Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
Z laptopem i stacjonarnym komputerem jest jak z kompaktem i lustrzanką.

Kompakty są mniejsze, lżejsze i bardziej poręczne, robią zdjęcia, kręcą filmy i mieszczą się w kieszeni. Jakość zdjęć jaklą oferują jest przyzwoita i coraz lepsza. Zdecydowanie łatwiej zabrać ze sobą kompakt z zoomem x12 na wycieczkę niż lustrzankę z 4 obiektywami.

Pomimo tych oczywistych zalet, lustrzanki, chociaż większe i cięższe są preferowane przez miłośników fotografii, bardziej zaawnasowanych amatorów czy profesjonalistów. Pomimo, że trzeba mieć ze sobą cały plecak sprzętu, który będzie ważył 20 razy więcej niż kompakt, nikt z forum chyba nie zamieniłby swojej lustrzanki na kompakt, nawet gdyby ten był droższy.

Oczywiście lepszy kompakt niż brak aparatu. Czasami niektóre niezapomniane zdjęcia reporterskie powstają z takiego aparatu jaki jest pod ręką. Ba, pomimo, że posiadam lustrzankę, niedawno kupiłem kompakt, żeby mieć go zawsze przy sobie. Pomimo tego, kiedy mamy wybór, korzystamy z lustrzanek.

Po prostu, możliwości i jakość, nie zawsze idzie w parze z wygodą, małym rozmiarem, czy dużą mobilnością.

Jak wspomniałem, mam też laptopa i kompakt też mam, ale ten kto chce mnie przekonać, że latop jest lepszy, równie dobry, albo niewiele różniący się od stacjonarnego PC-ta, nie się najpierw zastanowi, czy da się przekonać, że kompakt, jest lepszy od lustrzanki, bo poręczny i mobilny, a przecież patrzenie w LCD (odpowiednik monitora laptopa) nie jest gorsze od patrzenia bezpośrednio przez obiektyw (odpowiednik pełnoprawnego monitora) .
Sid kolego szanowny,

Twoje porównanie wybacz jest od czapy. Już mówie dlaczego, otóż róznic między kompaktem a lustrzankę jest bez porównania więcej niz między desktopem a laptopem.

desktop vs laptoop róznice są dwie:
- wydajność
- ekran

reszta róznic nie istnieje dla mnie. Rozwiązanie z praktyki:
ad1 - róznice rzędu 5-10% nie są znaczące dla mnie
ad2 - dobra matryca w lapku a oprócz tego 24 cale S-IPS na biurku jesli potrzeba.

Kompakt między lustrzanka bez wdawania się w szczegóły:
- jakość fotek
- przestrzeń barwna
- ergonomia
- wymiana obiektywów
- rozdzielczość (powiedzmy niech to będzie odpowiednik mpx w puszkach)
- itd.

p.s. Sid inaczej może nie mamy co się licytować :-) kazdy ma swoje zdanie.
Dla ciebie PC, dla mnie Notebook... co lepsze? a co lepsze? NIkon? Canon? Pentax? 40D D40 5D 300D czy może Leica 8 itd itd... tak można w nieskończonosć