Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 58 z 58

Wątek: Rozkalibowujące się body z powodu szkieł nie Canonowych?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Z doświadczenia: T 28-75 używałem z 350D, 40D i 5D. Lekki FF na 28mm. Na 5D jakby lepiej. Każde body działa do dziś, bezproblemowo. Nic się nie rozregulowało.
    .

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Był już kiedyś temat o rozregulowywaniu body przez szkła ze stajni innych niż Canona, niestety nie potrafię znaleźć teraz linka do tej dyskusji jednak wniosek z niej był prosty: Tamrony, Sigmy, Tokiny i inne nie mogą rozkalibrować puszki.

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

ROTFL

Nieźle się uśmiałem z tym "rozregulowaniem AF-u przez obiektyw Sigmy/Tamrona".

IMHO to wierutna bezeduuura jest .

Miałem i Sigmy i Tamrona podpiętego do 5D. AF nie rozregulował mi się.

Canon nie udostępnia szczegółów swojego bagnetu niezależnym producentom, przez co trochę im utrudnia życie.

Moja sugestia:

Jeżeli masz dalej problem, najpierw daj body do regulacji AF. Żytnia ma obiektyw "referencyjny", do którego ustawi Ci AF. Wówczas zobacz, czy Twoje szkiełka "ostrzą prawidłowo. Jeżeli nie - wyślij same szkła do kalibracji. Oczywiście te, które są wadliwe.

Co do Tamrona: są problemy na 17mm i przysłonie 2,8. Im lepszy układ AF (40D ma bardzo dobry) tym tych problemów mniej.

Z tego co wiem, dystrybutor Tamrona w Polsce kalibruje obiektywy pod konkretne body.
    Skontaktuj się z nimi.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nonsens - korzystałem z multum Sigm oraz Tamronów. Żadnych kłopotów z AF.
    Jak na razie, z doświadczeń canonierów wynika, że zasadniczym czynnikiem rozregulowującym AF w Canonach jest niepowtarzalność serwisu na Żytniej.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Był już kiedyś temat o rozregulowywaniu body przez szkła ze stajni innych niż Canona, niestety nie potrafię znaleźć teraz linka do tej dyskusji...
    thx za info.
    znalazłem, skleiłem.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx Zobacz posta
    Jeżeli masz dalej problem, najpierw daj body do regulacji AF. Żytnia ma obiektyw "referencyjny", do którego ustawi Ci AF.
    Robiłeś tak? Bo ja mam FF na każdym obiektywie i wydaje się mi, że nie jest to wina obiektywów - bo dziwne by to było. Wysyłać samo body?
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

sky
    Guest

Domyślnie

Mój Tamron jest z dystrybucji niemieckiej, z tego co mi powiedział sprzedawca to do kalibracji wysyła sprzęt do niemiec, bede tez chyba musiał do obiektywu dołączyć body i tu pojawia się moja obawa, czy czegos nie przestawią z koleji w korpusie ?

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    Robiłeś tak? Bo ja mam FF na każdym obiektywie i wydaje się mi, że nie jest to wina obiektywów - bo dziwne by to było. Wysyłać samo body?
    Nie, nie robiłem. Nie miałem, jak dotąd, problemów z AF w body i obiektywach.

IMHO jeżeli w każdym masz taki sam FF, to body do regulacji.

Cytat Zamieszczone przez sky Zobacz posta
    Mój Tamron jest z dystrybucji niemieckiej, z tego co mi powiedział sprzedawca to do kalibracji wysyła sprzęt do niemiec, bede tez chyba musiał do obiektywu dołączyć body i tu pojawia się moja obawa, czy czegos nie przestawią z koleji w korpusie ?
    Oczywiście nie dam sobie nic za to obciąć , ale serwis Tamrona nie ma możliwości ingerencji w body (nie ma narzędzi). Powinien za to mieć możliwość wyregulowania obiektywu do danego body.

Polski serwis Sigmy tak robi. Wysyłasz szkiełko i body, i po 2 tygodniach sprzęt wraca (z wyregulowanym obiektywem).

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów