Wysokość może i nie jest duża (chociaż z pół metra więcej by się przydało), ale pozostałe wymiary doskonałe i godne pozazdroszczenia. Nie ma co się zastanawiać, sufit oskrobać i pomalować. W końcu on nie będzie obiektem fotografowania.
Wysokość może i nie jest duża (chociaż z pół metra więcej by się przydało), ale pozostałe wymiary doskonałe i godne pozazdroszczenia. Nie ma co się zastanawiać, sufit oskrobać i pomalować. W końcu on nie będzie obiektem fotografowania.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
Do nauki będzie zupełnie wystarczające a i dalej da się pracować nie takie cuda ludzie w blokach robili ... na początek pomalować wszystko na czarno wstawić lampy i zdjęcia robić potem będziesz wiedział co poprawić...
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
Dzięki za pierwsze opinie, dzisiaj już myślałem nawet, żeby skuć posadzkę betonową i wkopać się z pół metra w ziemię (schodki by trzeba bylo zrobić), ale myślę czy to az takie konieczne będzie. Zastanawiam się jeszcze czy sufit tynkować czy podwiesić, ale znowu podwieszenie eleiminuje zawieszenie szyn na suficie i znowu kilka centymetrów odejdzie (minimum 10). W tym garażu kiedyś dawno temu był chlewik, a budynek ma ponad 100 lat więc sobie wyobraźcie jak wygląda ten sufit![]()
Jeśli dobrze zrozumiałem, nie zamierzasz tam zakładać profesjonalnego studia dla ekskluzywnych klientów. Więc jeśli tylko gnojówka nie skapuje z niego na ziemię, to przestań się nim przejmować. Już chyba większym kłopotem będzie średnica wiatraka do późniejszego zakupu niż to, jaką fakturę ma sufit. Przejedź go po prostu wałkiem na neutralne szaro razem z resztą ścian i zapomnij o sprawie.
Wysokość pomieszczenia masz faktycznie trochę małą, ale da się z tym żyć. Po prostu nie będziesz mógł sobie pozwolić na podwieszenie systemu lamp, tylko będziesz działał ze statywów. Do tego system teł będziesz musiał wybierać pod możliwości, a nie pod zachcianki.
To tyle, choć reszta pewnie sprawi Ci jeszcze nie jeden problem.
Jarek
Odpusc sobie kopanie jak juz wspomniano , to nie miejsce na to zeby robic komercyjne studio na sile. Kladzie karton-gipsu na sufit tez nie ma sensu , chyba ze modelki chcesz focisz na suficie ;]
no comment...
Powiem tak chciałbym, żeby to jakoś wyglądało, myślałem o systemie lamp na ramionach-wysięgnikach przymocowanych do ścian (nie chce robić slalomu między statywami), bo do sufitu to raczej nie da rady, ale ja jestem takim trochę estetą i myślę, że samo pomalowanie sufitu nie wystarczy. W pomieszczeniu od ok. 15 lat już funkcjonuje garaż, ale w sufit ojciec nie inwestował więc wygląda on tak jak kilkudziesięcioletni sufitMyślę o tynku, żeby nie stracić wysokości przez podwieszanie i potem dopiero pomalowaniu. Wogóle to znalazłem ofertę firmy VENTIS www.ventis.com.pl , która proponuje darmową pomoc w projekcie i aranżacji studia w zamian za zakup u nich sprzętu. Mam też mały rabacik przez znajomego w Foto 7, bo mieszkam 10 km od Gliwic, wiec moze skorzystam z fachowej pomocy którejś z tych firm. Co o tym myslicie? W moim miasteczku i okolicznych miejscowościach nie ma raczej żadnego kreatywnego studio (oprócz takiego nastawionego na zdjecia do dokumentów i wywoływanie odbitek plus raczej marne sesje ślubne i okolicznościowe), a myślę że zapotrzebowanie na to jakieś tam jest, ludzie dojrzewają do dobrych zdjęć. Dodatkowo moja żona chciałaby fotografować kobiety w ciązy i z małymi dziećmi. Także nie chce robić czegoś co odstraszy klientów (sufit). Lokalizacja może nie jest wymarzona, bo poza centrum w dzielnicy domków jednorodzinnych ale myślę, że dla umówionych klientów - a na takich się nastawiam, to chyba nie ma większego znaczenia. Grunt to dobra reklama i kuszące portfolio. WAZNE. Koszty - chciałbym się na początek zamknąc maxymalnie w 25000 zł liczę koszt łączny z przygotowaniem pomieszczenia. Czy jest to zadanie wykonalne??
Ostatnio edytowane przez VirusTI ; 01-03-2009 o 00:30
Ostatnio edytowane przez Przemek Lipski ; 02-03-2009 o 03:30 Powód: Automerged Doublepost
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
A ktos wie ile kosztuje to mocowanie na sciane ? No to jest dobre rozwiazanie w sumie w takim pomieszczeniu.
no comment...
Cenę będę znał jak skontaktuję się z firmą Ventis
Byłem dziś w Foto 7 i zaproponowali mi 2 zestawy lamp Bowens BW 4305 2 x 500 GEMINI, składajęce się z (każdy zestaw):
1. 2 studyjne lampy błyskowe ESPRIT GEMINI 500Wsek.
2. żarówki światła modelującego,
3. reflektor Spill Kill do paraqsola
4. Parasol srebrno biały 90 cm
5. Bowens SoftBox 60x80
6. przewód synchro, przewody sieciowe,
7. 2 statywy oświetleniowe
8. torba na cały zestaw
Koszt jednego zestawu po rabacie to 5000 zł, czyli w sumie 10k zł. Za pare dni ceny rosna i jest ostatnia szansa kupic po cenach ze starego cennika z marca 2008. Co o tym sądzicie. Miałbym system 4 lamp na statywach... o mocowaniu sufitowym przy mojej wysokoście studia kazali zapomnieć, ewentualnie mocowanie ścienne na ramionach Manfrotto za ok 1200 zł za 2 szt. Czekam na opinie
Ostatnio edytowane przez VirusTI ; 02-03-2009 o 21:23