Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
Widzę (po tym, że posiadasz 10-22), że masz aparat z cropem. Masz obiektyw KIT-owy?
Tak, aktualnie to 20D. KIT? A po co?

Do puszki z niepełnoklatkową matrycą odradzam Pelenga - w cropie to taki "ni pies nie wydra, coś na kształt świdra".
widziałem zdjeice z tego pelenge na 350D. jestem zadowolony z efektu. poza tym, kiedys pewnie zmienie na pelna klatke wiec bede pewnie jeszcze bardziej.

Pięćdziesiątka, o której piszesz, jest bardzo fajnym szkłem, ale na cropie specyficznym - jako krótki teleobiektyw (kąt widzenia odpowiadający 80mm dla pełnej klatki 35mm) do portretów itp.
Mówimy o 1.4 czy 1.8?

Zatem pozostaje pytanie: jakie robisz zdjęcia? Czy potrzebujesz 300mm? Czy potrzebujesz portretówki o świetle f/1.4? Czy obędziesz się bez rektilinearnego zakresu 22-70mm? Chyba tylko sam możesz sobie odpowiedzieć na pytanie....
Pomyśl jeszcze nad Canonem EF 17-40 f/4, lub EF-S 17-55 f/2.8 IS, albo którymś "krótszym" Tamronem (17-50 f/2.8 lub 17-35 f/2.8-4.0)

Przejrzyj także swoje obecne zdjęcia pod kątem użytych ogniskowych - może odpowiedź już masz tylko musisz ją sobie "wyekstrahować" z posiadanych informacji.
Przede wszystkim robie szeroko. 17-40 (lub 16-35)to sobie kupie jak zmienie puszke, a sprzedam 10-22mm. Akurat idealnie. Wiec narazie takiego szkla nie potrzebuje. Ten TELE to tak wiesz....zadne tam ptaszki czy inne. Czasem po prostu chcialbym sobie cos popstrykac na ulicy czy gdzies na wyjazdach. Jakies zblizenia rzeczy, których z bliska nie da sie zrobic. Ale podejrzewam, ze to tak bedzie 10% zdjec.
Po prostu peleng + tele to sumujac jakies tam 10-15% zdjec. choc w moim przypadku na koncercie taki peleng pewnie by sie tez sprawdzil wiec akurat zawyzyloby srednia i to mocno. teraz pozostaje pytanie czy od zycia normalnego wystarczy mi 50 czy trzeba zooma. no sam nie wiem. no sam.