Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: 5D i pomiar światła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    Hmmm pomyslmy, obawiam sie ze... nie 5d niezaleznie od punktu pomiaru swiatla czy to jest centralny czy punktowy zawsze najbardziej uczulona czesc bedzie mial w centrum kadru, stad roznica w pomiarze, I tak w 5d bedzie zawsze, proponuje rozwiazanie lopatologiczne na ktore bys nei wpadl sam nie pytajac tutaj na forum:
    a. Mierzysz ostrosc centralnym razem z ekspoziurą.
    b. Uwaga bo to moment w ktorym mozesz cos popsuc wiec sie skup, palec na spuscie trzymasz wcisniety do polowy i (WAŻNE) bron boze nie zmieniasz punktu pomiaru ostrosci!
    c. Przesuwasz tulow razem z glowa tak by wybrac interesujacy Cie kadr ciagle trzymajac palec na spuscie, to wymaga naprawde duzych zdolnosci motorycznych, nie zrazaj sie jesli nie uda sie za pierwszym razem, probuj do skutku, kiedys napewno sie uda.
    d. Wciskasz spust i "CYK". Podziwiasz wynik.

dziekuje panstwu
    zycze milego dnia
    pozdrawiam
    Dziękuję, proste - nie przyszło mi do głowy.
    Centralnym na punkt, do połowy spust, widzę czas ekspozycji - nie puszczam.
    Najczęściej niewielkie przemieszczenie kadru i dociśnięcie CYK.
    Sprawdzę
    Jeszcze raz dziękuję za wyczerpującą (poważną) odpowiedź.

PS. Reszta odpowiedzi małe uszczypliwości nie warte mojej klawiatury.;-)
    Pozdrawiam.

Uzależniony

Domyślnie

Waldek24, jeśli stać Cię na jedynkę i elki, to może powinieneś rozważyć jakiś kurs foto? Chwaląc się topowym profesjonalnym sprzętem i zadając podstawowe pytania na każdym forum trafisz na uszczypliwość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Waldek24, jeśli stać Cię na jedynkę i elki, to może powinieneś rozważyć jakiś kurs foto? Chwaląc się topowym profesjonalnym sprzętem i zadając podstawowe pytania na każdym forum trafisz na uszczypliwość
    Wiem, zawsze mogą być uszczypliwości, intencje piszącego widzę już po pierwszym zdaniu i nawet postu nie doczytuję do końca.
    Kurs - hmm, dziękuje, rozumiem Twoje dobre intencje - poważnie.

Pracuję zawsze jako samotnik nawet nie do kwadratu a nawet silnia.
    Na kursie mogliby wpoić mi złe w/g mnie nawyki.
    Chcę mieć swoje własne spojrzenie, nieskażone na fotografię.

Pytanie było tylko techniczne - odpowiedź otrzymałem.
    Już z tarasu domu sprawdzone - działa.

W bardzo słoneczny dzień z blokadą lampy błyskowej wielokrotnie robiłem, ale ten sposób mi umknął.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 15-08-2008 o 17:38
    Pozdrawiam.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta

W bardzo słoneczny dzień z blokadą lampy błyskowej wielokrotnie robiłem, ale ten sposób mi umknął.
    Ale Ty na pewno wiesz o czym piszesz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Ale Ty na pewno wiesz o czym piszesz?
    Cytuję:
    a) ustawiam AV dla danego "f" jakie mi sie podoba (powiedzmy ze pomiędzy 4-8 na 24-105L)
    b) spust do polowy na niebo - przy iso 100 powiedzmy mam czas 1/800 (to taki przykład z czasem krótszym niz czas synchro)
    c) skoro czas krótszy niz 1/200 (taki jest czas synchro w 350D) to lampa w HSS
    d) blokuje lampe "*" (wtedy aparat wie ile mozy potrzeba zeby dopalic)
    e) ustawiam na M (z lampa tylko M innaczej nie potrafie zdjecia zrobic) i dobieram parametry takie jak byly czli 1/800
    f) af na twarz
    g) zdjecie czlowieka ladnie doswietlone - niebo niebieskie

Można pominąć AV - szybciej
    a) M
    b) pomiar na niebo i dobrać czas tak żeby "drabiniaka po środku była"
    c) blokada lampy - "*" (jeśli czas krótszy niż 1/200 to HSS)
    d) focus na ludzika
    e) strzał
    f) dobrze jest

Koniec cytatu - sprawdzone

Proponuję przyswoić sobie, 1% talentu 99% orka.
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Waldek24: normalnie jestem pod wrażeniem . "Geniusz zaklęty w zdjęciach" . Ładnie to napisałeś.

"Ucz się, ucz - bo nauka to potęgi klucz". To tak dla przypomnienia .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Waldek, ja Ciebie rozumiem i szanuję Twoją pracę, ale czy naprawdę uważasz, że to odpowiedni wątek? Masz swój, możesz go odgrzać, możesz założyc nowy, ale do futurystycznych rozwazań o następcy 5D Twoje problemy mają się nijak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Waldek, ja Ciebie rozumiem i szanuję Twoją pracę, ale czy naprawdę uważasz, że to odpowiedni wątek? Masz swój, możesz go odgrzać, możesz założyc nowy, ale do futurystycznych rozwazań o następcy 5D Twoje problemy mają się nijak
    Serdecznie przepraszam, już się nie wtrącam w dyskusję oczekujących na następcę 5D.
    Tyle było w tym wątku opisów obecnego wariantu 5D, że spodziewałem się jednej - jedynej odpowiedzi, tak od niechcenia.;-)
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No i dostałeś . A teraz wracajmy do szklanych kul...

Bywalec

Domyślnie

"Centralnym na punkt, do połowy spust, widzę czas ekspozycji - nie puszczam.
    Najczęściej niewielkie przemieszczenie kadru i dociśnięcie CYK."
    Trzeba dodać że będzie to skuteczne pod jednym warunkiem - spust będzie blokować i ostrość, i ekspozycję. Trzeba to ustawić w C.Fn. Standartowo spust blokuje ostrość, ale NIE ekspozycję (zostanie SKORYGOWANA do nowych warunków zdjęciowych). Aby zablokować ekspozycję dużo wygodniej użyć przycisku blokowania ekspozycji - jest opisany w instrukcji obsługi - w moim 400d oznaczony *. To naprawdę banalne - a jakie skuteczne!

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów