Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vietcargo Zobacz posta

Co do kwesti opacalności to bym sie kłócił. Widać tutaj zbyt duże przywiązanie do firmy Skipper ;-)
    do firmy wcale do rozwiazan spore to fakt bo lubie aperture i final cut'a

W Polsce podstawowy model aluminiowego MacBooka kosztuje 6099 zl
    sony vaio czy IBM lub asus o takich a nie podobnych parametrach kosztuja porownywalnie i wiecej...
    za to MacBook Pro to wydatek rzędu 8999 zł.
    jw. do tego sie praktycznie nie wieszaja.. to dobry sprzet za dobra kase... jakosc kosztuje jak wszedzie na swiecie... dlaczego ludzie kupuja auta 3x drozsze moga kupic produkty koreanskie czy indyjskie... jednak majac kase i wybor kupisz no BMW Volvo czy Mercedesa a nie Kie San Senga Dacie czy Tata
    Stacjonarny iMac o beznadziejnych już parametrach kosztuje zaledwie 4599 zł. Za takie pieniądze składa się PC, dokupuje porządny monitor LCD i jeszcze zostanie masa pieniędzy na oprogramowanie.
    zgoda tylko masz zombie z wieszajacym sie softem... w domu mozesz sie tak bawic... ale majac firme i terminy nie stac cie na to by sie nagle cos posypalo...
    Jeśli chodzi o notebooki to za takie pieniądze kupuje się komputer i monitor zewnętrzny
    to bierz pudlo i monitor i ruszaj w plener laptopa sie kupuje dla mobilonosci a nie parametrow
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    Czy pięknie wyprofilowana klawiatura na której pisze się jak poezja też nie pasuje? Mało który logitech zapewni Ci taką wygodę.
    Jakoś nie zauważyłem wyjątkowej wygody klawiatury w MacBooku...

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    Wydajność, uważasz, że jest gorsza? zobacz testy, popracuj na pakiecie Adobe , potem przesiądź się na MS i oceń różnice.
    Heh, próbowałem pracować w PS na MacBooku i podziękowałem za współpracę Jak dla mnie, to tego się nie da używać.
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Klawiatura w macbooku jest bardzo wygodna w pisaniu ... może nie miałeś*porównania z innym sprzętem . W macbooku pro natomiast klawiatura jest mistrzowska i na dodatek podświetlana .
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

podobny watek na cyberfoto juz byl, iles tam stron, duzo biadolenia, wojna uzytkownikow maca w stosunku do PC. Prawada jest taka ze nie trzeba bulic niewiadomo ile za laptopa zeby byl dobry. W macu placisz duzo za stylistyka, feeling no i za logo. Fajna jest integracja systemu ze sprzetem ale w tych czasach...no sorry ale to juz nie robi takiego wrazenia. Tak jak pisalem wczesniej - Linux + laptop i mamy stabilnosc maca a cene PC. Photoshop pojdzie na linuxie dzieki Wine wiec juz nie ma tego problemu. Maci sa zdecydowanie przereklamowane, sa "inne" no i sam system to wiekszy szpieg jak winda. Nie chcialbym robic w systemie ktory nie pozwala mi dowiedziec sie co sie dzieje pod maska itp. Ogladnijcie Simpsonow gdzie bylo o Macach
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 16-02-2009 o 09:55
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Miasto

Domyślnie

myslisz ze np R Murdoch, wlsciciele TVN, Axel Springer i innych koncernow medialnych,amerykanskich czy brytyjkich uczelni... dali z siebie zrobic idiotow?
    ze tez nie wpadli na to iz to zbyt drogi przereklamowany sprzet bo na zombie z linuxem czy winda mogliby zrobic to samo :]
    by bylo jasne Linux jak dla mnie jest super ale nie do takich zastosowan

tu nie chodzi o wojne.. tylko o spojrzenie na sprzet jako narzedzie do konkretnego zadania.. zacznij siedziec w mediach popracuj nad kilkoma projektami kiedy nie masz czasu zastanawiac sie czy wynik pracy jednego programu bedzie funkcjonowal w innym programie gdzie musisz prace dokonczyc to przestaniesz sie zastanawiac co wybrac...
    wybierzesz to gdzie bedziesz na luzie pracowal..
    a w warunkach domowych uzywanie PS to tez glupota... pakiet adobe kosztuje tyle ze nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie wydawal takiej kasy jak na tym nie zarabia.. i dochodzimy do momentu kiedy wychodzi iz w propozycjach takich czlowiek staje sie zwyklym zlodziejem bo ile osob na windzie ma tu soft legalnie kupiony.. stawiam ze kilku wlascicieli firm fotograficznych.. ale w zasadzie zaden uzytkownik domowy.. skoro 200-300 zl robi roznice w sprzecie i doprowadza sie do rangi ideologii "kochajmy zombie skladaki" to w sofcie kilka tys jest najwyrazniej poza mozliwosciami finansowymi "doradcow"..

