Zobacz wyniki ankiety: Proszę oceń przydatność tego wątku.

Głosujących
22. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 105

Wątek: Profesjonalne studio/atelier step by step

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Co do hostingu/serwera, myślę, że w Twoim przypadku to najlepiejby by było jakbyś zlecił np tp zeby Ci światłowód do domu podciągneli, po tym internecik jakiś porządny powiedzmy 100MBit/s w obie strony. W domku stawiasz sobie serwier z dyskiem ile Ci sie tylko zażyczy, montujesz firewalle hardwarowe softwarowe i masz mnóstwo miejsca, szybko i bezpiecznie.

Co do metrażu studia, żeby Ci sie wygodnie pracowało no to by sie ze 15m odejścia od tła przydało no i conajmniej 4m szerokości co już Ci daje 60mkw, a gdzie jakieś zaplecze/garderoba ect?
    W takim studio wypadałoby conajmniej 5 lamp powiesić na szyny pod sufit no i kilka mniejszych "luzem" na statywach (albo zamiast tego jakiś potężny generator) z odpowiednimi modyfikatorami, tak, żebyś mógł bez żadnych ciśnień realizować swoje wszystkie pomysły...

Ja bym mniej/wiecej tak taką inwestycje widział, no chyba że jakoś ciasno budżetem jesteś ograniczony...

EDIT: Orta znalazłem:P
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 28-08-2008 o 02:28
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Co do hostingu/serwera, myślę, że w Twoim przypadku to najlepiejby by było jakbyś zlecił np tp zeby Ci światłowód do domu podciągneli, po tym internecik jakiś porządny powiedzmy 100MBit/s w obie strony. W domku stawiasz sobie serwier z dyskiem ile Ci sie tylko zażyczy, montujesz firewalle hardwarowe softwarowe i masz mnóstwo miejsca, szybko i bezpiecznie.
    Gigantyczne koszty a wydajność jak na darmowym koncie ??:

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

No te koszty z nikąd sie nie biorą, gdyby było to samo to kazdy by miał na darmowym, a znajdz takowy z 2TB miejsca... Zartobliwie do tego podszedłem bo na taki mi ten wątek wygląda8)
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigu Zobacz posta
    Podobno ta firma robi przyzwoity sprzęt i nie drogo http://www.elfo.com.pl/.

Rozmawiałem z profesjonalistą, powiedział, że 30mkw studio wystarczy, 5 lamp i można robić cuda.
    na 30 metrach z piecioma lampami po ca. 5 minutach ty i modele wyziona ducha z przegrzania
    pomysl rowniez jakie odejscie musisz miec zeby zrobic portret jakie dla calej postaci a jakie dla kielbasy
    5 lamp to tez imo lekka przesada...jedyna sytuacja ktora pamietam a przy ktorej uzylem 6 lamp to byly lodowki robione w namiocie bezcieniowym 5x5x5m w hali fabrycznej u producenta
    sugerowalbym trening z 2 lampami + blendy a dopiero pozniej uzupelnianie tego o kolejne swiatla. 3 lampami w zasadzie da sie zrobic 90% studyjnych spraw

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Conik Zobacz posta
    na 30 metrach z piecioma lampami po ca. 5 minutach ty i modele wyziona ducha z przegrzania
    pomysl rowniez jakie odejscie musisz miec zeby zrobic portret jakie dla calej postaci a jakie dla kielbasy
    5 lamp to tez imo lekka przesada...jedyna sytuacja ktora pamietam a przy ktorej uzylem 6 lamp to byly lodowki robione w namiocie bezcieniowym 5x5x5m w hali fabrycznej u producenta
    sugerowalbym trening z 2 lampami + blendy a dopiero pozniej uzupelnianie tego o kolejne swiatla. 3 lampami w zasadzie da sie zrobic 90% studyjnych spraw
    Posłuchaj człowieka, bo wcześniejsze pomysły to jak z 1 kwietnia.
    Pamiętaj też, że ze studiem jest jak ze sprzętem, nie każde każdemu odpowiada.
    Zacznij od dwóch lamp, (dwóch softów, spota, wrót) i najprostszych gładkich teł, później dokupuj to, co Ci będzie niezbędne.

Z pomieszczeniami jest jak z torbą foto, nie znajdziesz "za dużego". Takie 5x7 metrów to minimum, przynajmniej 3.50 wysokie. Musisz mieć pomieszczenie na łazienkę i garderobę, ale to wszystko możesz robić w miarę potrzeb.
    Jarek

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja właśnie moje buduję i ma 7.5m długości (x7.5 szerokości). Z tej odległości, Canon 85mm na FF robi jakieś 3metrowy obiekt w pionowym kadrze. I wydaje mi się że to będzie OK. Można zwiększyć odejście robiąc po przekątnej, jeśli trzeba będzie. Wysokość 4.5 najniżej. Takie wymiary minimalne doradził mi znajomy doświadczony fotograf. pewnie za rok będzie się już tam nawet dało fotografować
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Co do studia to na poczatek umiar. Nawet jedna lampa + parasol/soft i blenda mozna duzo zrobic. Latwiej jest sie nauczyc kontrolowac swiatlo zaczynajac od bardzo prostych ustawien.

Zagladnij tez do tego watku tasiemca. Duzo zdjec juz nie dziala, ale nadal mozna wiele podpatrzec co kto ma i jak tego uzywa. Pokazano wszystko od adaptacji piwnic po monstrualne studia do fotografii samochodow

Imho z konfrontacji home.pl vs nazwa.pl zdecydowanie ten drugi. Ceny i stabilnosc sa na tym samym poziomie, ale Home.pl wybralo rozwiazanie bardzo alternatywne (IdeaWebServer) zamiast Apache i sa powazne problemy z wieloma prostymi i standardowymi rzeczami.

Ponoc to cos ma byc kompatybilne, ale ja zrezygnowalem po 14 dniach okresu probnego i intensywnego googla. Nie udalo sie zmusic do dzialania niczego co dzialalo na nazwa.pl "od kopa" po niecalej godzinie. Nazwa.pl moge polecic z czystym sumieniem
    ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice/Pyskowice

Domyślnie

Witam, odświeżę trochę temat, a mianowicie stoję przed ciężkim zadaniem, stworzenia własnego studio. Do dyspozycji mam garaż ojca o wymiarach ok. 8,5 x 4,6m i wysokości (niestety) 2,44 m, sufit jest odrapany i nadaje się do generalnego remontu więc albo tynk albo podwiesić, więc jeszcze troszkę cm odejdzie. Moje pytanie brzmi, czy przy tej wysokości da się wogóle cos wykombinować sensownego? Wiem, że najlepiej nadają się do tego pomieszczenia o wysokości jak w starym budownictwie ale raczej inne pomieszczenie nie wchodzi w grę, choćby z racji tego, że garaż mam do dyspozycji "prawie" za darmo.
    Czekam na Wasze opinie....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zalezy do czego to studio , w sensie odrazu wykorzystanie glownie komercyjne czy inne , zabawa , nauka itp , bo jesli tak to jak dla mnie warto , zawsze wlasne miejsce do pracy to plus. Na pewno beda pewne ograniczenia.
    no comment...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice/Pyskowice

Domyślnie

Zakładam głownie do portretu i martwej natury, chciałbym zacząć kształtować studyjne nawyki, na początku trochę nauki, a potem zacząc tam zarabiać powoli, no i jeszcze pod wynajem ewentualnie dla chętnych jak będzie wolne, dlatego nie zamierzam wyposażać go raczej w sprzęt z najniższej półki, ale raczej coś ze średniej np. Elfo

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów