Cytat Zamieszczone przez Anka Zobacz posta
Mam 3 Atlasy wydane przez Multico jeden do określana roślin i zwierząt , drugi do samych zwierząt, a trzeci to atlas owadów i to właśnie ten ostatni narobił mi największego mętliku w głowie. Jest tam opisanych wiele gatunków np koników polnych, a nie ma niektórych owadów, które możemy spotkać na co dzień. Nie jestem entomologiem tylko fotoamatorem stąd mogę robić błędy w nazewnictwie za co z góry przepraszam. Mimo, że nie mam fachowego wykształcenia w temacie owadów to uważam, ze warto wiedzieć co jest na zdjęciach i dlatego staram mniej lub bardziej trafnie identyfikować za pośrednictwem posiadanej literatury to co jest ich tematem. Czasem jest to trudne bo wątpliwości mają znawcy tematu, więc co tu mówić o takim laiku jak ja. Myślę, że ewentualne potknięcia w identyfikacji są do wybaczenia bo w końcu jesteśmy na forum fotograficznym, a nie biologicznym.
Hah, tylko przypadkiem proszę nie traktować moich oznaczeń jak jakiejś złośliwości. To takie zboczenie zawodowe Takie podejście jak najbardziej się chwali. Znam fotografów, kończących swoją pracę z modelem na zatytułowaniu zdjęcia "pająk", "robal", co nierzadko i tak jest obciążone błędem (bo zdjęcie np. przedstawia kosarza)

Do znawców tematu mam pytanie jak nazywa się ten owad:
http://img35.imageshack.us/img35/9178/64745803.jpg można go spotkać na liściach wierzby.
To chrząszcz z rodziny stonkowatych (Chrysomelidae) - Cryptocephalus. Najpewniej C. octopunctatus.

Wracając do mojego pudełkowego dyfuzora to jego wylot jest zakończony kalką techniczną i to ona ma za zadanie zmiękczać światło, muszę ją właśnie wymienić na nową bo niestety poprzecierała się w niektórych miejscach.
Mam to samo. Ostatnio rozwalił mi się w transporcie i wykorzystałem... chusteczkę higieniczną, rozdzieloną na warstwy. Od 4 miesięcy jeszcze ta prowizorka działa, choć była w Bułgarii i Rumunii

Z ostatniej serii najbardziej przypadła mi do gustu 1. 5 jest całkiem pomysłowa. Na 3 ważka dostała zbyt ostre i kierunkowe światło.