Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: EF-S 18-55 IS vs EF-S 17-85 IS USM

Domyślnie

Lustrzanka to wiele innych zalet. Duża (fizycznie) matryca, która bezpośrednio przekłada się na jakość zdjęć. Pełen manual, którego ciężko szukać w kompaktach, jeszcze raz jakość i szkła (niekoniecznie w ilościach hurtowych), które mogą przetrwać niejedno body.

Że 28-300 na cropie, to nijaki szeroki kąt - wiem, dlatego do niej dojdzie coś krótkiego i tu koniecznie jasnego, bo będzie używane w pomieszczeniach.

Mimo, że lustrzankę kupiłem z pełną świadomością, nie jestem zwolennikiem noszenia na spacer do zoo czy do parku torby szkieł. Jeśli wszystko, co jest mi w plenerze potrzebne, mogę mieć w jednej, solidnej puszce, na dodatek w relacji do jakości w dość przystępnej cenie, wybieram takie rozwiązanie.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Jakich? Jesteś w stanie zaproponować lepsze rozwiązanie, dające zakres ogniskowych od ~30 do ~300 mm, w jakości wykonania canonowskich L'ek i cenie nieprzekraczającej 2000$?
    Pierwsza z brzegu :
    - jeśli musi koniecznie mieć czerwony pasek, to np. 24-105/4 L IS + 70-200/4 L IS + TC 1.4x - ogólnie trochę lżej, taniej, więcej dołu, stałe światło (bez TC, ale IMO nawet bez TC te 4 mm od dołu są więcej warte, niż 100 mm od góry), lub zamiast 24-105 weź 17-40/4 L,

- jeśli odpuścisz sobie czerwony pasek (bez odpuszczania sobie jakości optycznej), to możesz włączyć jeszcze do tych kombinacji EF-S 17-55/2.8 IS jako standard-zoom i np. 70-300 IS jako tele-zoom (masz praktycznie zabójczy, jaśniejszy zakres 17-300 z IS i nadal taniej i lżej do noszenia.

Do lansu kupiłbym 70-200 L bez IS - wygląd podobny, biały - lans jest, a cena niższa o połowę. Rozwiązanie 28-300 L wydaje mi się po prostu najwygodniejsze.
    Spokojnie, przecież żartowałem z tym lansem.

Co do wygody, to jest to rzecz względna.
    Jeśli za wygodę przyjmujesz możliwość nie żonglowania szkłami, okupioną targaniem ze sobą mało dyskretnego, ciężkiego klocka za każdym razem, gdy chcesz zrobić fotkę, np. dzieciaka na placu zabaw, to możesz się rozczarować.
    Nie zawsze (a nawet rzadko) potrzebujesz całego zakresu ogniskowych za każdym razem, gdy chcesz zrobić zdjęcie. To po pierwsze.

Po drugie, 28 mm na cropie, to jest naprawdę za wąsko na mega spacerzooma - ostatecznie i tak będziesz nosił coś szerszego i żonglował szkłami.

Po trzecie, ten megazoom, to pompka. Miałem kiedyś pompkę 100-300/5.6 L i nie polecam tego rozwiązania. Można wprawdzie bardzo szybko zmienić ogniskową (szarpiąc tubusem), ale ze skrajnego położenia do skrajnego. Kręcenie pierścieniem jest dużo wygodniejsze do precyzyjnego kadrowania ogniskową.

Oczywiście możesz nie zgadzać się z tymi argumentami, ale byłem na tyle zaskoczony Twoim pomysłem wpakowania się w takie szkło, że dałem upust swemu zaskoczeniu. W końcu, również do tego służy forum

PS. "Puszka", to w tutejszym (i nie tylko) żargonie korpus aparatu. Obiektyw, to po prostu "szkło".
    Ostatnio edytowane przez Pirx ; 10-08-2008 o 22:59
    Pozdrawiam,
    Pirx

Domyślnie

Hmm... Po cenach DCTRADE:

- 28-300 2160 USD;
    - 70-200 L/4 IS 1060 USD + 24-105 L/4 IS 1030 USD - 70 dolarów w kieszeni, nic w przedziale 200-300 i ewentualny telekonwerter, który nie wzbudza mojego zaufania;
    - EF-S 17-55 F/2,8 960 USD + 70-300 570 USD - tutaj w kieszeni zostaje nieco więcej, jakość optyczna może zbytnio nie cierpi, ale te obiektywy wykonaniem od L'ek odstają na pewno i mój plan kupowania obiektywów, które przetrwają niejedno body trochę po****da. Poza tym mam wątpliwości odnośnie pakowania blisko tysiąca dolarów w EF-S.

