Panowi i Panie,
Canon na swojej stronie internetowej udostępnia najnowszą wersję Firmware-u.
Czy ktoś ma doświadczenie przy uaktualnieniu softu.
Czy zmiany które wprowadza coś dają?
Panowi i Panie,
Canon na swojej stronie internetowej udostępnia najnowszą wersję Firmware-u.
Czy ktoś ma doświadczenie przy uaktualnieniu softu.
Czy zmiany które wprowadza coś dają?
//mj
Ostatnią to znaczy, jaką? Bo ta, którą tam znalazłem to już dość stara sprawa.
A może źle szukałem. Podaj może link do tej strony.
Ostatnia to wersja (to znaczy ta, o której myślę) dla mnie akurat nic istotnego nie zmieniła.
Pozdrawiam
Marcin
Najnowszy firmware do 10D jaki widzę to 2.0.1 z 20 stycznia 2004.
Nie wiem czy o ten się rozchodzi, ale co do zmian w 2.0.1 to znalazła się tam jedynie jedna poprawka:
This Firmware update (Version 2.0.1) incorporates the following changes:
- * Correction of the LCD monitor display in firmware version 2.0.0
a w rozwinięciu czytamy:
- In the [INFO] screen where you can confirm the details of the camera's settings, the Color Temperature option was not displayed in firmware version 2.0.0. This update corrects that.
co do pozostałych wersji:
Firmware version 1.0.1
- 1. Improved reliability when using direct printing via USB.
2. Corrected mistaken Simplified Chinese characters in the MENU screen.
Firmware version 2.0.0
[/list:u:046404e789]
- 1. PictBridge support
2. Improvements or corrections to the following:
[list:046404e789]A. The release time lag when using Microdrives
B. C.Fn-04 AE lock operations
C. Exposure compensation display errors when using the Transmitter ST-E2
A co do doświadczeń to same pozytywne![]()
Tyle że nie z 10D, a z IXUS'em 400 :P
Canon Digital IXUS 400, Hitachi 512MB CF card, kieszeń spodni 8)
To znaczy ostatnią!Zamieszczone przez maku
http://web.canon.jp/Imaging/EOS10D/10D_firmware-e.html
//mj
Brawo za refleks...
Ze strony wyzej: http://web.canon.jp/Imaging/BeBit-e.html widac ze jest to update firmware z 20 stycznia 2004.
Ja aparat dostlem juz z takim firmware wiec nie mialem co zmieniac. Dziala bez problemu oczywiscie 8)
Po prostu pytam.
Jak widać w stopce mój sprzęt to stary poczciwy Zenit, aczkolwiek daję sobie z nim radę.
Stoje na progu zakupu 10D.
Docelowo tzn za około 2 tygodnie mam zamiar stać się właścicielem 10D + 28-135IS + filtr UV + 550Ex, CF 512 lub MD 1G + jakaś poręczna torba. Jak mi starczy kasy to sobie GRIP kupię.
//mj
Kazdy nowy firmware poprawia a nie psuje uzytkowosc aparatu. I w dodatku jest za darmo, i jeszcze w dodatku instalacja jest latwa (o ile masz czytnik kart by miec jak wgrac firmware na karte pamieci).Zamieszczone przez Aszu
Tak wiec pytanie w stylu twojego jest... zbedne?
Na stronce canon.com.pl przy odrobinie wysilku i dobrej checi znajdziesz wszelkie informacje (chyba nawet po polsku, a jak nie po polsku to ze slownikiem da sie zrozumiec te kilka prostych punktow) - zarowno co daje nowy firmware, jak i jak sprawdzic aktualny firmware, jak i jak uaktualnic firmware jesli uznasz to za stosowne, jak i skad sciagnac firmware.
Stronka ta nie jest przeznaczona dla profesjonalistow. Instrukcja jest typu komiksowego (obrazki, pojedyncze slowa i krotkie zdania) - bez obawy, kazdy sobie poradzi 8) , a to ze masz Zenita to wcale nie jest dobra wymowka ze "mozesz sobie nie poradzic z tak skomplikowanym sprzetem" bo 10D wbrew pozorom nie jest skomplikowany - tez sie tego obawialem a jest prostszy w obsludze niz kompakt cyfrowy (mialem G3 wczesniej).
Dla mnie nie.Tak wiec pytanie w stylu twojego jest... zbedne?
Każde upgrade wiąże się z pewnym ryzykiem. Każdy to wie, kto próbowal zrobić aktualizację Biosu w swoim PC.
Duzy odsetek ludzi pożegnał się ze swoimi płytami głównymi, bo albo zły bios dobrali, albo podczas operacji brakło prądu, czy taż po prostu pech.
Obecny aparat cyfrowy niewiele różni się od komputera. Tak więc ma te same ułomności a do tego dochodzą te związane z optyką i fotoelektroniką.
Co do mojego Zenita, to dość dawno miałem go już zmienić, ze względu na kiepski rynek obiektywów. Troche się to przeciągneło, ale chyba i dobrze.
Dojrzałam (czytaj przekonałem) do cyfrówki, i z aktualnej oferty rynkowej wybrałem CANONA 10D. A jako człowiek dociekliwy mam wiele pytań, i wiele niewiadomych.
Szperając w internecie znalazłem TO forum Canona. Zadaję więc innym użytkownikom tegoż FORUM pytania. PYTANIE KTÓRE NIE SĄ ZBĘDNE!!!!
I niech tak zostanie :wink:
//mj
To by się zgadzało, aleObecny aparat cyfrowy niewiele różni się od komputera.
Canon sprytna bestia, umożliwia ci downgrade z poziomu aparatu, bez ingerencji z zewnątrz, tak samo, jak zgrasz wszystko do aparatu, to z niego działającego odpalasz upgrade, jak aparacisko stwierdzi,że mało papu to upgrade nie pójdzie, to samo jak do G3 wgrałeś upgrade z 1D mkII :wink: Jako informatyk nie mogę przejść obojętnie koło nieświadomego porównania cyfrówki do płyty głównej PCKażde upgrade wiąże się z pewnym ryzykiem. Każdy to wie, kto próbowal zrobić aktualizację Biosu w swoim PC.
Duzy odsetek ludzi pożegnał się ze swoimi płytami głównymi, bo albo zły bios dobrali, albo podczas operacji brakło prądu, czy taż po prostu pech.Płyta to przerwania, kanały, magistrale, a aparat ma chipa co się głłównie martwi o expoze i korekcje tego expoze z grubsza
TYLA
NO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King
A ja jako Informatyk Automatyk chciałem Cię zapytać co to jest "chip" i bynajmniej nie chodzi mi o miesięcznik - w numerze 6/2004 opisane sa DATABANKI.Jako informatyk nie mogę przejść obojętnie koło nieświadomego porównania cyfrówki do płyty głównej PC
Gdyby wgłębić się w strukturę chipa to nic innego jakno i trochę miejsca na pamięć - rozmaitąprzerwania, kanały, magistrale,
Nawet 51 ma w sobie to wszystko, ale to nie to forum.![]()
//mj