nad 420 sie nie zastanawiałem, właśnie z racji braku regulacji.. co do wersji II... wydaje mi się że aż tak dużo nie dało sie w niej pozminieniać bym musiał tyle dopłacać ile sugerujedzieki jeszcze raz!
nad 420 sie nie zastanawiałem, właśnie z racji braku regulacji.. co do wersji II... wydaje mi się że aż tak dużo nie dało sie w niej pozminieniać bym musiał tyle dopłacać ile sugerujedzieki jeszcze raz!
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7401
no z tego widać, że zmiana nie tylko mocowania...
zostaje jeszcze Metz 48 AF-1, nieco mocniejszy od 430 EX Canona... osobiście używam Speedlita i nie narzekam, choć czasem brakuje mi mocy
o tyle o ile na chwilę obecną 430 mozna używaną kupic za 550 to taniej niż 710 żadnego metza nei znalazłem. nei mam on jakoś wybitnie lepszych parametrów niż 430... a jak już pisałem - dedykowany sprzęt zawsze bedzie IMHO chodził lepiej :P
Witam,
Rozwaz Metz`a 48AF ma sporo plusow w stosunku do 430EX, m.in wysowana karteczka (wiem wiem mozna sobie dokleic, ale jednak czesto sie gubi) oraz natychmiastowy dostep do korekcji ekspozycji blysku, nie trzeba trzymac kilka sekund klawisza OK ktory w dodatku jest schowany. Pozatym Metz jest mocniejszy oraz dziala bez problemu z chinskimi radiowkami (nie zakluca tak jak 430EX). Do tego wszystkiego daje lepszy balans w trypie AWB niz 430EX. Zeby nie byc goloslowny uzywalem wczesniej sporo 430EX i jednak Metz duzo bardziej mi pasuje.
Pozdrawiam
Ps. Od razu mowie ze moj post dotyczy 430EX I nietestowalem II i mozliwe ze cos moze byc w niej poprawione.
Ostatnio edytowane przez Maciej Wroński ; 12-08-2008 o 22:47
wysuwana karteczka... użyteczny bajer bo sam przyczepiam kartkę wycietą z bloku technicznego na gumkę do mojej lampy. a korekcja balansu dostepna jest z tego co wiem przy ttl2,a mój 10D obsługuje jedynie ttl1. na mocy aż tak mi nei zależy, bo w dal nie pstrykam - raczej szerokie kąty.... a każdy zna prawo odwrotnosci kwadratu odległosci. no i róznica 200zł stanowczo mnei zneicheca
Heh, moc jest potrzebna nie tylko do tele, wyobraz sobie szeroki kat robisz zdjecie totalnie pod slonce, chcesz doswietlic scene, iso100 przymykasz przeslone do f/13-16 zeby miec ladna gwiazdke ze slonca a nie jasna plame i czas synchro 1/200, ostatnio w takich warunach liczba przewodnia 48 mi starczyla na styk. Tak samo pomieszczenie, sufit kilka metrow nad Toba , wiem ze 5 to nie wielka roznica ale jednak sie przydaje.
200 zl roznicy ?? wedlug skapca metz 685zl canon 611zl, allegro canon 595zl to max 100 zl, nie widzialem nigdzie canona za 485 zl.Wedlug mnie za te 3 plusy warto zaplacic 100 zl wiecej.
ja mam Sigme EF-500 DG Super i mam tez Canona 580EX II
i uwazam ze lepsza jest Sigma... szczegolnie przy odbjaniu blysku od sufitu
niestety Sigma nie ma tego co ma Canon, czegos od czego jestem juz uzalezniony - mozliwosc podlaczenia dodatkowego zasilania...
Macieju- zgodze się z Tobą, ale takie sytuacje zdarzają mi sie na prawdę sporadycznie. Głównie cykam w mniej ekstremalnych warunkach, ale owszem myślałem o tego typu zdjeciach, pewnie jak każdy zainspirowany stronką strobist. z dużymi sufitami radzę sobie białą kartką przyczepianą... to co prawda inna plastyka, ale niech ten sufit bedzie i na standardowym 2.5 metra... to nic tu nei pomoże jeżeli jest CZARNY
sigma niestety to juz koszt rzędu prawie 900zł wiec odpada, ale dzieki za sugestię.
co jeszcze do ceny to canona widziałem za 530 i był w bardzo dobrym stanie, no a metz 685 + koszty wysyłki - jeżeli już mamy liczyc tak grosz to grosza to bedzie wiecej niz 100 róznicy... ale zaciekawiłeś mnei tym metzem..... hmmm
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dodatkowo wyczytałem ciekawą rzecz a propos metza, ze blokada położenia pozycji palnika nei jest dostatecznie mocna, by utrzymać na przykład wymysły Garyego Fonga (o czego zastosowaniu myślałem).... to bardzo duży minus imho.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Macieju korzystałeś z jakichs dyfuzorów zeby wypowiedziec sie na ten temat?
Ostatnio edytowane przez ci-nek ; 13-08-2008 o 10:47 Powód: Automerged Doublepost
A tyle razy wbijaliśmy do głowy jak wchodziły pierwsze puszki z E-TTL II - funkcjonalność E-TTL II zależy tylko od aparatu a nie od lampy!!! .
Więc takie pytania są po prostu głupie :neutral: . Każda lampa (niezależnie co tam producent na pudełku czy w specyfikacji/instrukcji się rozpływa nad super kompatybilnością klasy E-TTL II ready/compatible/only/at last itd) działająca w E-TTL, nie tylko Canona, zadziała w E-TTL II.
Po resztę informacji odsyłam do pewnego przyklejonego wątku w tym podforum.