cząstka kosztów.
    Więc widzisz jak w moim przypadku hobby – fotografia wydaje się tanie, raz kupisz i spokój.
    Dlatego teraz jak się „urwałem” z łańcucha i powróciłem do fotografii zarzuconej przed laty – nie mogę się nacieszyć wolnością, ciągle w terenie, ciągła nauka, czasu ciągle mało.

Przepraszam za mały OFF, ale trzeba było to wyjaśnić.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 19-08-2008 o 20:32 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Wiecie może dlaczego przełącznik AF/MF w obiektywie wpływa na czas otwarcia migawki w trybie Av? Przykład, 5D, 85mm, f/1.8, ISO1600, AF włączony - 1/25sek, MF - 1/20sek. Warunki niezmienne: światło z żarówki, aparat na statywie, stabilny pomiar światła (w obu przypadkach czas otwarcia migawki nie "waha się").
    Zdziwiłem się, że może to mieć wpływ...
    .

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Wiecie może dlaczego przełącznik AF/MF w obiektywie wpływa na czas otwarcia migawki w trybie Av? Przykład, 5D, 85mm, f/1.8, ISO1600, AF włączony - 1/25sek, MF - 1/20sek. Warunki niezmienne: światło z żarówki, aparat na statywie, stabilny pomiar światła (w obu przypadkach czas otwarcia migawki nie "waha się").
    Zdziwiłem się, że może to mieć wpływ...
    Pewnie dlatego że masz pomiar matrycowy a ten jest związany z aktywnym punktem AF. Jak przełączysz w MF to tak jakby żaden punkt nie był wybrany.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Pewnie dlatego że masz pomiar matrycowy a ten jest związany z aktywnym punktem AF. Jak przełączysz w MF to tak jakby żaden punkt nie był wybrany.
    No tak, racja , dziękuję MMM za info.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Aż poleciałem sprawdzić, nie zwróciłem na to uwagi

Wytłumaczenie tego zjawiska wydaje mi się wielce prawdopodobne.
    Pozdrawiam.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów