Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
Hej!
Mam troszkę dylemat i jak każdy dylemat muszę sam się z nim zmierzyć, ale może jakieś opinie czy porównanie czy doświadczenie innych ciut mi w tym pomoże.
Widzę (po tym, że posiadasz 10-22), że masz aparat z cropem. Masz obiektyw KIT-owy?
Do puszki z niepełnoklatkową matrycą odradzam Pelenga - w cropie to taki "ni pies nie wydra, coś na kształt świdra". Pięćdziesiątka, o której piszesz, jest bardzo fajnym szkłem, ale na cropie specyficznym - jako krótki teleobiektyw (kąt widzenia odpowiadający 80mm dla pełnej klatki 35mm) do portretów itp.

Zatem pozostaje pytanie: jakie robisz zdjęcia? Czy potrzebujesz 300mm? Czy potrzebujesz portretówki o świetle f/1.4? Czy obędziesz się bez rektilinearnego zakresu 22-70mm? Chyba tylko sam możesz sobie odpowiedzieć na pytanie....
Pomyśl jeszcze nad Canonem EF 17-40 f/4, lub EF-S 17-55 f/2.8 IS, albo którymś "krótszym" Tamronem (17-50 f/2.8 lub 17-35 f/2.8-4.0)

Przejrzyj także swoje obecne zdjęcia pod kątem użytych ogniskowych - może odpowiedź już masz tylko musisz ją sobie "wyekstrahować" z posiadanych informacji.