witam zakupiłem taki zestaw i lampa coś nie działa :/ nie można wybrać trybu ATTL jest tylko TTL
witam zakupiłem taki zestaw i lampa coś nie działa :/ nie można wybrać trybu ATTL jest tylko TTL
ATTL w 540 EZ nie działa we wszystkich trybach naświetlania i w pewnych położeniach palnika lampy. Na aparacie powinna być wybrana automatyka programowa "P", zaś palnik lampy skierowany na wprost, wtedy lampa przestwi się w ATTL.
dzięki za info
a co w przypadku palnika skierowanego w górę ?? lampa nie robi przebłysku:/ czy też trzeba robić w trybie P??
Przy skierowaniu palnika w górę, bądź w bok lampa przełączy się w zwykły TTL i faktycznie nie da przedbłysku w podczerwieni. Oczywiście dalej będzie działało wspomaganie autofocusa. Jak chcesz mieć ATTL przy odchylonym palniku to podobno starsza 430 EZ takie coś miała, ale mówię że "podobno". Jak chcesz to mogę Ci wysłać instrukcję do 540 EZ, akurat jest napisana pod współpracę z Eosem 1N, tylko że to wersja angielska.
jeszcze jednoodchylam palnik (na lampie TTL) w aparacie TV czas 60 a aparat pokazuje że przesłona 1.8 to za ciemno no kompletnie nie rozumiem tej lamy
( instrukcja przestudiowana)
Ja tego na początku też nie rozumiałem, ale tak ten wynalazek działaOgólnie rzecz biorąc w każdym innym trybie niż automatyka programowa aparat ustawia ekspozycję wg. światła zastanego tak jakby lampy nie było. Widocznie przy czasie 1/60 było za ciemno nawet przy przesłonie 1.8. TTL wtedy co prawda działa, ale oznacza tyle że lampa przestaje świecić kiedy elektronika uzna, że klatka jest prawidłowo naświetlona. Prawdę mówiąc nie za bardzo dostrzegam przydatność trybu Tv przy lampie. Podobnie wyglada to przy Av, tylko że wtedy lampę wykorzystuje się do oświetlenia pierwsze planu, a tło naświetla się wg światła zastanego. To jest ta tzw. synchronizacja z długim czasem naświetlania. W manualu TTL daje to, że niezależnie od ustawień czasu i przesłony lampa spowoduje poprawne naświetlenie klatki, oczywiście w granicach możliwości lampy i o ile nie ustawisz ekspozycji tak, żeby prześwietlić zdjęcie. Jeśli chcesz, żeby aparat uwzględniał lampę przy doborze ekspozycji to musi być on ustawiony na automatyke programową.