Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 155

Wątek: Leica w natarciu ;).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale się rozpędzili. W przyszłym roku mają pokazać pełnoklatkowe R10 z Af-em. I zapowiedzieli też, że S2 to tylko początek systemu w wersji najbardziej pro. Przewidziane są korpusy dla amatorów (czy jak to określili - miłośników).
    Paradoks tych wszystkich nowości polega chyba na tym, że tak na prawdę jest Leica z systemem S i długo długo nic. Owszem Panas coś tam skrobnął ciekawego (G1). Canon pokazał jeden aparat (50D) i kamerę video z możliwością robienia zdjęć (5D mkII), Nikon podobnie ale bardziej aparat (D90). Reszty nie wspomnę, bo nie bardzo jest co. No chyba że jeszcze ktoś z czymś nadzwyczajnym wyskoczy.

Na tym tle mała firma Leica z całym swoim nowym system i nowym formatem jawi się niemal jak przełom. W fajnym małym body (wielkość zbliżona do N D700) zmieścili o 50% większą matrycę. Z wyglądu ascetyczna ale bardzo elegancka. Ma możliwość zapisywania Raw-ów i jpg-ów (co nie jest standardem w średnim formacie). Do tego zapewniają, że nowy procek (Maestro - opracowany przez Fujitsu) pozwala na ten zapis z szybkością 1.5 kl/s. Nowa matryca ma oferować znacząco niższe szumy, niż w obecnie stosowanych cyfrowych ściankach. Jak dołożyć do tego AF, pełne uszczelnienia, podwójny slot na karty (SD+CF), wyświetlacz OLED i pełen zestaw wyjść w tym HDMI to robi się na prawdę ciekawie.

Oprócz tego 9 nowych obiektywów specjalnie zaprojektowanych do tej nowej serii. Jak mówili na konferencji - obiektywy te są tak skorygowane żeby w obrębie klatki nie były zauważalne żadne widoczne zniekształcenia czy wady optyki. Leica nie przewiduje poprawiania softowego optyki. Jak to określili - najlepsza optyka na świecie tego nie wymaga. Trzeba przyznać odważne stwierdzenie ale może mieć pokrycie w rzeczywistości. Wszystko ma być dostępne do końca pierwszej połowy przyszłego roku. Na poczatek 4 obiektywy i korpus. Kilka miesięcy później kolejne 5 szkieł. W tym dwa wyposażone w migawkę centralną. Do tego jeszcze grip.

Widać że Dr. Kaufmann poważnie się wziął do roboty. Zobaczymy jakie będą tego efekty. Czy się wreszcie wygrzebią z dołka w jaki popadli przez ostatnie lata. Na razie zacieśnili współpracę z Phase-One czego właśnie owocem ma być wspomniany wyżej nowy system. Na pewno mają coś czego nie ma na rynku nikt inny, a to bardzo poważny atut.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-09-2008 o 09:26
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dodam jeszcze podwójną migawkę - w części obiektywów ma być montowana migawka centralna - co umożliwi synchronizację lampy przy każdym czasie.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Na konferencji mowa była o tym, że ten czas być może będzie 1/500 albo 1/800. Jeszcze to nie jest do końca przesądzone. Oczywiście ideałem byłoby gdyby przegonili Hasia czyli 1/1000.

Jeszcze dla porządku wymienię te szkła (nie wiem czy było).

Pierwsza grupa:

Summarit-S 70mm f/2.5 CS ASPH
    Summarit-S 35mm f/2.5 CS ASPH
    APO-Macro-Summarit-S 120mm f/2.5 CS
    APO-Elmar-S 180mm f/3.5 CS

i druga:

Elmarit-S 24mm f/2.8 ASPH
    APO-Tele-Elmar-S 350mm f/3.5
    Vario-Elmar-S 30-90mm f/3.5 ASPH
    Elmar-S 30mm f/3.5 Tilt-Shift
    Elmarit-S 100mm f/3.5 ASPH
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-09-2008 o 09:50
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

A mnie się marzy aby reaktywowano mój ulubiony średni format 6x9 z wymienną optyką - FUJICA GL690 w wersji cyfrowej. Na poczatek dwa obiektywy: 47mm f/4.5 i 58mm f/4.5, Sekonic do ręki i w góry!

Chyba, że Horseman do swego SW-69 wypuści cyfrową przystawkę, wtedy to byłby killer z Rodenstockiem 45/4.5 APO Grandagon i 75/4.5 Apo-Grandagon-N.

Uff....

Uzależniony
    Ostatnio edytowane przez renes ; 05-12-2008 o 18:32 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

http://www.optyczne.pl/1606-nowo%C5%...%82yskowa.html

Ta firma jest dziwna jednak - zwykły Metz a cena 3 razy wyższa...

Mateuniop
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta

Czy ja wiem czy taka dziwna - jak dla mnie to bazowanie na efekcie Veblena i póki co chyba im się to sprawdza

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta

Dziwna? A myślisz że inne nie jadą na marce 8)?
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Dla mnie dziwne jest raczej to, że do tej pory Leica robiła raczej jakieś bzdzidełka a tu trach i od razu LP 58 odchylany palnik i wszystko jedno czy jest to Metz czy nie ale sygnowany przez Leica. Może to zapowiedź jakiś zmian na rynku lub wprowadzenia jakiegoś nowego modelu lustrzanki.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dziwna? A myślisz że inne nie jadą na marce 8)?
    Inaczej - dziwni będą ludzie którzy zapłacą 3 tys pln za rzecz która na rynku jest od dawna w cenie 1000pln

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów