Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 139

Wątek: [Anka] Tamron 90 pierwsze makro

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

A ja bym sie tak tamronem90 nie podniecal i sprawdzal dobrze przed zakupem. TO prawda , ze szklo jest ostrzejjsze nawet od 100 mm 2.8 Canona (ver I) ale ma feler mechaniczny. Moj egzemplarz (i 3 inne znajomych!) maja nastepujaca wade - Nie wiem dlaczego tamron zdecydowal sie na tak glupi system zmiany AF/M ale po pewnym czasie uzytkowania, pierscien nie zawsze zmienia M na AF. Czasem trzeba nim kilka razy poruszac w gore i w dol zeby za ktoryms razem zaskoczyl tryb AF. Pierscien przeskakuje z jednego trybu na drugim ale mimo ze jest na pozycji AF to ten nie dziala zupelnie. Jakby go nie bylo) Czesto potrafi byc to bardzo upierdliwe! O wiele bardziej niezawodnym sposobem bylby ten prosty przelacznik na koprusie. Mnie czasem ta mala wada do szalu doprowadza.. fotografujesz motyla a tu AF odmawia dzialania.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anka Zobacz posta
    Mam 3 Atlasy wydane przez Multico jeden do określana roślin i zwierząt , drugi do samych zwierząt, a trzeci to atlas owadów i to właśnie ten ostatni narobił mi największego mętliku w głowie. Jest tam opisanych wiele gatunków np koników polnych, a nie ma niektórych owadów, które możemy spotkać na co dzień. Nie jestem entomologiem tylko fotoamatorem stąd mogę robić błędy w nazewnictwie za co z góry przepraszam. Mimo, że nie mam fachowego wykształcenia w temacie owadów to uważam, ze warto wiedzieć co jest na zdjęciach i dlatego staram mniej lub bardziej trafnie identyfikować za pośrednictwem posiadanej literatury to co jest ich tematem. Czasem jest to trudne bo wątpliwości mają znawcy tematu, więc co tu mówić o takim laiku jak ja. Myślę, że ewentualne potknięcia w identyfikacji są do wybaczenia bo w końcu jesteśmy na forum fotograficznym, a nie biologicznym.
    Hah, tylko przypadkiem proszę nie traktować moich oznaczeń jak jakiejś złośliwości. To takie zboczenie zawodowe Takie podejście jak najbardziej się chwali. Znam fotografów, kończących swoją pracę z modelem na zatytułowaniu zdjęcia "pająk", "robal", co nierzadko i tak jest obciążone błędem (bo zdjęcie np. przedstawia kosarza)

Do znawców tematu mam pytanie jak nazywa się ten owad:
    http://img35.imageshack.us/img35/9178/64745803.jpg można go spotkać na liściach wierzby.
    To chrząszcz z rodziny stonkowatych (Chrysomelidae) - Cryptocephalus. Najpewniej C. octopunctatus.

Wracając do mojego pudełkowego dyfuzora to jego wylot jest zakończony kalką techniczną i to ona ma za zadanie zmiękczać światło, muszę ją właśnie wymienić na nową bo niestety poprzecierała się w niektórych miejscach.
    Mam to samo. Ostatnio rozwalił mi się w transporcie i wykorzystałem... chusteczkę higieniczną, rozdzieloną na warstwy. Od 4 miesięcy jeszcze ta prowizorka działa, choć była w Bułgarii i Rumunii

Z ostatniej serii najbardziej przypadła mi do gustu 1. 5 jest całkiem pomysłowa. Na 3 ważka dostała zbyt ostre i kierunkowe światło.
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

To ja mam pytanie o odległość.
    Jaka mniej wiecej odległość od końca obiektywu (tu: Tamron 90) do fotografowanego owada musi być by efekt wyszedł jak na powyższych - pięknych - zdjęciach?

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek-AK Zobacz posta
    To ja mam pytanie o odległość.
    Jaka mniej wiecej odległość od końca obiektywu (tu: Tamron 90) do fotografowanego owada musi być by efekt wyszedł jak na powyższych - pięknych - zdjęciach?
    Różnie chcąc uzyskkać maksymakne powiększenie zbliżam się do owada na odleglośc mniejszą niz 5cm od końca obiektywu.
    Tamrona użytkuje dośc intensywnie od roku i do tej pory żadnych problemów z pierścieniem AF/MF nie mam, a obiektyw nie jest nowy kupiłam go jako używany

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta

To chrząszcz z rodziny stonkowatych (Chrysomelidae) - Cryptocephalus. Najpewniej C. octopunctatus.
    Dziękuję za identyfikacje.
    To poproszę jeszcze o pomoc w nazwaniu tego owaga jego długośc to ok 4mm. http://img339.imageshack.us/img339/9254/img5783.jpg
    Ostatnio edytowane przez Anka ; 16-01-2010 o 20:38
    http://www.makrofotografia.ovh.org/
    Canon 40D, Tamron 17-50 f/2.8, Tamron 90/2.8 Di, Canon 70-300 IS + szkła m42

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Różnie chcąc uzyskkać maksymakne powiększenie zbliżam się do owada na odleglośc mniejszą niz 5cm od końca obiektywu.

