Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Masz problem z wyborem lustrzanki przeczytaj

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Masz problem z wyborem lustrzanki przeczytaj

całkiem obiektywny tekst, ze wspaniałymi poradami i super puentą, która rozwiąże twój dylemat jak w temacie

http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=ar...a&aid=79456460

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Entuzjastycznie napisane, ale to chyba jakis dzieciak pisze, tak po jezyku.

Ta czesc, ze obiektywy musza byc ostre, bo rozdzielczosc matrycy -- bez sensu. Z f/22 tez bez sensu. Jak mu za malo ostre na f/22 niech da f/45...

Najlepszy komentarz jest o LV, bo rzeczywiscie mozna ocenic GO i boke tylko podgladajac na LV. Na matowce nie widac - - wszystko o wiele ostrzejsze niz w rzeczywistosci.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Zastanawia mnie jak sie maja w rzeczywistosci te cienie, o ktorych on pisze. Bo w wielu testach 450D jako praktycznie jedyna wieksza wade wymienia sie wzrost zaszumienia wraz z korekta ekspozycji na +. Czy naprawde tak zle z detalami w cieniach i w b jasnych miejscach?

PS
    A co do samego komentarza tego goscia, to po części nie wiadomo o co gosciowi biega i czemu ma sluzyc ten tekst, niby wrazenia z testu, ale niektore zdania odnosze sie Bog wie d oczego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Ta czesc, ze obiektywy musza byc ostre, bo rozdzielczosc matrycy -- bez sensu.
    Dlaczego? Sądzisz, że zdjęcie z 18-55 IS będzie równie ostre co np. 85L@4?

Z f/22 tez bez sensu. Jak mu za malo ostre na f/22 niech da f/45...
    Pamiętasz jeszcze w odniesieniu do czego to pisał?

Najlepszy komentarz jest o LV, bo rzeczywiscie mozna ocenic GO i boke tylko podgladajac na LV. Na matowce nie widac - - wszystko o wiele ostrzejsze niz w rzeczywistosci.
    Znowu Olek pionierem: E-3, jako pierwsze miało figlarny ekranik i do tego extremalnie uszczelniony. Wszystko przed nami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    A co do samego komentarza tego goscia, to po części nie wiadomo o co gosciowi biega i czemu ma sluzyc ten tekst, niby wrazenia z testu, ale niektore zdania odnosze sie Bog wie d oczego.
    Konkrety?
    Janko fajnie piszę i imho napisał tam kilka ważnych rzeczy. Ja np. czekam na więcej takich wykładów bo nie są one skażone onanizmem tylko i fotopraktyką i PS-praktyką.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 14-08-2008 o 08:08 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Konkrety?
    Janko fajnie piszę i imho napisał tam kilka ważnych rzeczy. Ja np. czekam na więcej takich wykładów bo nie są one skażone onanizmem tylko i fotopraktyką i PS-praktyką.
    Chociazby ostatni akapit; co ma piernik do wiatraka?

Lecz nie w tym rzecz ja bym chcial powrocic do sedna, bo w tym komentarzu bylo zawartych wiele konkretow. Jak naprawde jest z ta dynamika, pytanie do posiadaczy tego sprzetu?

PS
    To na co sie tma burzysz komentujac jego komentarz tj ze 450D technologcznie bardziej zaawansowany od 5D to co tak naprawde w tym dziwnego?
    Komorki z najnizszych polek produkowane obecnie czesto przekraczaja bariery technologiczne tych z najwyzszej polki z przed 3-4 lat.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 14-08-2008 o 08:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    To na co sie tma burzysz komentujac jego komentarz tj ze 450D technologcznie bardziej zaawansowany od 5D to co tak naprawde w tym dziwnego?
    Człowieku, wiesz ile kosztowało mnie 5D a ile kosztuje 450D?
    Więcej nie napiszę bo ja... żartowałem!!!

5D to (mój) złom co wypluwa mega jakość kasującą wszystko na rynku oprócz 1Ds2/3, niestety za cenę eLek, opóźnienia migawki, bardzo wolnego zapisu, AF pracującego gorzej niż ten z D40x@18-70 <--- pozdrawiamy ukrytych czytelników forum

Czyli (jeśli jeszcze nie dotarło) zgadzam się z Jankiem a pod akapitem postawiłem emota -

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Człowieku, wiesz ile kosztowało mnie 5D a ile kosztuje 450D?
    Więcej nie napiszę bo ja... żartowałem!!!

