Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: 5D i pomiar światła

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Nie wiedziałem gdzie podpiąć się z tym pytaniem, ale w tym wątku tyle było pisane o body 5D, więc tu.
    Mysle, ze powinienes zadac to pytanie w innym watku. W jakims dla poczatkujacych.

Zawsze w RAW, obiektywy klasy L.
    Bardzo istotna informacja. Pogrubione L na pewno pomoze ci zrozumiec pomiar swiatla w 5D.

Biorę centralny AF na ścianę tego budynku, CYK – jest super, niebo niebieski z cumulusami, histogram wzorcowy.

Kadr mi nie pasuję, wybieram AF prawy skrajny na budyneczek, CYK – klęska, wszystko spalone, łącznie z budynkiem wymienionym powyżej, zresztą mam już wyczucie i widzę czas ekspozycji się znacznie dłuższy w porównaniu z AF centralnym.
    "Masz wyczucie"??? Wyczuwasz, ze masz inny czas, czy to po prostu widzisz i wiesz? Zastanawiales sie moze jaki obszar mierzy pomiar punktowy w jedym i drugim wypadku? A - te same obszary, B - rozne obszary, C - nie wiem, nie chcialo mi sie pomyslec

Przy tych samych warunkach fotografowanie i przy namierzaniu na tę samą powierzchnię.
    Moze jednak nie na te same powierzchnie?

Czy wybór AF innego jak centralny zawsze musi kończyć się przy mocnym oświetleniu komplikacjami.
    Bardzo mi to przeszkadza, body mnie ogranicza w ujęciu.
    Nie nie musi sie tak konczyc. Wystarczy uzyc blokady ekspozycji i przekadrowania lub, jak pisali juz koledzy, uzyc trybu M.

Canon EOS 1Ds Mark III, mam już od prawie dwóch miesięcy, o czym wie kilka osób z forum.
    Te "kilka osob z forum" bardzo uwiarygodnilo twoja wypowiedz.

Przyznaję, nieco oszczędzam. W pomieszczeniu domu (10X 4.7 metra), gdzie kiedyś była rafa koralowa, kompletuję sobie małe studio dla tylko moich potrzeb niekomercyjnych i 1D będę traktował, jako body studyjne.
    I tym milym akcentem zakonczyles swoj ostatni post. Dla nas najwazniejsza informacja byla ta o "rafie kolarowej" oraz ze pomieszczenie ma "10x 4.7 metra". Bez urazy ale twoj ostatni post wyglada jak komenatrz z onetu.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 15-08-2008 o 10:09
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uprawnienia umieszczania postów