430ex można w tej chwili kupić za ok. 600zł. Nie ma co się bawić w zamienniki.
A tyle razy wbijaliśmy do głowy jak wchodziły pierwsze puszki z E-TTL II - funkcjonalność E-TTL II zależy tylko od aparatu a nie od lampy!!! .
Więc takie pytania są po prostu głupie :neutral: . Każda lampa (niezależnie co tam producent na pudełku czy w specyfikacji/instrukcji się rozpływa nad super kompatybilnością klasy E-TTL II ready/compatible/only/at last itd) działająca w E-TTL, nie tylko Canona, zadziała w E-TTL II.
Po resztę informacji odsyłam do pewnego przyklejonego wątku w tym podforum.
ci-nek , korzystam tylko z lightsphere wlasnej produkcji po cake`u 50cd i spokojnie moge lampe ustawic w kazdej pozycji i blokada trzyma, tak wiec orginalny lightsphere ktory jest mniejszy napewno da rade z ta lampa. Z dyfuzorow typu Stofen nie korzystam, praktycznie takie same efekty daje palnik w gore + karteczka, porownywalem to nawet kiedys z 430EX+stofen.
stofen sobie darowałem dawno temu. jeśli cos to używam kartki. "gumowa" wersja lightsphere bedzie z pewnoscia cięższa od pudełka po CD-kach... to nic że jest mniejsza... a już zaczynałem szukać jakiejś 430 w mojej okolicy... chyba skończy sie na tym że jedna i drugą lampe bedę musiał gdzies obejrzeć :/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i mam jeszcze jedno pytanko, skoro uzywasz metza, to zerknij w tabelę w instrukcji i wypisz proszę ciag liczb przewodnich dla najmniejszych ogniskowych (18, 20, 28mm)
Ostatnio edytowane przez ci-nek ; 14-08-2008 o 02:26 Powód: Automerged Doublepost
Wartosci dla Iso100
18mm - 21
24mm - 24
28mm - 26
35mm - 29
50mm - 35
Pozdrawiam
Liczba przewodnia (pełna wydajność) dla ISO 100 w 550EX:
17mm - 15
24mm - 28
28mm - 30
35mm - 36