Pokaż wyniki od 1 do 10 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistasz Zobacz posta
    Dostęp do kompa stacjonarnego z przeciętnym monitorem będę miał czasami ale od laptopa nie mam odwrotu.
    Też używam laptopa, jak trzeba, ale nie obrabiam na nim fotek. To masakra, pomimo, że lapek całkiem przyzwoity i do innych celów nadaje się całkiem nieźle.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Też używam laptopa, jak trzeba, ale nie obrabiam na nim fotek. To masakra, pomimo, że lapek całkiem przyzwoity i do innych celów nadaje się całkiem nieźle.
    Dobrze powiedziałeś że Coupe to nie TIR ale na upartego też sie da .
    Masz jakieś ciekawe propozycje laptopa, który warto brać pod uwagę?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobrze powiedziałeś że Coupe to nie TIR ale na upartego też sie da .
    Na upartego, to się wszystko da. Ale nie tędy droga.
    Masz jakieś ciekawe propozycje laptopa, który warto brać pod uwagę?
    Do obróbki fotografii? Nie. Niezależnie od budżetu, jaki jest do dyspozycji.

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Na upartego, to się wszystko da. Ale nie tędy droga.
    Do obróbki fotografii? Nie. Niezależnie od budżetu, jaki jest do dyspozycji.
    To nie wiem dlaczego tak odradzasz jak bym się pytał co lepiej kupić, laptop czy monitor. Tak muszę zrobić i dlatego proszę o propozycje na które laptopy zwrócić uwagę a których lepiej unikać. Wbrew "regułom" chyba dużo osób używa laptopa i jakoś sobie radzi.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Generalnie zasada wyboru laptopa jest podobna do wyboru zwykłego PC-ta. Matrycą nie masz co się przejmować bo do zdjęć się nie nadaje i tyle. Reszta komponentów to już tylko kwestia zasobności portfela ukierunkowanej na podzespoły.
    Wiadomo, im więcej ramu i szybszy procesor, tym lepiej.

Dodatkowe pytania na jakie musisz sobie odpowiedzieć, to czym ma się cechować twój przyszły komputer
    - czy stawiasz na przenośną stacje roboczą i wielkość, waga i czas pracy nie ma znaczenia, czy potrzebujesz mobilności i priorytetem jest niska waga i długa praca na baterii, czy coś pomiędzy.
    - czy potrzebujesz jakieś konkretne wyjścia/wejścia, złącza itp. laptopa w przeciwieństwie do PC-ta trudno o coś rozbudować. Warto się zastanowić, czy potrzebujesz np. e-sata albo wyjścia HDMI czy innych specyficznych cech, jak np. dobra karta muzyczna.

Na koniec bierzesz to do kupy i szukasz wśród markowych producentów takich jak Toshiba, Lenovo, Asus i patrzysz gdzie się Twoje wymagania przecinają z ceną.

Trudno polecić konkretny model, sam musisz zdecydować, łatwiej będzie jak coś zaproponujesz i spytasz, czy dobry wybór.

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Matrycą nie masz co się przejmować bo do zdjęć się nie nadaje i tyle.
    Dzięki.
    Porozglądałem się trochę ale utknąłem na matrycy, matowa czy błyszcząca, 15" czy lepiej 17"?
    Moje typy:
    http://www.allegro.pl/item593741917_...0_wys_24h.html
    http://www.allegro.pl/item588429597_...00_vhp_xp.html
    http://www.allegro.pl/item582101344_...9300_krak.html

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Matrycą nie masz co się przejmować bo do zdjęć się nie nadaje i tyle.
    Dzięki.
    Porozglądałem się trochę ale utknąłem na matrycy, matowa czy błyszcząca, 15" czy lepiej 17"?
    Przecież matrycą masz się nie przejmować, bo jakiej byś nie wybrał i tak się do zdjęć nie nadaje! Czytasz w ogóle, co się do Ciebie pisze?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 28-03-2009 o 14:25

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki.
    Moje typy:
    http://www.allegro.pl/item593741917_...0_wys_24h.html
    http://www.allegro.pl/item588429597_...00_vhp_xp.html
    http://www.allegro.pl/item582101344_...9300_krak.html
    Wiadomo, większa matryca jest wygodniejsza w pracy, ale notebook staje się sporo większy i sporo cięższy. Jeśli notebook głównie wozisz samochodem i nosisz w teczce, to bierz większą, jeśli będziesz komputer cały dzień nosił przy sobie, mniejsza sprawi mniej kłopotu.

Matryca matowa teoretycznie ma bliższe rzeczywistości reprezentowanie kolorów, błyszcząca daje bardziej nasycone kolory, ale ewentualne refleksy światła mogą przeszkadzać. Matowa jest teoretycznie lepsza, ale do pracy z systemem, WWW itp błyszcząca może się bardziej podobać. Prawda jednak pisana tu od wielu stron jest taka, że nawet najtańszy monitor za 400zł, ale zewnętrzny będzie lepszy do obróbki zdjęć niż wbudowany. Więc ostatecznie to kwestia gustu.

Na koniec dwie uwagi:
    Po pierwsze, laptopy które pokazałeś mają dobre karty graficzne. To oczywiście dobrze. Jeżeli jednak nie grasz w żadne gry i nie planujesz zakup najnowszego Photoshopa CS4, który to potrafi moc karty graficznej spożytkować, to możesz zaoszczędzić na karcie graficznej na rzecz innych komponentów czy gotówki w kieszeni. Jeśli jednak będziesz w przyszłości pracował na CS4 to zdecydowanie się przyda.

Druga kwestia to miejsce zakupu takiego sprzętu. Notebooki lubią się psuć lub mieć jakieś ukryte wady. Bardzo ważne jest aby zakup był z pewnego źródła, dającego gwarancję i sprawny serwis. Co ci po najlepszym, ale zepsutym notebooku. połowa moich znajomych miała wątpliwą przyjemność oddania do serwisu swoich notebooków.
    Kolega 3 razy kupił na allegro notebooka i trzy razy tego żałował. Czasami na allegro sprzedają duże, odpowiedzialne firmy w ramach promocji, ale nie daj się nabrać na okazje.

Uprawnienia umieszczania postów