Cytat Zamieszczone przez gunes Zobacz posta
Twoja wypowiedź daje do myślenia. W 350-tce denerwuje mnie pare rzeczy. Przejście na pełna dziurę to dobre rozwiązanie, tylko duży wydatek, no i mały wybór sprzętu. W zasadzie tylko przestarzały 5D. A następca jak wyjdzie to będzie pewnie kosztował z 8-9tyś.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie do ciebie odnośnie lampy.
Jak będę kupował lampę to 430EX wystarczy, czy lepiej dozbierac do 580EXII?
Przeanalizowanie 350-tki i tych elementow ktore Cie denerwuja ma duzy sens - spisz to sobie obiektywnie i spojrz na to spokojnie czy rzeczywiscie sa tam ograniczenia dla Ciebie.
FF na dzis w miare niedrogo (oczywiscie kwestia indywidualna) to 5D. Jest on moze stary ale dobrych fotek nie przestal robic :-)
Z pewnoscia przejscie na FF to b.duzy skok jakosciowy, inny dobor szkiel, inne mozliwosci - ale ponownie zadaj sobie tutaj tez pytanie czy dla Ciebie sa tam wartosci i korzysci ktore potrzebujesz.
Z dzisiejszej mojej perspektywy (sprzedalem 400D i kupilem 40D) - nie sprzedawalbym 400D lecz kupil zamiast 40D wlasnie 5D - ale coz nauka kosztuje, swoje potrzeby/oczekiwania rowniez zmieniaja sie w czasie :-)
Przeanalizuj "stare" 5D i odpowiedz sobie na pytanie czy cos w nim Ci bedzie brakowalo do Twoich potrzeb oraz co zyskasz w nim dla siebie w stosunku do obecnego body.
5D po wyjsciu nastepcy moze jeszcze bedzie tansze - juz niebawem bedziemy wiedzieli (chyba).

Czy 430 wystarczy to musisz sam przeanalizowac gdzie jej bedziesz uzywal i jak. 580 jest lepsza, silniejsza, kilka innych istotnych elementow - jak sterownie innymi. Z pewnoscia 580 jest bardziej "profesjonalna" i daje wiecej mozliwosci - ocen czy to Ci bedzie potrzebne bo na sile tez nie ma sensu kupowac z najwyzszej polki.

Czasem popelnia sie bledy kupujac troche w ciemno, mysle ze jak nie potrafisz sobie odpowiedziec na pytania po co Ci dane body, szklo, lampa itd. to lepiej poczekac i gdy bedziesz znal odpowiedzi to wowczas kupuj.
Z drugiej strony z czasem potrzeby rosna, pojawiaja sie nowe, inne i wymuszaja koniecznosc nowych zakupow badz zmiany obecnych "sprzetow". Dylemat pt. "co kupic/ na co zmienic" nie jest taki latwy :-)