całkiem obiektywny tekst, ze wspaniałymi poradami i super puentą, która rozwiąże twój dylemat jak w temacie
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=ar...a&aid=79456460
całkiem obiektywny tekst, ze wspaniałymi poradami i super puentą, która rozwiąże twój dylemat jak w temacie
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=ar...a&aid=79456460
Entuzjastycznie napisane, ale to chyba jakis dzieciak pisze, tak po jezyku.
Ta czesc, ze obiektywy musza byc ostre, bo rozdzielczosc matrycy -- bez sensu. Z f/22 tez bez sensu. Jak mu za malo ostre na f/22 niech da f/45...
Najlepszy komentarz jest o LV, bo rzeczywiscie mozna ocenic GO i boke tylko podgladajac na LV. Na matowce nie widac - - wszystko o wiele ostrzejsze niz w rzeczywistosci.
Zastanawia mnie jak sie maja w rzeczywistosci te cienie, o ktorych on pisze. Bo w wielu testach 450D jako praktycznie jedyna wieksza wade wymienia sie wzrost zaszumienia wraz z korekta ekspozycji na +. Czy naprawde tak zle z detalami w cieniach i w b jasnych miejscach?
PS
A co do samego komentarza tego goscia, to po części nie wiadomo o co gosciowi biega i czemu ma sluzyc ten tekst, niby wrazenia z testu, ale niektore zdania odnosze sie Bog wie d oczego.
Dlaczego? Sądzisz, że zdjęcie z 18-55 IS będzie równie ostre co np. 85L@4?
Pamiętasz jeszcze w odniesieniu do czego to pisał?
Znowu Olek pionierem: E-3, jako pierwsze miało figlarny ekranik i do tego extremalnie uszczelniony. Wszystko przed nami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Konkrety?
Janko fajnie piszę i imho napisał tam kilka ważnych rzeczy. Ja np. czekam na więcej takich wykładów bo nie są one skażone onanizmem tylko i fotopraktyką i PS-praktyką.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 14-08-2008 o 08:08 Powód: Automerged Doublepost
Chociazby ostatni akapit; co ma piernik do wiatraka?
Lecz nie w tym rzecz ja bym chcial powrocic do sedna, bo w tym komentarzu bylo zawartych wiele konkretow. Jak naprawde jest z ta dynamika, pytanie do posiadaczy tego sprzetu?
PS
To na co sie tma burzysz komentujac jego komentarz tj ze 450D technologcznie bardziej zaawansowany od 5D to co tak naprawde w tym dziwnego?
Komorki z najnizszych polek produkowane obecnie czesto przekraczaja bariery technologiczne tych z najwyzszej polki z przed 3-4 lat.
Ostatnio edytowane przez Merauder ; 14-08-2008 o 08:41
Dzięki za link. Jakoś przeoczyłem tekst Janka na grupie i nie poznałbym go, gdyby nie Ty.
Wygląda że Janko w sumie zgadza się z Reichmannem - Luminous Landscape, że 450tka to "wilk w owczej skórze"
MąkęZamieszczone przez Merauder
- po prostu im większy nośnik światłoczuły (film, matryca) - tym bardziej należy przymykać obiektyw, by uzyskać dużą głębię ostrości - zatem pozostaje albo ISO>100 albo światło ciągłe (bardzo drogie!) albo mocniejsze lampy.
Tytułem wstępu: Adam Śmiałek (Janko Muzykant) to fotograf o swoim oryginalnym stylu. Jego styl w fotografii polega m.in. na umiejętną grą kontrastem i kolorem. Janko potrafi "wywołać" zdjęcie zrobione np w południe w słoneczny dzień tak, by kontrast sceny mieścił się na ekranie/papierze.Zamieszczone przez Merauder
Stąd Janko wymaga, by aparat np przy ISO 100-200 pozwalał na "podbicie cieni" (zmniejszenie kontrastu) o 2-4EV. Niestety, przy zagęszczeniu pikseli takim jak w 450D, byłoby chyba trudno to zrobić. Zatem pozostaje:
1. Albo przeskalowanie zdjęcia "w dół" w cleu odszumienia
2. Albo jakieś inne sposoby na walkę z szumem w cieniach
3. Albo sklejanie ekspozycji (nie tych forsowanych, ale naprawdę różnych ekspozycji)
Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 14-08-2008 o 09:26
Fotograf platoniczny
Wyjeżdza, że do studia 450D jest lepsze niż FF -pod względem użytecznych przysłon:
(podkreślenia moje)I jeszcze mała uwaga - dlaczego nie ff do studia? Tego nikt nie mówi, a problem jest prosty. Polecam zrobienie jakiegoś rowerka czy czegoś
ażurowego tak, żeby potem nie urodzić jeża przy wycinaniu z tła. Przy
cropie dajemy f=16 czy 11 i będzie okej, przy ff i 22 będzie mało.
Fotograf platoniczny
W takim razie sorry, ale zle zrozumialem (klanai sie czytanie ze zrozumieniem).
Jednbak w dalszym ciagu podnosze pytanie co z ta dynamika, bo juz po za tym komentarzem w 3 innych testach czytalem, ze delikatnie mowiac nie jest to silna strona 450-tki. Czy naprawde jest tak tragicznie czy poprostu gorzej niz we przypadku swpich poprzendikow (jesli tak to na ile gorzej)?
Człowieku, wiesz ile kosztowało mnie 5D a ile kosztuje 450D?
Więcej nie napiszę bo ja... żartowałem!!!
5D to (mój) złom co wypluwa mega jakość kasującą wszystko na rynku oprócz 1Ds2/3, niestety za cenę eLek, opóźnienia migawki, bardzo wolnego zapisu, AF pracującego gorzej niż ten z D40x@18-70 <--- pozdrawiamy ukrytych czytelników forum
Czyli (jeśli jeszcze nie dotarło) zgadzam się z Jankiem a pod akapitem postawiłem emota -![]()