Miasto
    Scotland

Domyślnie

nie uzywam PS, uzywalem krotko, ale nie bawie sie w piracenie. Rozumiem ze w swiecie wielkich korporacji skladakow sie nie uzywa, wiadomo, ale kupujac PC Della czy HP czy Lenovo/IBM mamy zestaw ktory juz jest optymalnie zgrany z softem. Wybacz, ale wydaje mi sie ze kiedy to iles tam lat temu Maki wyraznie prymowaly to teraz ich przewaga ma tylko znacznie symboliczne w zasadzie i ideologiczne. Nie ukrywajmy tego.
    Sorry ale jestem zrazony tym co robi firma Apple, kolejny Microsoft ladnie ubrany. Nie chce byc czescia zadnej ideologii, jakiejs glupiej inwigijacji i robienia tego co mi karza, czy to jest komputer czy tylko zakupy w sklepie. Wiec Mac i cala ta otoczka mi nie pasuje bo nie daje wolnosci.

ps: no i oczywiscie mowimy tu kompie do zastosowan ogolnych - domowym Firmy moga sobie robic co chca jesli ich na to stac. Tylko powtorze, za duzo tu ideologii z tymi makami.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Sorry ale jestem zrazony tym co robi firma Apple, kolejny Microsoft ladnie ubrany. Nie chce byc czescia zadnej ideologii, jakiejs glupiej inwigijacji i robienia tego co mi karza, czy to jest komputer czy tylko zakupy w sklepie. .
    z tym sie ciezko nie zgodzic... to ze ludziom odwala jest bezsprzecznie prawda...
    ale z drugiej strony to ze cos ma jakas rzesze chorych fanatykow nie moze przekreslac sprzetu..
    dla mnie wszystkie opowiesci w stylu "think diffrent" to lekkie sekciarstwo.. dlatego mowie zostawmy ideologie bo tu sie czlowiek nie dogada i mnie samego to wnerwia kiedy robi sie w okol sprzetu cos na ksztalt religii.. to chore bez dwoch zdan..
    ale jak mowie mnie to co pasuje w Apple to soft ktory jest optymalnie napisany pod sprzet jaki mam i dziala bez zarzutu.. nie martwie sie czy sie wysypie w polowie pracy... choc moze nieporownywalnie rzadziej ale i Apple potrafi sie zawiesic..
    sprzet jak sprzet ma wady i zalety... bez dobrego softu kazdy komp to tylko kilka scalakow dysk i monitor.. ale do pracy w szeroko rozumianym srodowisku medialnym od fotografii po produkcje filmowe srodowisko apple jest wg mnie zdecydowanie najlepszym narzedziem jakie mozna dostac za w miare rozsadne pieniadze.. i mam na mysli calosc a nie tylko platforme sprzetowa..

Miasto
    Scotland

Domyślnie

no tak, takie byly zalozenia Maca zeby chodzil idealnie z platforma sprzetowa jaka jest powerpc I wyszlo im to perfekcyjnie
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Kilka tygodni intensywnie szukałem laptopa do pracy (fotografia). Zanim kupiłem MBP. A wszystko dlatego, że szukałem wszystkiego prócz maca i nie chodziło tu o cenę, bo niektóre z tych laptopów, które widziałem kosztowały tyle samo albo niewiele mniej. Widziałem i sony na ledach i IBM-y. Kupiłem della przez swoją naiwność (i różne porady na forach). I może podsumuję. Laptop jest mi potrzebny do pracy a nie ciągłego szukania gniazdka z prądem. Kiedy przyjeżdżam z nim do klienta, to nie po to żeby ten oglądał moją wspaniałą maszynkę kiedy ta całą wieczność budzi się z uśpienia, a kiedy już zadziała to chwilę muszę ustawiać kont matrycy, żeby zdjęcie, które chcę pokazać przypominało oryginał. I na koniec dodam, że wymiana dysku na przykład na większy, to po prostu poezja. Chodzi mi o przenoszenie danych ze starego na nowy. Jak ktoś to robił, to wie o czym piszę, jak nie robił, to i tak nie zrozumie. Nie piszcie, że to była zachcianka bo musiałem wymienić PS-a, dokupić aperture i final cuta. Gdyby teraz czas cofną się o rok, zrobiłbym dokładnie to samo. No może nie zupełnie - nie szukałbym innego laptopa:-D

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Fanatyzm uzytkownikow apple czesto zabija wszelkie dyskusje tego typu.
    Sam siedze na nowym MBP i kiedy tylko trafi sie okazja zmieniam na PC, nowe MB to syf jak dla mnie.
    Czego mi bedzie brakowalo to touchpad i multi-touch.
    Klawiatura beznadziejna, twarda.
    Ekran, wiadomo, tylko blysk (poza 17").
    Jedynie dwa porty USB, za blisko siebie.
    Obudowa meczy rece przy dluzszym uzytkowaniu, rece bola od ostrych krawedzi.
    Sprzed designerski, pozbawiony cech uzytkowych.
    no niestety fanatyzm bywa straszny... a najgorsi sa neofici co kupili ajpoda i mysla ze sa tacy "diffrent"
    a laptop to nie stacjonarka nie musi miec miliona zlacz... poza tym chyba nie rozumiesz jednej rzeczy.. laptop to przenosne urzadzenie nie okrecone milionem kabl.. tym bardziej ze w apple da sie wszystko zrobic w oparciu o WIFI.. ja osobiscie USB praktycznie nie uzywam.. wszystko mi chodzi na WIFI z drukarkami, skanerem i dyskami zewnetrnymi wlacznie..
    to ze ekrany sa glossy to fakt.. tylko z drugiej strony ile jeszcze kupisz dobrych laptopow bez glossy?
    wszedzie mat na zamowienie i bedzie tez mat na 15" a obudowa i klawiatura to przesadzasz...
    akurat klawiatura jest rewelacyjna.. obudowa to rzecz gustu.. jednymsie to podoba innym co innego.. masz aluminiowa obudowe z jednego kawalka cieta.. wiec trwalosc tego jest nieporownywalna z czymkolwiek.. ja uzywam od lat i jakos mnie raczki nie bola ale moze ja nie jestem taki delikatny i nie musze miec pluszowego

Edit:
    yyy... post wstawil sie przed postem cytowanym
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 19-02-2009 o 14:41

Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów