Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Nowe Body czy nowe Szkiełko

Mieszany widok

gunes
    Guest

Domyślnie Nowe Body czy nowe Szkiełko

Witam!
    Mam mały dylemat. Posiadam body 350D + 18-55kit + Sigma 70-300 4-5,6 APO (Sigma ma potworny FF, na tablicy testów niezgodność prawie 60mm.Na dwóch 350-tkach tak samo. Sprawdzałem również na 30D i jest w normie).
    Planuję rozbudowę systemu, i w związku z tym mam pytanie.
    Czy kupić 40D + CANON50mm f/1,8 (narazie) i mieć nadzieję że SIGMA będzie ostrzyć z tą puszką dobrze.
    Czy może wysłać do serwisu Sigmy szkło wraz z body do regulacji (na obiektyw mam gwarancję)
    i dokupić coś szerszego? Zamiast kita.
    Interesują mnie takie szkiełka:
    17-40L4 szeroki, ale będę miał dziurę od 40 do 70mm
    24-105 L4 droższy, trochę wąski trzeba będzie dołożyć 10-22
    17-55 f/2,8 jasny, fajny zakres, ale to nie L
    przeznaczenie to: krajobraz, sceneria, portret, może trochę architektury. Jak sądzicie, co mam zrobić?
    Fundusze ograniczone, wszystko na kredyt :sad: około 3000zł.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Jakoś przerażają mnie te wszystkie wątki o awariach 40D... nie wiem czy to wina tego, że akurat jest na topie, czy czegoś innego, ale w przypadku innych puszek nie zaobserwowalem tego zjawiska... chociaz wiem, ze to subiektywny argument, to jednak daje do myślenia

Co do szkieł: 17-40L - dziurą 40-70mm sie nie przejmuj. Mam właśnie taką dziurę i jakoś nie zauważyłem potrzeby zmiany szkiel ze względu na nią własnie. Ewentualnie dokupisz 50/1.8 za 300 zeta
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

rjr
    Guest

Domyślnie

[QUOTE=RNz;511792]Jakoś przerażają mnie te wszystkie wątki o awariach 40D...

Mam 40D i jakoś nie zauważam awarii. Jedyna wada - to że przy cięzkich obiektywach, pod ręką trochę ugina się klapka zakrywająca gniazdo kart

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rjr Zobacz posta
    Jedyna wada - to że przy cięzkich obiektywach, pod ręką trochę ugina się klapka zakrywająca gniazdo kart
    300/2.8L IS?

Ta klapka jest z 20D a może i z D30? W 1D2N też skrzypiała

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Jakoś przerażają mnie te wszystkie wątki o awariach 40D... nie wiem czy to wina tego, że akurat jest na topie, czy czegoś innego, ale w przypadku innych puszek nie zaobserwowalem tego zjawiska... chociaz wiem, ze to subiektywny argument, to jednak daje do myślenia
    A ja zaobserwowałem .
    Podaję do przemyślenia: http://canon-board.info/showpost.php...79&postcount=4

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gunes Zobacz posta
    Witam!
    Mam mały dylemat. Posiadam body 350D + 18-55kit + Sigma 70-300 4-5,6 APO
    przeznaczenie to: krajobraz, sceneria, portret, może trochę architektury. Jak sądzicie, co mam zrobić? Fundusze ograniczone, wszystko na kredyt :sad: około 3000zł.
    Oddychaj, uspokój się i kup sobie używkę LNIB 400D i :

1. ef-s 18-200 IS -> ma być we wrześniu lub
    2. ef-s 17-55 is i ef 85/1.8, jak się da to w używkach. Zła wiadomość jest taka, że żadna nie eLka nie jest sprzedawana z osłonami, które imho są niezbędne.

Oczywiście jeśli z innymi szkłami 350D ostrzy poprawnie to nie sprzedawaj chyba, że kupisz coś z f/2.8 lub jaśniej.
    Z tą Sigmą w dłoni możesz trenować rzut dyskiem

gunes
    Guest

Domyślnie

Co do awarii 40D to się nad tym nie zastanawiałem.
    400D nie kupię, chcem się przesiąść na coś o klasę wyżej.
    Nie uważam szkiełek o zakresie 18-200mm,
    o używanych też nie myślę, wolę coś nowego.

Dopiero zaczyna Awatar mateuszpk
    Miasto
    Lodz

Domyślnie

Ja bym bral 40D, fakt kraza rozne opinie o tym body, ale to nie jest stara puszka ludzie musza troche ponazekac a po zmianie pewnie odczujesz duza roznice w stosunku do 350d - af, jasniejszy i wiekszy wizier, lepsze trzymanie aparatu, wiekszy lcd lepiej mozna wypatrzyc bledy na zdjeciach itp. itd. A szkla bys dokupil puzniej

W moim przypadku ( jako posiadacz 350d od niedawna ) jak bym mial ok. 3 tys do wydania to bym bral 70-200 2.8 tamrona
    350D || kit || Velbon

gunes
    Guest

Domyślnie

Różne opinie chodzą o szkłach innych producentów BF FF, chociaż i Canonowskie się zdarzają nie idealne. Ja raczej na Canona poluję

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Co do szkieł: 17-40L - dziurą 40-70mm sie nie przejmuj. Mam właśnie taką dziurę i jakoś nie zauważyłem potrzeby zmiany szkiel ze względu na nią własnie. Ewentualnie dokupisz 50/1.8 za 300 zeta
    Używanie tego szkła na CROPie ma raczej średni sens. Na siłę próbujemy używać zooma zaprojektowanego pod szerokokątne panoramki (sprzecznie z jego przeznaczeniem) jako zoom standardowy. W efekcie słabe światło, słabe romycie tła, słaby zakres (brak "standardowego" 50mm), brak IS. 17-55 jest o niebo lepszym rozwiązaniem.

To już zdecydowanie fajniejszym jest 24-105 + posiłkowanie się cropem dla szerszego kąta. Ten zestaw da już dużo ciekawsze możliwości.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów