Jestem w szoku. Moje gratulacje i głęboki szacunek.
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Motylki PIĘKNE!
Mocno mi się podoba fotka nr 40. Naprawdę
Ogólnie... Gratulacje, mnóstwo świetnych kadrów!!
BTW... Nadal tym Phoenix'em focisz? To z niego ostatnie fotki?
A dla mnie 12 najlepsza - bo najbardziej "czysta".
No i ktoś odkopał...:wink:
Dziękuję bardzo
40. z mojego ukochanego szkiełka Leica Summicron-R 50/2
41. to rzeczywiście Phoenix
42. jedno z pierwszych zdjęć z 85/1,8
Wszystkie jeszcze z 400D.
Jeśli chodzi o resztę zdjęć w wątku to, poza nielicznymi wyjątkami są właśnie z Phoenix-a.
Cóż na razie nie 'dorobiłam się' jeszcze lepszego szkła macro, inna sprawa, że na 5D to szkło jest zdecydowanie lepsze :smile: No może poza AF, bo temu nic nie pomoże, poza wyłączeniem :wink:
Dzięki, rzadko można trafić na, aż tak sprzyjające okoliczności.
Odkopał nie odkopał, ale trafił.
A co do sprzyjających okoliczności, to podobno trzeba tym okolicznościom nieco pomóc. A mówiąc poważniej, to od pewnego poziomu fotograf już nie skupia się głównie na pierwszym planie, ale właśnie głównie na tle.
I paradoksalnie pozwala to lepiej pokazać fotografowany obiekt. Osobiście od pewnego czasu przestałem nawet próbować robić ujęcie jeżeli widzę, że kiepskie tło zniszczy nawet bardzo efektowny pierwszy plan. Oczywiście można potem w PS-ie podmieniać, rozmywać, itd. ale mało kiedy to wychodzi naprawdę naturalnie.
Między innymi dlatego zamiast 100 makro nabyłem 180-kę, choć to dużo bardziej wymagające szkło.??:
Jako kolejny archeolog napiszę : świetne zdjęcia ! :-D
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
Selena, nie śpij!
Pokaż nowe zdjęcia!!