Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72

Wątek: [Selena] Reportaż nieco subiektywny

Dopiero zaczyna Awatar Arko
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

moim zdaniem reportaż jak reportaż każdy temat jest dobry...a motyle są pięknymi obiektami do fotografowania!
    Zdjęcia bardzo fajne...ale motyle moim zdaniem lepiej wyglądają w ciasnych kadrach :]
    Canon EOS 400D; EF-S 18-55 f/3,5-5.6; EF 28 - 105 f/3.5-4.5 USM; EF-S 55-250 f/4-5,6 IS ; Speedlite 430 EX II ; Grip BG-E3; Szkiełka i pełna głowa pomysłów :]8)8)8)

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    no właśnie - motylarnia w Wiedniu?
    Mnie się zdaje że zamek Kliczków.
    Ciekawe czy zgadłem ;-)

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Przejrzałem od początku do końca i jestem pod wielkim wrażeniem kolorów i światełka.
    Zastanawiałaś się kiedykolwiek nad innym kadrowaniem? Sam większość zdjęć kadruję podobnie jak ty - pod potrzeby odbitek. Publikując zdjęcia może jednak warto czasem je ciachnąć trochę bardziej zdecydowanie, nie trzymając się tak sztywno proporcji kadru? Nie jest to oczywiście zarzut, bo i tak zazdroszczę umiejętności i sam chciałbym móc pochwalić się takimi zdjęciami.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odwiedziny (niektórym ponowne :wink i komentarze.

ARN oczywiście masz rację, to motylarnia w Wiedniu :http://www.schmetterlinghaus.at/
    A pamiętając Twoje zimowe doświadczenia w tym temacie, zdjęcia na zewnątrz robiłam dopiero po wyjściu z motylarni.

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Nie lada sztuka w ten sposób opowiedzieć historię. Motyle jako główni bohaterowie... Ani się z nimi dogadać, poprosić o odpowiednią pozę. Ciekawy jestem co było pierwsze ? Pomysł na opowieść, czy zdjęcia ?

Pozdrawiam Autorkę
    Dziękuję Ci :smile:. Czasami lepiej jak fotografowani nie mówią za dużo, cisza też bywa wymowna. Wystarczy trochę (więcej :wink cierpliwości.
    Co było pierwsze ?
    Zdjęcia w lipcu ubiegłego roku podsunęły pomysł, później jeszcze kolejna wizyta i dopiero ostatnia (zimowa) pozwoliła zamknąć temat. Jeszcze nie jest to w 100% dopracowane, ale może kiedyś się uda...
    A najtrudniej było wybrać z kilkudziesięciu(set) te kilka najbardziej pasujących do tematu.

Pozdrawiam:smile:

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Przejrzałem od początku do końca i jestem pod wielkim wrażeniem kolorów i światełka.

Zastanawiałaś się kiedykolwiek nad innym kadrowaniem? Sam większość zdjęć kadruję podobnie jak ty - pod potrzeby odbitek. Publikując zdjęcia może jednak warto czasem je ciachnąć trochę bardziej zdecydowanie, nie trzymając się tak sztywno proporcji kadru? Nie jest to oczywiście zarzut, bo i tak zazdroszczę umiejętności i sam chciałbym móc pochwalić się takimi zdjęciami.
    Bardzo dziękuję, miło mi niezmiernie :smile:

Pewnie, że się zastanawiałam. Często tak robię ze zdjęciami portretowymi...

Zmowa jakaś, czy co ? :wink:
    Nie dalej jak kilka dni temu rozmawialiśmy ze znajomym właśnie na temat kadrowania i ... wnioski były takie same: nie trzymać się zasad !!! :smile:

Nie ma co zazdrościć, wiosna tuż, tuż - więc w plener :smile:
    Ostatnio edytowane przez Selena ; 04-03-2009 o 12:20

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Bardzo dziękuję, miło mi niezmiernie :smile:
    Nie ma za co dziękować W swoich stwierdzeniach nie byłem oryginalny, a moja opinia jest w pełni zasłużona.

Pewnie, że się zastanawiałam. Często tak robię ze zdjęciami portretowymi...
    Zmowa jakaś, czy co ? :wink:
    Nie dalej jak kilka dni temu rozmawialiśmy ze znajomym właśnie na temat kadrowania i ... wnioski były takie same: nie trzymać się zasad !!! :smile:
    Mi chodziło właśnie o motylki i kwiaty. Nie miałem na myśli łamania zasad, a raczej nie trzymanie się proporcji kadru 2/3. Ma się dzięki temu większe możliwości budowania kompozycji i pozbywania się fragmentów nie wnoszących niczego do tematu zdjęcia.

Nie ma co zazdrościć, wiosna tuż, tuż - więc w plener :smile:
    Moim zdaniem jest Niby nie święci garnki lepią, ale ty już przeszłaś pewną drogę i potrafisz. A ja gdybym chciał się zabrać za tak trudny (moim zdaniem) temat, mam wszystko przed sobą.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Mi chodziło właśnie o motylki i kwiaty. Nie miałem na myśli łamania zasad, a raczej nie trzymanie się proporcji kadru 2/3. Ma się dzięki temu większe możliwości budowania kompozycji i pozbywania się fragmentów nie wnoszących niczego do tematu zdjęcia.
    Ja też miałam na myśli dokładnie to samo...
    Chyba zbyt duży skrót myślowy zrobiłam. :wink:
    Trzeba będzie przełamać swoje przyzwyczajenia. Nie można stać w miejscu, bo ... to jest cofanie się...

Moim zdaniem jest Niby nie święci garnki lepią, ale ty już przeszłaś pewną drogę i potrafisz. A ja gdybym chciał się zabrać za tak trudny (moim zdaniem) temat, mam wszystko przed sobą.
    Śmiem twierdzić, że większość tej drogi masz za sobą.
    A moja była wyjątkowo trudna i wyboista (pierwsze lustro z kitem - 0 wiedzy -i od razu szkła manualne, odwrotne mocowania itp. ), ale przy tym bardzo ciekawa i pouczająca :wink:
    Więc powodzenia :smile:

39. Żeglarz
    Ostatnio edytowane przez Selena ; 08-03-2009 o 23:37

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Selena,przeglądałem wszystkie Twoje zdjecia w tym wątku.Nie wiem co mądrego mógłbym jeszcze o nich napisać.Dodam tylko, że zrobiły na mnie bardzo duże wrażenie.Po prostu piękne.Gratuluję i mam nadzieję,że mnie też kiedyś uda sie zrobic coś pobodnego.Pozdrawiam!
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

andrewjohn - dziękuję i pozdrawiam :smile:

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

38 - znakomite - cały set to fajna histora. Może spróbować pokazać kilka chwil z życia jednego motyla? Taka relacja o życiu (jak Ewy o lisku).
    Dopiero zaczynam...
    Moja Strona
    Profil na FB

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

marek_zielona - dziękuję za komentarz.
    Domyślam się o co chodzi, ale pokazanie historii jednego motyla jest o tyle trudne, że to bardzo ulotne (w dosłownym tego słowa znaczeniu) stworzenia.
    Taki pomysł był, nie raz zresztą, ale z jego realizacją było kiepsko...
    Próby hodowli Pazia królowej, ku rozczarowaniu dzieci, zakończyły się niepowodzeniem. Z poczwarki zamiast pięknego motyla wylęgła się ... jakaś muchowata, pasożytująca paskuda . Takie życie...

To co pokazałam w tym wątku, to zaledwie niewielka część tego co mnie fascynuje, urzeka... tego co dla mnie warte jest zatrzymania w kadrze.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów