Jest :-) A z moim Summicronem 28/2.0 asph, to nawet bardzo jestJak pomyślę o Voigtlanderze 35/1.2 asph, 15/4,5 asph (wielkości nakretki na butelkę od mleka, a nie granatu p-panz) i innych fajnych szkiełkach które grzecznie czekały przypięte do M7, to już wiem czym będę focił w przyszłym roku
![]()
Pentax K-5 II, Leica M9
Widocznie są tacy, co nie mają tych dylematów.
Dla mnie M9 i tak odpada bo ja dużo robię na wysokich ISO a tutaj Canon wciąż jest mistrzem.
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Wiesz kolekcjonuję ale nie te którymi robię zdjęcia - więc nie bardzo trafiłeś.
A co do meritum to myślę, że trafi się sporo osób, które kupią te aparaty bo można nimi uzyskać wspaniałe efekty i przypiąć najlepszą optykę jaka istnieje (według wielu ocen). Czy jest to warte aż tyle. Cóż wolna wola.
Pewnie będzie też trochę snobów i takich profi co będą się chcieli wylansować tym, że mają taki sprzęt. To jest nieuniknione. Myślisz że h3D kupują tylko Ci co muszą - przy tym o ileż taka M9 czy nawet S2 jest wygodniejsza od hasia 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja rozumiem, że ci goście, co zdają sprzęt pod zastaw, po prostu nie potrzebują żadnej z funkcji, które dają im lustrzanki (rozbudowany AF, kompletne zestawy obiektywów, lamp i "workflow" oparty o sprawdzone oprogramowanie) - innymi słowy lustrzankowi amatorzy-entuzjaści (kiedyś mówiło się "dyletanci", ale teraz źle się kojarzy).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i ci dwaj, ten od deesów i ten od detrzy ze szklarnią, właśnie taki "darmowy" wybór mieli i tak właśnie, jak proponujesz, zrobili.
PS
Jak wygląda współpraca (w szczególności ustawianie ostrości) w przypadku obiektywów nie-Leikowych? Czy np. w tych Voigtlanderach jest jakaś dźwigienka?
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 28-09-2009 o 13:36 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...
Pominąwszy ultry, Voigtlandery są sprzęgane z dalmierzem i nie ma z tym problemu.
dochodzimy do meritum.. jesli dla kogos nie ma znaczenia czy wyda 25k czy 8k Leica jest idealem, Leica s2 rzeczywiście coś ma do zaoferowania, mimo tego ze jest bardzo droga, jak ktos napisal sredni format z feelingiem malego - to jest coś.
nigdzie tu nie piszą że są na Leica,
ale jest za to na Nikona! gdzieś w Polsce mozna to kupić ?
http://www.voigtlaender.de/cms/voigt...dih7b4lkv.html