Liczba przewodnia (pełna wydajność) dla ISO 100 w 550EX:
17mm - 15
24mm - 28
28mm - 30
35mm - 36
50mm - 42
Liczba przewodnia (pełna wydajność) dla ISO 100 w 550EX:
17mm - 15
24mm - 28
28mm - 30
35mm - 36
50mm - 42
nie biore wersji 2giej pod uwage. lampę potrzebuje teraz, a II będzie pewnie wiele droższa. kartka nie jest takim problemem, a dostęp do kompensacji ekspozycji jakoś mnei tak wybientie nei zdenerwował. 550tka nei wchodzi w gre. to przestażały model :P chociaż wciaz droższy od 430tki
w lampach jest taka zasada -bierz najdroższą na jaką Cie stać. posłuży Ci wtedy na długo.
Tę lampę niektóre sklepy ponoć mają już w sprzedaży za ok 800 zł. Rzuciłem pytania na forach o jej jakość ale nikt nie odpowiada. Pewnie sklepy podają możliwość sprzedaży na wyrost. Używałem 430 ( niewiele) i dla mnie wystarczała. W miarę używania jednak potrzeby rosną. Stosownie do wcześniejszych porad na dzień dzisiejszy kupiłbym 580II bo jako dedykowana pewnie jest najlepsza.
Schabu- to tak jak z kupowaniem sprzętu komputerowego. Stwierdzasz ze dołożysz parę złoty i wyjdzie Ci coś lepszego, aż w końcu z kwoty 3-cyfrowej wychodzi ci 4ro cyfrowa. Na 430 puki co ledwo mi kasy wystarczy, ale z drugiej stron pewien madry człowiek mówił "nie stac mnei na kupowanie tanich rzeczy".
Jasper - You got the pointdo tej pory radziłem sobie z lampą której liczba przewodnia była o ponad 10 mniejsza. Faktem jest ze czuje jak sprzęt mnie ogranicza... oczywiście też kupiłbym 580tke II i byłoby z głowy, ale aż tyle kasy nie posiadam.