5D to (mój) złom co wypluwa mega jakość kasującą wszystko na rynku oprócz 1Ds2/3, niestety za cenę eLek, opóźnienia migawki, bardzo wolnego zapisu, AF pracującego gorzej niż ten z D40x@18-70 <--- pozdrawiamy ukrytych czytelników forum

Czyli (jeśli jeszcze nie dotarło) zgadzam się z Jankiem a pod akapitem postawiłem emota -
    No ok, sorry nie dostrzeglem tego czerwonego usmieszku 2 linijki dalej.

Domyślnie

Dlaczego? Sądzisz, że zdjęcie z 18-55 IS będzie równie ostre co np. 85L@4?.
    Nie; ja tylko twierdze stanowczo, ze zdjecie z 18-55 IS na 450D (12 MP) bedzie nie mniej ostre niz na 20D (8MP). Wiec o co chodzi? A ciagle slysze, ze jakas katastrofa sie wydarzy kiedy sie przypnie srednio ostry obiektyw do matrycy o wysokiej rozdzielczosci. O co chodzi z tym 5-6 MPix nie mam pojecia. Nonsens.

Pamiętasz jeszcze w odniesieniu do czego to pisał?
    Rozumiem ze chodzi o wycinanie rowerka. Ogolnie, to, ze trzeba bardziej przyslonic FF dla tej samej GO jest oczywiste, ale jak sie to ma do studia? Akurat w studio zawsze mozna uzyc wiecej swiatla i przyslaniac sobie do woli. Co innego przy makro (rowerek dla mrowki).

A ogolnie zgadzam sie, ze XSi jest bardzo dobry, dla mnie wart wiecej niz 40D. Niestety, kompletnie nie widze tego co optyczne i ten tekst opowiadaja o cieniach. Dpreview nic takiego nie zauwazyli i twierdza, ze 450D jest troche lepszy w dynamice na obu koncach niz 400D i niewiele gorszy (jezeli w ogole) niz 40D. Ja nie robilem innych testow niz zdjecia kontrastowych scen i porownan z 20D. Zawsze wieksze przepaly wychodzily w 20D. Szumy sa prawdopodobnie bardziej obrabiane w 450D, ale drobniejsze, i na koniec wychodzi lepiej niz 20D. Przejscie do czerni kompletnych cieni jest bardziej naturalne (podobniejsze do filmu) w 450 D. Wyciagam czasem cienie, bo nastawiam czesto -2/3EV na 450D (zdaje mi sie , ze 450D ma tendencje do przeswietlania) i nie widze problemow. Mysle, ze niektorzy maja problem z ocena szumow w duzym powiekszeniu, bo nie jest to latwe. Zalecam wydrukowanie zdjec na papierze, i wszystko bedzie jasne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Nie; ja tylko twierdze stanowczo, ze zdjecie z 18-55 IS na 450D (12 MP) bedzie nie mniej ostre niz na 20D (8MP). Wiec o co chodzi? A ciagle slysze, ze jakas katastrofa sie wydarzy kiedy sie przypnie srednio ostry obiektyw do matrycy o wysokiej rozdzielczosci. O co chodzi z tym 5-6 MPix nie mam pojecia. Nonsens.
    Chodzi o ilość szczegółów (informacji) - zdjęcie ze słabszego obiektywu będzie jak interpolowane z mniejszej rozdzielczości... i vice-versa - zdjęcie zmniejszone będzie ostrzejsze "per piksel"
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Chodzi o ilość szczegółów (informacji) - zdjęcie ze słabszego obiektywu będzie jak interpolowane z mniejszej rozdzielczości... i vice-versa - zdjęcie zmniejszone będzie ostrzejsze "per piksel"
    Ja wiem, ze takie rzeczy sie opowiada, ale sa to bzdury. Nawet na matrycy o nieskonczenie wielkiej rozdzielczosci zdjecie zrobione "lens baby" nie bedzie ani troche mniej ostre niz zrobione 10D.

Natomiast ogladane na poziomie pixeli oczywiscie wyda sie nieskonczenie nieostre, bo zeby zobaczyc piksele na matrycy o nieskonczonej rozdzielczosci treba uzyc nieskonczenie wielkiego powiekszenia.... i ostrosc "per pixel" bedzie zero...

Ostrosc "per pixel" zostala wymyslona przez Canona, Nikona, i spolke zeby zachecic osoby podatne na scieme do kupowania powaznych obiektywow do powaznych puszek.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów