Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: 430EX vs 550EX vs zamienniki

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A tyle razy
    Ja chyba napisałem raz, nie byłem pewny

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja chyba napisałem raz, nie byłem pewny
    Ja to chyba odebrałem odnośnie tego czy lampa 420EX wystarczy autorowi wątku a nie czy lampa 420EX działa w E-TTL II. Tak to ująłeś w poście .

Domyślnie

ci-nek , korzystam tylko z lightsphere wlasnej produkcji po cake`u 50cd i spokojnie moge lampe ustawic w kazdej pozycji i blokada trzyma, tak wiec orginalny lightsphere ktory jest mniejszy napewno da rade z ta lampa. Z dyfuzorow typu Stofen nie korzystam, praktycznie takie same efekty daje palnik w gore + karteczka, porownywalem to nawet kiedys z 430EX+stofen.

Dopiero zaczyna Awatar ci-nek

Domyślnie

stofen sobie darowałem dawno temu. jeśli cos to używam kartki. "gumowa" wersja lightsphere bedzie z pewnoscia cięższa od pudełka po CD-kach... to nic że jest mniejsza... a już zaczynałem szukać jakiejś 430 w mojej okolicy... chyba skończy sie na tym że jedna i drugą lampe bedę musiał gdzies obejrzeć :/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i mam jeszcze jedno pytanko, skoro uzywasz metza, to zerknij w tabelę w instrukcji i wypisz proszę ciag liczb przewodnich dla najmniejszych ogniskowych (18, 20, 28mm)
    Ostatnio edytowane przez ci-nek ; 14-08-2008 o 02:26 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Wartosci dla Iso100
    18mm - 21
    24mm - 24
    28mm - 26
    35mm - 29
    50mm - 35

Pozdrawiam

Domyślnie

dzięki. najbardziej interesuje mnie porównanie mocy przy szerokim kącie, do reporterki. Metz 48 jak piszesz ma 26, a canon z tego co wyczytałem w sieci 27, wiec w sytuacji której będę go używał jest nawet mocniejszy (28mm). Wiedząc ze LiczbaPrzewodnia=f/Liczba*DystansDoPrzedmiotu można śmiało wyliczyć ze przy interesujacej mnie przysłonie 8 Metzem dobrze oświetle przedmiot znajdujacy się 3,25metra od lampy a Canonem 3,375. Różnica na niekorzyść Canona wyłazi dopiero przy 50mm i wzrasta (dla 105mm) do 3/4metra na korzyść Metza. Jak to mój profesor zwykł mawiać - nie można powiedzieć czy coś jest dobre, czy coś jest złe - zależy do czego będziesz to używał. Jednak w najbliżyszm czasie zrobię rundkę po sklepach i przyjżę sie dokładnie obydwu modelom (z nastawieniem na 430). Może faktycznie Metz okaże sie bardziej funkcjonalny, chociaż zniecheca mnie fakt potrzeby przyciskania 2 guzików na raz w celu wprowadzenia jakiejs zmiany. I to słabe mocowanie palnika nie nadające sie do pracy z większymi dyfuzorami. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc wszystkim. Pozdrawiam. EOT
    jeszcze tylko jedna sprawa, bo dopiero mnei olśniło. Mam canona 10D, czyli matryca niepełnoklatkowa. TTL w lampie Canona obsługuje zakres od 24 (z dyfuzorem 17). Jak więc sie lampa zachowa kiedy założę obiektyw 18mm z zoomem? czy dla ustawienia 18mm (w rzeczywistosci dla tej matrycy 28.8mm) lampa wykryje to co poda elektronika obiektywu (18mm) czy sobei przetworzy na swoje i ustawi ogniskową palnika na 28mm?
    Ostatnio edytowane przez ci-nek ; 14-08-2008 o 11:25 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ci-nek Zobacz posta
    jeszcze tylko jedna sprawa, bo dopiero mnei olśniło. Mam canona 10D, czyli matryca niepełnoklatkowa. TTL w lampie Canona obsługuje zakres od 24 (z dyfuzorem 17). Jak więc sie lampa zachowa kiedy założę obiektyw 18mm z zoomem? czy dla ustawienia 18mm (w rzeczywistosci dla tej matrycy 28.8mm) lampa wykryje to co poda elektronika obiektywu (18mm) czy sobei przetworzy na swoje i ustawi ogniskową palnika na 28mm?
    Obawiam się, że może traktować ogniskową jako parametr wiążący, nie zaś kąt widzenia... to może być jedna z przewag 430EX/580EX (wykrywanie niepełnego rozmiaru matrycy). Chyba że da się to jakoś ręcznie wymusić?
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Obie lampy maja funkcje dopasowania sie matrycy, na wyswietlaczach pojawia sie ogniskowa obiektywu oraz znaczek cropa (430EX) , a lampa strzela oczywiscie o dzialke zoom`a mniej jak moze. W metzie masz jeszcze rozszerzenie zooma o jedna dzialke wzgledem ogniskowej. Najlepiej pomacaj obie lampy i bedziesz mial porownanie. Ja uzywalem wczesniej 430EX i tak naprawde to denerwowal mnie dostep do korekcji ekspozycji blysku i brak karteczki.

Pozdrawiam

Domyślnie

no właśnie macałem dzisiaj 430 i jakoś w samej obsłudze nie ma nic drażliwego poza tym że guziczki są małe. mam problem bo w moim mieści enei znalazłem ani jednego metza do wymacania. karteczka i wieksza moc zacheca, tylko wciaz drażni mnie ten słaby uchwyt palnika no i cena :P

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

[QUOTE=Maciej Wroński;512367]...Ja uzywalem wczesniej 430EX i tak naprawde to denerwowal mnie dostep do korekcji ekspozycji blysku i brak karteczki.

O ile się nie mylę to te kwestie uzupełnili w 430 EX II. Brak jest jednak jeszcze jakiś konkretnych testów.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów