Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Wątek: Wita woman:)

Domyślnie

no tak i to jest smutne....

Dopiero zaczyna Awatar woman
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Witajcie po kilkudniowej przerwie
    To był m.in. czas, kiedy mogłam zapoznac sie z moim 350D i porobić pierwsze zdjęcia (niestety moja praca nie pozwala mi na bieganie z aparatem wtedy, kiedy tylko zapragnę...)

I oczywiścei pojawiły się pierwsze dylematy. Związane przede wszystkim z kopiowaniem i obróbka zdjęć.
    1. Cz korzystać z oprogramowania dołączonego do aparatu. Chodzi mi głównie o konwesę plików RAW do jakiś bardziej standardowych. ?
    2. Do jakiego formatu najlepiej je konwertować: do TIFF czy JPEG?
    3. Dojakiej rozdzielczości (dpi)? (eby je możnabyło np. wywołać)

i inne problemy:
    4. te kitowe obiektywy są strasznie ciemne. Żle mi ostrzą nawet, gdy nie jest tak ciemno... (musze biegiem przerobić moja Sigmę...)
    5. tryb P różni się od tego w eos300 - nie można oddzielnie ustawić czasu i przesłony, zmieniają się zaleznie
    6. bardzo szybko wyładowuja mi się batery pack na baterie paluszki

Jesli możecie mi pomóc i odpowiedziec na moje pytania, będę wdzięczna.
    Pozdrawiam serdecznie

Ostatnio edytowane przez woman ; 13-06-2005 o 22:17
    Monika
    350D, eos300

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woman
    Witajcie po kilkudniowej przerwie
    (...) niestety moja praca nie pozwala mi na bieganie z aparatem wtedy, kiedy tylko zapragnę...
    nie martw sie wszyscy tak maja :-)

1. Cz korzystać z oprogramowania dołączonego do aparatu. Chodzi mi głównie o konwesę plików RAW do jakiś bardziej standardowych. ?
    Ja korzystam z Digital Photo Professional Canona albo PS2 zalezy czy jestem w domu czy w pracy, podobno PS2 jest lepszy.

jesli chcesz dalej obrabiac np w PS to najlepiej do tiff i to 16 bit jesli nie chcesz juz obrabiac to jpg

najlepjej jest jak ma 300 dpi ale wielu to potwierdzi i przy 240 dpi tez jest niezle, jesli wieksze wydruki np 70x100 (nie odbitki) to i tak wiadomo ze oglada sie je z wiekszej odleglosci wiec podobno nawet 72 dpi wystarcza ale generalnie im wiecej dpi (do 300 wiecej nie ma sensu) tym lepiej

6. bardzo szybko wyładowuja mi się batery pack na baterie paluszki
    tak poprostu jest, paluszki podobno nie starczaja na zbyt dlugo pozostaje dokupic dodatkowe akku moga byc oryg. albo w cenie oryg. ze 4 podrobki ktore niejednokrotnie sa lepsze (wieksza pojemnosc)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

4. te kitowe obiektywy są strasznie ciemne. Żle mi ostrzą nawet, gdy nie jest tak ciemno... (musze biegiem przerobić moja Sigmę...)
    50/1.8 :>
    5. tryb P różni się od tego w eos300 - nie można oddzielnie ustawić czasu i przesłony, zmieniają się zaleznie
    Chyba oszukujesz Tak jest zawsze.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

W 300v tez nie mozna ;-) I tak wlasnie ma byc
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Dzięki za (p)odpowiedzi
    Jac,
    PS2 - to PhotoShop2...? Bo ja korzystam z PS 7.0.
    Digital Photo Professional Canona - to jedyny na razie program, który mam do obróbki plików RAW.
    Tomasz,ozcywiście masz rację co do pyt.5 Coś mi się porzestawiało
    Monika
    350D, eos300

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Witajcie!
    MIeszkam w Katowicach.
    Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Witam
    Reprezentacja Katowic na forum się powiększa.
    Witam Witam i ciesze sie ze rośnie następny canon'ier z mojej okolicy moze za niedługo jakies plenerki zrobimy z ekipą z Katowic? Proponuje Chorzowskie zoo
    taka odpowiedz na wypad chłopaków z Wawy
    pozdrawiam

Domyślnie

Dzięki za (p)odpowiedzi
    PS2 - to PhotoShop2...?
    (nie Jac, ale też chyba wiem) PS2 - to Photoshop CS2 czyli mówiąc inaczej Photoshop 9.0

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ogolnie to rzecz gustu i wymagan. Ja probowalem i EOSViewera, i DPP i... wywalilem w cholere. Zdjecia zgrywam czytnikiem, przegladam i przebieram w BreezeBrowserze, konwertuje albo BreezeBrowserem albo Photoshopem.

Jesli masz szybki komputer i duze dyski twarde to TIFF . A dokladniej- ja w RAW trzymam 'oryginaly' zdjec, w TIFF trzymam zdjecia po korektach przy wywolywaniu RAW (balans bieli, crop, ostrosc, ekspozycja), potem wywolane zdjecia obrabiam i po ostatecznej obrobce zapisuje w JPG (jakosc 10/12) oraz zmniejszam (dluzszy bok 800), wyostrzam po zmniejszeniu i znowu zapis w JPG (8/12).

Wywolywanie i obrobka - wszystko jedno, monitor i tak bedzie ci odpowiednio wyswietlal. Dopier przy przygotowywaniu zdjec ustaw dpi najlepiej na 300, ostatecznie mniej jesli chcesz wiekszy format odbitki niz tyle ile ci pikseli zostalo... ale ponizej 150 lepiej nie schodzic a dopiero powyzej 240 daje najlepsza jakosc.

Sprobuj Canona 50 1.8 oraz wspomagania z zewnetrznej lampy.

Zapewne pomylilas tryb P z trybem M

Miasto
    Katowice

Domyślnie

VItez,
    Własnie o taką "instrukcję" mi chodziło. Dzięki Z tym, że zamierzam trzymać RAWy na płytkach CD. CZy to bezpieczne?

Sprobuj (...) wspomagania z zewnetrznej lampy.

Ale chodzi mi własnie o zdjęcia bez lampy, nie w słońcu, w pomieszczeniach, na większym zoomie...

Zapewne pomylilas tryb P z trybem M
    Tak, tak, pomyliłam
    Monika
    350D, eos300

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów