Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Zestaw obiektywów do EOS 450

cologne
    Guest

Domyślnie Zestaw obiektywów do EOS 450

Witam wszystkich.
    Niedawno stałem się szcześliwym posiadaczem EOSa 450 z obiektywem kitowym. Chciałbym jednak poszerzyc trochę ten skromny zestaw i dokupic obiektywy. Trochę poszperałem po forach i wypadło na następujące zestawy

1. Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) +
    Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM
    (przy czym brakuje tu przedziału między 50-70 mm.)

2. kit Canon EF-S 18-55mm 3.5-5.6 IS +
    Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM +
    Canon EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM

Co sądzicie nie tylko o proponowanym zestawieniu (może macie lepsze zestawy od 18 mm do 300mm.) , ale również o samych obiektywach (ewentualnie inne konkretne obiektywy).
    Cenowo chiałem się poruszac mniej więcej w tych przedziałach, ale jestem skłonny też trochę dopłacic do lepszej jakości. (w granicach rozsądku)

Z góry dzięki za podpowiedzi i cenne fachowe uwagi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

zdecydowanie nr. 1 - luki miedzy 50 a 70 nawet nie odczujesz a jakosc zdjec bedzie zdecydowanie lepsza :-)

Początki nałogu

Domyślnie

Ja bym wywalił to szkiełko 70-300 canona na rzecz 70-200 L
    CANON Laik

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

A ja bym się o budżet dopytał. A 70-300 całkiem przyzwoity jest (oczywiście nie to co L), ale nie jest też tak drogi.
    www.kradziej.pl - zabezpiecz sprzęt przed kradzieżą

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Ja bym wywalił to szkiełko 70-300 canona na rzecz 70-200 L
    Ja też. Różnica w cenie chyba nie jest taka wielka, jeśli mowa o wersji f/4.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Ja mógłbym zaproponować 70-200mm f/4.0 L USM (jak kasa pozwoli - IS), a do niego 24-85mm f/3.5-4.5 USM - będziesz mógł używać tych samych filtrów, bo mają jednakową średnicę.

Kit możesz zostawić do najszerszego kąta, jeśli Ci na nim zależy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

a ja bym mimo wszystko obstawal przy 70-300.. sam zaczynalem od podobnego zakresu i czasem brakowalo tych mm na dlugim koncu.. przy 200 ich brak bedzie jeszcze bradziej odczuwalny.. 70-200 zagoscil u mnie jako ostatni z moich tele - kiedy jest za krotkie, zakladam inne..

wiem, ze jakosc wykonania jest lepsza, optycznie tez L'ka wypada (nieznacznie) lepiej ale te 100mm i IS maja znaczenie - zwlaszcza jesli ma to byc na razie jedyne tele..

tyle z mojej strony :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 13-08-2008 o 14:34

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Ja też. Różnica w cenie chyba nie jest taka wielka, jeśli mowa o wersji f/4.
    Tylko wowczas inne szkla staną sie takie jakies gorsze :wink:

70-200 f4 jest w obecnej cenie bardzo dobrym szkielkiem - dodatkowo duzy wybor wersji w tej rodzinie (tylko troche juz niestety drozszych) :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

70-300 to niestety przerąbana praca z filtrami, a ponieważ tele używa się w plenerze, filtr polaryzacyjny może być dla niektórych bardzo ważny. Ja nikomu nie poleciłbym obiektywu z rotującym przy ostrzeniu przednim elementem.

Domyślnie

Tamron 17-50 2.8 jest przyjemny, wiekszosc wie ze ciezko z egzemplarzem bez FF/BF. Podobnie z Sigmą, chociaż najnowsze serie coraz rzadziej 'wyposażone' są w te błędy.

Czytałem recenzje na temat 17-50 od Tamron`a i 17-70. Skusiłem się na 17-70. Przekonywało mnie stałe światło, ale i tak jakość na tej krańcowej przesłonce nie jest powalająca, więc tak czy siak trzeba przymknąć 'oko'. Wygrała nieco dłuższa ogniskowa no i nie ukrywam, że miałem po dobrej cenie Sigme.

Proponuje podjechać, podpiąć szkiełka, pobawić się - szczególnie, żeby wykryć te BF/FF bo to zmora.

Co do zoom`a. Moja opinia jest jedna. Kupując 350D 2 lata temu skusiłem się na Tamrona 70-300 - troszke nie byłem w temacie, chciałem coś na początek. To był błąd. Napewno nie kupuj tanich zoomów, ale tych naprawde tanich - podstawowych, bo za miesiac będziesz chciał lepszej ostrości, mniejszej aberracji itp. - IMHO Canon 70-200 L z f/4 jest dobrym wyborem i mozna powiedziec przyszlosciowym bo pod pelna klatke podepniesz. Tańszy zoom Canona napewno będzie lepszy od Tamrona i Sigmy (takze najtanszej, choc ta jest lepsza od tego Tamrona chociazby w wykonaniu), ale kupujac, można popatrzec przyszlosciowo i jak pisałem jakościowo.

Ps. Kup sobie 50mm, chociażby tą 1.8 - też takie doświadczenie ze staloogniskowym i ze stałym światłem jest ciekawe, a to ciekawe obiektywy portretowe i ostre.

Ps 2. Jeżeli 200mm jest niewystarczające, zawsze można pokusić się o Extender 1,4x albo 2x.
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 13-08-2008 o 15:41
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów