Glare lepsza do pracy w systemie i www? Zasada wyboru notebooka zbliżona do PC? Rozbawiłeś mnie. Glare ma owszem lepsze nieco odwzorownie kolorów teoretycznie. Poza tym matówka bije glare we wszystkim. Poza tym matryca jest najważniejsza kolego Sid - mimo wszystko pracujesz na niej, oczy Cię bolą nie od czego innego jak od niej właśnie i nie zmienisz jej przez kilka lub choćby rok pracy na inną jak w desktopie nawet jeśli jest gorsza bez porównania do PC. Od niej zależy wszystko - ile notebook pobiera prądu, jakie ma odświeżanie - kultura pracy i wygoda użytkowania. Karta grafiki - obowiązkowa. Sam pracuje na glare, nie narzekam, ale potrzebujesz zasłonek lub okno za notebookiem. Do pracy w terenie tylko i wyłącznie mat. Nie patrz tylko na producentów renomowanych - Ja mam coś takiego jak ASmobile - druga marka ASUS i jest świetna. Wiele portali dla grafików poleca notebooki Compal w systemie Intel VBI. Compal jednak robi tylko 15. To są komputery kadłubkowe, czyli kupują obudowę od producenta i pakują co chcesz - procesor i ilość RAM. Grafikę masz zwykle do wyboru, ale np. dwa modele bo w notebookach nie da się szafować tak sprzętem jak w desktopach, zwykle nie da się zmienić grafiki na inną. Mam do czynienia z wieloma notebookami i mogę polecić tylko i wyłącznie ASmobile - ale nie można ich już kupićJeśli kupisz notebooka, to na Vistę radzę min. 4 gB ram jeśli planujesz zabawy PS albo Panorama Maker. Sama Vista żre ponad 700 mB ram. Jeśli możesz zainstalować XP (tylko pro) w jakimś serwisie - warto downgrade'ować Vistę lub kupić bez systemu. Dla XP max 3 gB ram. Do gier - jeśli planujez grać w jakieś w miarę normalne gierki - WoW lub jak ja Enemy Territory - można się pokusić o zwykłą kartę. Sam mamGeForce 7700 512 mB ram na karcie - potrafi pociągnąć nawet nowego NFS w full detalach bez problemu (problemy są, ale wynikają z niedopracowania gry). Sam musisz zadecydować co potrzebujesz, spisać to na kartce - wymagania jakichś gier, programy (co w nich?) i wtedy można np. przedstawić to tutaj - wtedy znajdzie się na pewno kilka możliwości. Nie zgadzam się z kolegami ze nie da się obrabiać nic - pracuję tylko na laptopie aktualnie desktopa nie posiadam, i nie rozumiem czemu to jest masakra - jeśli tak to przeżyłem ich już setki. Nie mówię o potworze z 4 rdzeniami (nie do wykorzystania) i 8 gB ram tylko zwykłym C2D 2.00 3gB ram. Ekran owszem nie to co CRT porządny, ale wiadomo czemu - ma 9mm grubości. Ostrzegam przed 15" z rozdzielczością 1680 lub wyżej - miłe ale uwaga: widzisz więcej ale mniejsze
17 i 1680 to dla mnie ideał, chociaż kiedy ktoś przychodzi do mnie to nic nie widzi.
Sid: wcale niekoniecznie lepszą będzie karta z wyższym oznaczeniem - chwyty marketingowe - często są to te same karty z nieznacznie zmienionym jakimś parametrem i nie dają nic ponad wyższą cenę. To mogą dopiero testy wykazać niestety :S