Szanowna Droga Pani Koleżanko Selene..
Próbuję napisać coś mądrego, i dochodzę do wniosku, że nie ma takiej potrzeby. Zdjęcia są najlepszym ambasadorem tego co robisz. Czapki z głów..
Więc tylko pytanie natury technicznej. Jak bardzo wpływasz na kolory w trakcie obróbki? Bo jeśli w niewielkim stopniu, i to wszystko tak maluje szkło.. To jest genialne.
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
A więcej tytułów nie było ?:wink:
Dziękuję ! Szkoda jednak, że nie napisałeś coś więcej...
Odpowiedź na pytanie techniczne jest dość skomlikowana.
Szkło jest rewelacyjne, ale ma swoje ograniczenia: AF 'klekocze' jakby miało się coś rozpadać, z wyglądu nie budzi zaufania, zwykle wymaga korekty ekspozycji... A i tak jest warte każdej złotówki wydanej, albo i więcej, bo tanie było ...:wink:
Obróbka zdjęć jest mocno ograniczona z dwóch powodów: nie lubię i nie umiem zbyt dużo:wink:
Czy wpływam na kolory? Tak, ale nie obróbką, a wybieraniem odpowiedniej pory i kadrów na zdjęcia. Obiektyw ten 'daje' dość zimne kolory, co przy próbach z portretem dawało się mocno we znaki. Wystarczy jednak wybrać późne popołudnie, ciepłe światło i wtedy jest pięknie. Bokeh ma (moim zdaniem) fantastyczny i na to wpływu nie mam żadnego - ja nie maluję :-D
Trochę trwało zanim się z nim 'zaprzyjaźniłam', był nawet taki moment, że do łask wróciła Leica z pierścieniami pośrednimi
Teraz ten obiektyw i Leica Summicron 50/2 (do portretu) zawsze są w plecaku.
Chyba pora sięgnąć wreszcie do 'szuflady', bo przed sezonem nie zdążę poprzedniego uporządkować...
Leica Summicron-R 50/2
Ostatnio edytowane przez Selena ; 17-12-2008 o 00:19
Kadry 1,4,5 zasługują na uznanie.
Także ten z 13 posta jest bardzo ciekawy.
17 - równie ciekawy kadr.
25 - piękne światełko. Jak mniemam - poranne (wskazują na to kropelki na motylu, który jeszcze się nie wysuszył
).
Motyle to bardzo wdzięczny temat. Połączenie przyrody i piękna.
Masz rację Seleno, że każdy zdjęcia odbiera inaczej. Ale ważne jest także umiejętne pokazanie tematu. Tobie się to udaje mimo początków. Gratuluję.
Mam także pytanie. Czy ciekawsze okazy były owocem polowania w motylarium?
Pozdrawiam i dołączam życzenia zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt!![]()
Przyłączam się do wszystkich zachwytów - piękne te Twoje motyle. Masz do nich podejście
Może kiedyś w moim mieście też otworzą motylarnię i będę mogła łatwiej poćwiczyć. A teraz nie pozostaje mi nic jak tylko czekać na sezonAle do wrocławskiej motylarni na pewno się wybiorę.
Canon EOS 1000D EF-S 18 - 55 mm Kit + EF 55 - 200 mm f/4.5-5.6 II USM
poznańska motylarnia jest fajna, choć ogromniaste motyle mnie przerażają, zwłaszcza jak nagle wylecą mi prosto na twarz...
Ja w świąteczno-noworocznym zamieszaniu prawie nie zaglądałam na forum, a widzę, że mój wątek żyje własnym życiem - dziękuję za komentarze i ... mobilizację
sith_pas dziękuję za wyrazy uznania i życzenia :smile:
Tak, część zdjęć to efekt wizyty w motylarni (nawet dwukrotnej w tym roku)...
Dziękuję Tatanka74:smile:
Podejście ... z tym był największy problem w motylarni(w sensie dosłownym), sezon wakacyjny, tłum ludzi i każdy jak już coś pstryknie przestaje zwracać uwagę na cokolwiek... i płoszy. Ale i tak uwielbiam to miejsce.
To była motylarnia w Wiedniu - przepiękna - stary pawilon z doskonałym światłem. Wrzucę niebawem mały "reportaż" z motylarni...
U siebie nie mam nic poza... roślinami wabiącymi motyle, sadzonymi własnoręcznie w ogrodzie od wielu lat. Jeszcze muszę posadzić "marcinki" :smile::wink: i lantanę...
Do motylarni, jakiejkolwiek, warto się wybrać. Z poznańskiej widziałam zdjęcia norix-a, bardzo fajne, na CF w wątku "Macro".
gunia1990 jak można się bać czegoś tak pięknego i ulotnego :smile::wink
Moje dzieci znoszą do domu motyle, ale ... we wcześniejszej postaci tzn. gąsienic - tyle, że od zawsze były do różnych "żyjątek" przyzwyczajone
Fotki z motylarni będą później, ale może jeszcze dzisiaj kilka zdjęć "florystycznych" wrzucę...
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Selena ; 05-01-2009 o 10:32