Cytat Zamieszczone przez Vitez
Wywolywanie i obrobka - wszystko jedno, monitor i tak bedzie ci odpowiednio wyswietlal. Dopier przy przygotowywaniu zdjec ustaw dpi najlepiej na 300, ostatecznie mniej jesli chcesz wiekszy format odbitki niz tyle ile ci pikseli zostalo... ale ponizej 150 lepiej nie schodzic a dopiero powyzej 240 daje najlepsza jakosc.
ja tylko dodam, że zależność pomiędzy liniaturą (lpi) urządzenia wyjściowego (drukarka, offset etc.) a rozdzielczością zdjęcia (ppi - pixel per inch a nie jak większość błędnie uważa dpi - dot per inch - to jest rozdzielczość wyjściowa np. drukarki, naświetlarki etc. - o tym ppi zresztą wystarczy zerknąć na okienko Image Size Photoshopa - units for resolution i albo pixels/inch albo pixels/cm) ustala się poprzez tzn. współczynnik jakościowy. przybiera on postać od 1.0 do 1.5. po prostu mnoży się liniaturę x współczynnik. i tak dla offsetu 150 lpi mamy od 150 do 225ppi efektywnej wielkości pliku. powyżej wg pomiarów leci woda nalewana z wiadra do szklanki ;-) czyli wg tego co czytałem i mnie uczyli mądrzy panowie z Polskiej Izby Druku to 225ppi jest górnym progiem rozdzielczości dla 150lpi w technice offsetowej.