Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
Wiadomo, większa matryca jest wygodniejsza w pracy, ale notebook staje się sporo większy i sporo cięższy. Jeśli notebook głównie wozisz samochodem i nosisz w teczce, to bierz większą, jeśli będziesz komputer cały dzień nosił przy sobie, mniejsza sprawi mniej kłopotu.
To dla mnie lepsza większa matryca bo nie będę z laptopem biegał.
Jeszcze pytanie na której lepiej się robi, czy na 17" 1440x900 albo 15" 1680 x 1050. Sorry za natarczywość ale nie mam pojęcia o laptopach.
Matryca matowa teoretycznie ma bliższe rzeczywistości reprezentowanie kolorów, błyszcząca daje bardziej nasycone kolory, ale ewentualne refleksy światła mogą przeszkadzać. Matowa jest teoretycznie lepsza, ale do pracy z systemem, WWW itp błyszcząca może się bardziej podobać. Prawda jednak pisana tu od wielu stron jest taka, że nawet najtańszy monitor za 400zł, ale zewnętrzny będzie lepszy do obróbki zdjęć niż wbudowany. Więc ostatecznie to kwestia gustu.
Zgadza się, nie będę brał pod uwagę czy błyszcząca czy matowa, wezmę pod uwagę wielkość i rozdzielczość. Wiem że najtańszy monitor byłby lepszy ale jak już pisałem nie mam odwrotu od laptopa a dostęp do kompa stacjonarnego czasami będę miał.
Na koniec dwie uwagi:
Po pierwsze, laptopy które pokazałeś mają dobre karty graficzne. To oczywiście dobrze. Jeżeli jednak nie grasz w żadne gry i nie planujesz zakup najnowszego Photoshopa CS4, który to potrafi moc karty graficznej spożytkować, to możesz zaoszczędzić na karcie graficznej na rzecz innych komponentów czy gotówki w kieszeni. Jeśli jednak będziesz w przyszłości pracował na CS4 to zdecydowanie się przyda.
Na karcie graficznej nie chcę oszczędzać, pograć też trzeba czasem
Jak dojdzie do zakupu to mam namierzony sklep na Śląsku i chyba tam kupię.
Dzięki za radę, może ktoś jeszcze z użytkowników się wypowie? Zakup planuje jeszcze przed Świętami.