Witam serdecznie !!
Od niecałych dwóch tygodni jestem b. szczęśliwym posiadaczem Canona S1 IS.
W moim przypadku o wyborze zdecydowały walory użytkowe...
Po pierwsze primo, zasilanie-cztery zwykłe paluszki,można wierzyć lub nie, ale trzymają fenomenalnie długo, aparat jest dużo bardziej energooszczędny niż np. A60 mimo częstego korzystania z UZ i optycznego stabilizatora.
Moja opinia na temat stabilizatora obrazu-nie kupię kolejnego aparatu bez tej funkcji,bo on naprawdę działa,zarówno przy kręceniu filmów jak robieniu zdjęć z wykorzystaniem UZ-kto nie widział na własne oczy i nie sprawdził jak to działa ten powinien to czym prędzej zrobić.
Jakość obudowy i pomysł użycia obrotowego wyświetlacza,przy kręconiu filmów rewelacja,j wszystkie kamery cyfrowe mają taki patent.Mój aparat jest wyprodukowany w Japoni,jakość spasowania elementów i dobór plastiku-extra....Nigdy nie zapomnę jak wziąłem do reki pierwszą Minoltę Z1- te tandetne-festyniarsko-odpustowe quazi błyszczące guziczki na tylnej ściance i ta nędzna wajcha do przełaczania trybu pracy-buhahahahaha...
Jeżeli chodzi o użytkowanie,to zaskoczyła mnie szybkość z jaką pracuje obiektyw przy zoomowaniu- szybko i bezgłośnie-lub wolno i precyzyjnie-jak kto lubi i potrzebuje. Praktycznie jedyną wadą jest wolniejszy AutoFocus niż u konkurencji-poza tym czasem gubi ostrość.
Jak ktoś ma jakieś pytania,chętnie odpowiem