Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: przednie szkło obiektywu - czy sa powłoki - 17-40

Mieszany widok

artur.amo
    Guest

Domyślnie przednie szkło obiektywu - czy sa powłoki - 17-40

Cześć

Szukałem na forum wątku o tym ale nie znalazłem. Jeśli było wybaczcie i podrzućcie linka.
    Od niedawna mam nowe szkiełko canona 17-40. Jak dla mnie super obiektyw. Obchodze sie z nim jak z jajkiem. Ale zawsze coś sie wydarzy. A to zdmuchiwałem pyłki i mi kropelka śliny prysnęła na obiektyw, a to dzisiaj dekielkiem uderzyłem w szkło i takie matowe ryski sie zrobiły od plastiku. Cyuchając i wycierając delkatną chusteczką wyczyściłem to ale obawiam sie ile razy można czyścić tak obiektyw.
    Czy zewnętrzne szkło ma powłoki. I tak jak w okularach po jakimś czasie takiego wycierania ta powłoka sie zetrze, poprzeciera.

Prosze rozwincie moja wiedze na ten temat
    z gory dziękuje i pozdrawiam
    Amo

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli masz szkło od niedawna i zdążyłeś je opluć i uderzyć, to ostry jesteś. Szkło ma powłoki, ale nie słyszałem, żeby się starły przy normalnym uzytkowaniu. Nie trzeba zdmuchiwać każdego pyłka, a jeśli już czujesz taki mus, to nie robi się tego paszczowo, tylko gruchą lub zmiata pędzielkiem. Uderzeniom w soczewkę zapobiega dekielek. Skuteczna w ochronie obiektywu jest też osłona przeciwsłoneczna (w tym przypadku skuteczniej chroni obiektyw przed uderzeniami niż przed słońcem )

artur.amo
    Guest

Domyślnie

to mnie pocieszyłeś :smile:

ja po prostu tak mam, czesto jak chce cos poprawic (mimo ze nie trzeba) to spi...e :-(
    jutro kupie jakis zestaw do czyszczenia, pędzelek i dmuchawke, bo z moim podejściem to bede pierwszy który starł powłoki z przeniej soczewki :-P

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artur.amo Zobacz posta
    to mnie pocieszyłeś :smile:

ja po prostu tak mam, czesto jak chce cos poprawic (mimo ze nie trzeba) to spi...e :-(
    jutro kupie jakis zestaw do czyszczenia, pędzelek i dmuchawke, bo z moim podejściem to bede pierwszy który starł powłoki z przeniej soczewki :-P
    Zachowaj spokój - te powłoki (które ma każde współczesne szkło tak btw) są naprawdę doskonałej jakości - ja czyszczę przednie soczewki dość regularnie i nic się nie dzieje. Uważaj tylko żeby czyszcząc jakąś szmatką czy chusteczką nie złapać czegoś twardego (ziarenka piasku) i nie porysować.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jeśli masz szkło od niedawna i zdążyłeś je opluć i uderzyć, to ostry jesteś. Szkło ma powłoki, ale nie słyszałem, żeby się starły przy normalnym uzytkowaniu. Nie trzeba zdmuchiwać każdego pyłka, a jeśli już czujesz taki mus, to nie robi się tego paszczowo, tylko gruchą lub zmiata pędzielkiem. Uderzeniom w soczewkę zapobiega dekielek. Skuteczna w ochronie obiektywu jest też osłona przeciwsłoneczna (w tym przypadku skuteczniej chroni obiektyw przed uderzeniami niż przed słońcem )
    Jak sie ma L to sie mozna przetac przejmowac o to czy cos sie obiektywikowi nie stanie, Veniowi ktos wytracil z reki body z 17-40 i z dwoch metrow upadlo na beton. Dalej dziala, soczewki sie nie potlukly.
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

artur.amo
    Guest

Domyślnie

Dzięki jeszcze raz. Uspokoiłem sie troche. A możesz napisać jak czyścisz soczewki?

Mam nadzieje, że niedługo bede mógł sie pochwalić na forum ciekawymi fotkami
    dobranoc

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artur.amo Zobacz posta
    Dzięki jeszcze raz. Uspokoiłem sie troche. A możesz napisać jak czyścisz soczewki?
    Ja akurat nawilżanymi alkoholem izopropylowym chusteczkami Zeissa - tyle że w Polsce są niedostępne a w US kosztują $3 za 50 sztuk
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Właśnie... Jest jakiś wątek na forum poświęcony "konserwacji" obiektywów?

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Generalnie czym mniej czyścisz tym lepiej. Może jednak warto zastanowić się nad filtrem UV, który będzie chronił soczewkę? Poza tym 17-40 ma tendencję do zasysania kurzu do wewnątrz, wiec masz kolejny argument.
    Tylko nie piszcie zaraz o stracie jakości zdjęć
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

artur.amo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Generalnie czym mniej czyścisz tym lepiej. Może jednak warto zastanowić się nad filtrem UV, który będzie chronił soczewkę? Poza tym 17-40 ma tendencję do zasysania kurzu do wewnątrz, wiec masz kolejny argument.
    Tylko nie piszcie zaraz o stracie jakości zdjęć
    chyba masz racje, nie wiem czy to przywidzenie ale chyba widze jeden pyłek obiektyw prawie nowka (przednie szkło raz oplute i raz uderzone dość mocno dekielkiem)
    kupie UV i bede miał dwie pieczenie na jedny dekielku paproszki i moja nadgorliwość czyszczenia

jaki UV byście polecili, a może jakiś inny typ filtru na stałe moze sky?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów