Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
Jak nie obrabiałeś , to piszesz tak jak ksiądz o seksie a po podglądaj naszych i obcych fotografów, cały materiał wstępny ( i do tego one służą) przygotowują na lapkach.
Nie zrozumiałeś co chciałem przekazać. Odpaliłem z ciekawości program na lapie, tak dla ćwiczenia. Pomimo wszystko mi osobiście nigdy nie zdarzyła się taka sytuacja, żebym musiał lub chciał obrabiać zdjęcia na laptopie. Oczywiście korzystałem z laptopa jako data banku i zrzucałem na niego fotki, oczywiście podglądałem czy zdjęcia wyszły ostre i co by w nich poprawić, ale na końcu zawsze przegrywam zdjęcia na stacjonarny komputer i tam w nich dłubie i tego etapu nigdy nie robiłem na laptopie poza kilko zdjęciami dla eksperymentu.

Ja nie mówię, że laptop, to jest coś złego, ja mówię, że laptop zamiast normalnego PC-ta to jest błędna decyzja. Jeśli kogoś stać zarówno na przyzwoitego PC-ta z dobrym monitorem a do tego jeszcze laptopa, to ok, zawsze może się laptop przydać. Sam mam małego laptopa, ale z niego głównie pocztę odbieram, nie zajmuje się na nim regularną, wielogodzinną pracą.

Oczywiście są sytuacje wyjątkowe, gdzie tylko laptop się sprawdzi. Są to jednak sytuacje na tyle wyjątkowe, że skłonni jesteśmy poświecić, wydajność, wygodę, jakość podglądu i zapłacić za to wyższą cenę, czyli generalnie sytuacje raczej rzadkie i nietypowe.

W tym kontekście chyba jasne jest, czemu nie rozumiem ludzi, którzy mogą pozwolić sobie na PC-ta (mają własną pracownie, mieszkanie etc.) a zamiast tego wybierają opcję gorszą za większe pieniądze, czyli laptopa. Chyba tylko z powodu ignorancji i bycia "trendy" niż z prawdziwej potrzeby. Ale każdy ma wolny wybór i może obrabiać fotki na czym chce, może nawet twierdzić, że tak jest lepiej, to już nie moja sprawa.

Jedno jest dla mnie pewne, laptop ZAMIAST dużego ekranu z dobrą matrycą, wygodnej klawiatury i myszki, szybkości i możliwości łatwej rozbudowy czyli całego MIEJSCA PRACY to nieporozumienie. Przynajmniej w zastosowaniach który wymagają dużej mocy obliczeniowej oraz dużego i dobrego ekranu.

Są i takie zastosowania, które nie wymagają ani świetnego ekranu, ani dużej mocy obliczeniowej, ba nawet wystarczy tryb tekstowy. Ale to nie są zastosowania, które mnie osobiście interesują, przynajmniej nie w świetle foto - video - 3D