Przekonany nie jestem, ale na pewno wezmę to pod uwagę, a czasu na zastanawianie mam sporo.

Tymczasem problemem jest zamienienie kita na coś lepiej wykonanego w niskiej cenie i z rozsądnym pierścieniem ostrzenia.

Pozdrawiam,

Iras

PS: Ok, no dobra, przyznaję, że argument z szarpaniem tubusem trafił do mnie dość mocno i w konsekwencji pierwsze z proponowanych przez Ciebie rozwiązań rozważę niezwykle dokładnie
    Ostatnio edytowane przez Iras_PL ; 10-08-2008 o 23:52

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Na początek z zestawu swojego jestem zadowolony.
    Tamrona odradzam, sam się pozbyłem po miesiącu użytkowania (pudłujący AF w low light).
    Porównując testy 18-55 a 17-85 mogę powiedziec że sa zblizone optycznie, nie ma wielkich obaw, a jest fajniejszy zakres. Jedyny minus jak dla mnie to światło 17-85, szybko z 4 zchodzi do 5.
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Hmm... Po cenach DCTRADE:
    - 28-300 2160 USD;
    Uwzględnij jeszcze to krótkie szkło, o którym pisałeś w poprzednim poście i wyjdą Ci prawie 3K.

- EF-S 17-55 F/2,8 960 USD + 70-300 570 USD - tutaj w kieszeni zostaje nieco więcej, jakość optyczna może zbytnio nie cierpi, ale te obiektywy wykonaniem od L'ek odstają na pewno i mój plan kupowania obiektywów, które przetrwają niejedno body trochę po****da. Poza tym mam wątpliwości odnośnie pakowania blisko tysiąca dolarów w EF-S.
    Mam podobny zestaw (70-200 4 L zamiast 70-300) i jest on w pełni wystarczający do większości przypadków. 80% zdjęć robię 17-55. Z początku trochę podchodziłem sceptycznie do tego szkła jeżeli chodzi o materiały z których wykonana jest obudowa, ale teraz uważam, że on w pełni wart jest swojej ceny. A co do trwałości, to ja nie wiem, co Ty robisz ze sprzętem foto, ale ja już dobre pare lat się bawię systemem Canona, i nie udało mi się dotąd 'zepsuć' żadnego obiektywu, czy to kita, czy poważniejszego szkła. Więc może Twoje obawy o trwałość są trochę przesadzone.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna Awatar turo1001

Domyślnie

A wracając do tematu... Jako podstawowy i chwilowo jedyny (do nauki) obiektyw to ten kitowy czy jednak 17-85 is?? Co o tym sadzicie Dodam ze w kitowym drażni mnie że jest krótki.... ;/ a W 17 -85 boje się ze będzie za ciemny.... myślałem tez nad sigma 17-70 co wydaje się być niezłym rozwiązaniem jasne szkło i niezła rozbieżność ogniskowej...... Tylko nie ma IS co mnie nie martwi raczej bo ręce pracują mi płynnie w miarę może się to zmieni za 30 lat

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pudzian, to Ty? Spacerki z 28-300 na szyi... Ciemne 300mm na cropie bez IS na spacery? Zapewniam Cię, że są lepsze rozwiązania

Domyślnie

28-300 ma IS

A tak poza tym, to chyba mnie z tego obiektywu wyleczyliście (choć lewą rękę chętnie bym podpakował). Teraz priorytetem jest 70-200mm f/4.0 L IS USM i zastanawiam się, co do niego dołożyć - EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM czy EF-S 17-85 f/4-5,6 IS USM. Wybrać trzeba między lepszą optyką a szerokim kątem. Oba mają taką zaletę, że na 70-200 i jednym z nich mógłbym używać tych samyh filtrów.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów