Zablokowała mi się przysłona w obiektywie na najmniejszym otworze. Nie ma znaczenia czy obiektyw jest podpięty do body czy też nie. Ponadto pojawia się err99.
Czy można to jakoś naprawić?
Zablokowała mi się przysłona w obiektywie na najmniejszym otworze. Nie ma znaczenia czy obiektyw jest podpięty do body czy też nie. Ponadto pojawia się err99.
Czy można to jakoś naprawić?
---------------------------
stopka
Mi się tak zacięła raz w Tokinie 12-24. Ale tylko raz. Pomogło zrobienie zdjęcia na max otworze ustawionym w body.
Co to za obiektyw? Wiesz, istnieje serwis.
Zawsze można rozkręcić i popatrzeć. Kiedyś w 70-210 uszkodzeniu uległa tasiemka doprowadzająca sygnały do silniczka przesłony, naprawiłem to i działa do dzisiaj.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Obiektyw to 17-85.
Zmieniałem przysłony, robiłem zdjęcia - nic nie pomaga.
---------------------------
stopka
domknij przysłonę i spróbuj kilka razy nacisnąć przycisk podglądu głębi ostrości, może to ją rozrusza
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Witam
Pozwolę się podczepić pod temat, mam coś podobnego z 17-85mm Ale zauważyłem ze obiektyw działa sprawnie w zakresie 35-85mm jak by nigdy nic A error wyskakuje 35 i w dół .. Ale pod wieczór przy czasie 1/40s wszystkie ogniskowe działają bez żadnych problemów nawe 17mm ... a gdy w pełni dnia ustawiałem 1/40s strzelało jak 1/500 ... Widoczna wina obiektywu , Ciekawi mnie koszt naprawy , czy w ogóle się opłaca.. ? Pozdrawiam