Dzięki. To powiem mi jeszcze jak robisz, że większość
    tych owadów się obiektywu nie boi?
    Jak robiłem ostatniej wiosny zdjęcia owadom (albo próbowałem robić) to się bały strasznie i odlatywały.
    A robiłem lumixem lx3 + raynox-250. Lustrzanka jest większa.

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję za identyfikacje.
    To poproszę jeszcze o pomoc w nazwaniu tego owaga jego długośc to ok 4mm. http://img339.imageshack.us/img339/9254/img5783.jpg
    Jakiś pluskwiaczek równoskrzydły z grupy Auchenorrhyncha pięknie obwieszony pasożytniczymi roztoczami
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek-AK Zobacz posta
    Dzięki. To powiem mi jeszcze jak robisz, że większość
    tych owadów się obiektywu nie boi?
    Jak robiłem ostatniej wiosny zdjęcia owadom (albo próbowałem robić) to się bały strasznie i odlatywały.
    A robiłem lumixem lx3 + raynox-250. Lustrzanka jest większa.
    A kto powiedział, że nie uciekają?
    Część zmyka jak tylko zauważą, że się zbliżam.
    Podstawa to cierpliwość i unikanie gwałtownych ruchów, trzeba podchodzić bardzo powoli. Niektóre owady mają charakterystyczne zachowania np ważka Szablak krwisty lubi przysiadać w nasłonecznionych miejscach na wystających ponad poziom źdźbłach trawy lub samotnych gałązkach, nawet jeśli odleci wystarczy poczekać moment, a za chwile pojawi się ponownie siadając na tym samym patyczku. Jakiś czas temu zrobiłam test-stanęłam bez ruchu i wyciągnęłam przed siebie rękę w okolicy kręciło się kilka Szablaków po chwili jeden już siedział na moim palcu. Natomiast Naliściaki są bardzo płochliwe gdy tylko coś je przestraszy robią opad w dół i leżą tak do góry brzuchem udając martwe, inną trudnością w ich uwiecznieniu jest też to, że u mnie w ogrodzie żerują one na pokrzywach i ubiegłoroczna sesja z nimi została okupiona oparzeniami. Mniejsze ważki - Łątka dzieweczka pod koniec dnia - późnym popołudniem siadają na kłosach traw szykując się chyba do snu wtedy są już tak ospałe , że można je niemal dotknąć ręką. To zachowanie zauwążyłam dopiero w zeszłe lato spojrzałam pod nogi i zauważyłam, że wśród traw ukrywa się kilkanaście tych ważek.
    Ekstremalnie trudne do fotografowania są mrówki, bez przerwy w ruchu , ja mam tylko kilka zdjęć na których udało mi się je uwiecznić
    Swoją przygodę z makrofotografią zaczynałam od aparatu hP 720 + odrwócony Helios, powiększenie jakie można było w ten sposób uzyskać było niezłe, ale odległośc fotografowania to były dosłownie milimetry, można było podbić oko pająkowi lub zepchnąc z liścia biedronkę. To linki do zdjęc zrobionych tym zestawem. http://plfoto.com/zdjecia/448627.jpg
    http://plfoto.com/zdjecia/439036.jpg
    http://plfoto.com/zdjecia/428956.jpg
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    Jakiś pluskwiaczek równoskrzydły z grupy Auchenorrhyncha pięknie obwieszony pasożytniczymi roztoczami
    Myślałam, że to jego jaja.
    Kiedyś za czasów KM Z10 zrobiłam zdjecie samicy Szablaka pewnie on też miał jakieś pasożyty były przylepione do tułowia ważki

Ostatnio edytowane przez Anka ; 17-01-2010 o 16:47 Powód: Automerged Doublepost

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Myślałam, że to jego jaja.
    Kiedyś za czasów KM Z10 zrobiłam zdjecie samicy Szablaka pewnie on też miał jakieś pasożyty były przylepione do tułowia ważki
    Tak, to też roztocze. Czasami widywałem ważki obwieszone nimi jak z latającymi "winogronami"

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Dzięki Aniu za odpowiedzi

Ja w makro całkowicie raczkuję, zacząłem ostatniej wiosny dopiero, głównie robiąc zdjęcia kwiatkom, co mnie solidnie wciągnęło. Z makro mały zwierzątek mam tylko w sumie dwa:
    http://sl-studio.pl/makro/8.jpg
    i
    http://sl-studio.pl/makro/4.jpg

Pozdrawiam.
    C 50D+grip | C 70-200/4 IS L | C 85/1.8 | T 17-50/2.8 | T 90/2.8 | S 8/3.5

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

Sezon 2010r rozpoczęty

1/2010

2/2010

3/2010

4/2010

i coś innego

kwiat śliwy
    2010/Kwiat Rajskiej jabłoni

Wszystkie zdjęcia Tamron 90 Di
    2010/Tulipan
    Ostatnio edytowane przez Anka ; 30-04-2010 o 21:09 Powód: Automerged Doublepost

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów