Z doświadczenia: T 28-75 używałem z 350D, 40D i 5D. Lekki FF na 28mm. Na 5D jakby lepiej. Każde body działa do dziś, bezproblemowo. Nic się nie rozregulowało.
Z doświadczenia: T 28-75 używałem z 350D, 40D i 5D. Lekki FF na 28mm. Na 5D jakby lepiej. Każde body działa do dziś, bezproblemowo. Nic się nie rozregulowało.
.
Był już kiedyś temat o rozregulowywaniu body przez szkła ze stajni innych niż Canona, niestety nie potrafię znaleźć teraz linka do tej dyskusji jednak wniosek z niej był prosty: Tamrony, Sigmy, Tokiny i inne nie mogą rozkalibrować puszki.![]()
ROTFL
Nieźle się uśmiałem z tym "rozregulowaniem AF-u przez obiektyw Sigmy/Tamrona".
IMHO to wierutna bezeduuura jest.
Miałem i Sigmy i Tamrona podpiętego do 5D. AF nie rozregulował mi się.
Canon nie udostępnia szczegółów swojego bagnetu niezależnym producentom, przez co trochę im utrudnia życie.
Moja sugestia:
Jeżeli masz dalej problem, najpierw daj body do regulacji AF. Żytnia ma obiektyw "referencyjny", do którego ustawi Ci AF. Wówczas zobacz, czy Twoje szkiełka "ostrzą prawidłowo. Jeżeli nie - wyślij same szkła do kalibracji. Oczywiście te, które są wadliwe.
Co do Tamrona: są problemy na 17mm i przysłonie 2,8. Im lepszy układ AF (40D ma bardzo dobry) tym tych problemów mniej.
Z tego co wiem, dystrybutor Tamrona w Polsce kalibruje obiektywy pod konkretne body.
Skontaktuj się z nimi.
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
Mój Tamron jest z dystrybucji niemieckiej, z tego co mi powiedział sprzedawca to do kalibracji wysyła sprzęt do niemiec, bede tez chyba musiał do obiektywu dołączyć body i tu pojawia się moja obawa, czy czegos nie przestawią z koleji w korpusie ?
Nie, nie robiłem. Nie miałem, jak dotąd, problemów z AF w body i obiektywach.
IMHO jeżeli w każdym masz taki sam FF, to body do regulacji.
Oczywiście nie dam sobie nic za to obciąć, ale serwis Tamrona nie ma możliwości ingerencji w body (nie ma narzędzi). Powinien za to mieć możliwość wyregulowania obiektywu do danego body.
Polski serwis Sigmy tak robi. Wysyłasz szkiełko i body, i po 2 tygodniach sprzęt wraca (z wyregulowanym obiektywem).