witam serdecznie.
dawno juz niczego nie napisalem, ale bacznie sledzilem i czytalem wypowiedzi uzytkownikow.
mialem troszke wiecej czasu na robienie zdjec i chcialbym sie moze nie podzielic moimi spostrzezeniami, ale moje wypowiedzi moga byc w zasadzie pytaniem do Was... czy tak powinno byc czy nie.
a wiec:
1.
przeczytalem artykul janusza o swiatlomierzu i sie raczej z nim zgodze (ze to oszust)
podczas focenia staralem sie ustawic jedna przyslone i krecic czasami tak aby "kreseczka" byla ustawiona na "0" (glownie zdjecia dziecka na dworze, w normalna pogode - slonce nie palilo).
efekt taki ze prawie za kazdym razem zdjecia sa za ciemne, dopiero przy EV +1 i zdjecie bylo poprawne. z kolej przy mocnym sloncu to samo na "0" ciemne dopiero korekta EV -1 i bylo ok.
2. moja corka jak wiadomo dziecko ciagle w ruchu, tu mam pytanie odnosnie automatycznego aufofocusa. wciskam wybieranie i zawsze wybieram na calosci, pomiar automatyczny.....
powiedzmy na 100 zdjec ok. 20 mi wyjdzie wiekszosc jest po prostu nieczystych....
czy moze mozna sie pobawic pomiarem recznym?? tylko ktory wybrac punkcik na tym drzewku ?? (zdjecia glwonie dziecko w ruchu) - to pytanie moze i glupie, ale nie boje sie pytac......
3.
praktycznie w ogole nie sciagam lampy z body "Speedlite 430" (korzystam nawet w sloneczny dzien, zeby doswietlic cienie).... no i tu pytanie do was.... jak wy uzywacie tej lampy?
ja uzywam jej tak: dokladnie wlaczam ja, wciskam "ok" i ustawiam jedynie sile blysku na + lub -.... czasami wlaczam bodajze hss zeby moc miec krotsze czasy 200 i krocej.....
moze jest jakas inna medoda jeszcze? czy to jest tryb auto?? czy juz manualny??
4.
kiedy kupilem ten aparacik, nie ustawialem w nim nic w sensie ustawien w aparacie..... czy to moze miec wplyw na jakos zdjec? czy cos jest warte uwagi zeby tam poustawiac.... czytalem ze niektorzy przestawiaja ustawianie kontrastu, jasnosci wyswietlacza??
5.
czy jest program lub cos podobnego co pozwoli na sprawdzenie obiektywu w sensie jego parametrow.... dlaczego no wiekszosc zdjec jest nieostrych (pewnie to wina fotografa czyli mnie, kwestia ustawien )
czy jest ktos z Piły (wlkp), kto moglby ocenic owe szkielko. ogolnie jestem zadowolony bo jednak czasami cos tam wyjdzie fajnego, ale ogledziny fachowca napewno bylyby pomocne....